COVID-19 ÎI FAVORIZEAZĂ PE ACTUALUL MINISTRU DE FINANŢE Calcule pentru învestirea Cabinetul Cîţu

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 10 martie 2020

Calcule pentru învestirea Cabinetul Cîţu

Pro România şi USR au solicitat, ieri, ca toate partidele parlamentare să lase deoparte jocurile politice şi să pună pe primul plan interesul naţional care în acest moment este reprezentat de stoparea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Victor Ponta, preşedintele Pro România, a declarat: "Suntem în mijlocul unei crize, poate cea mai gravă din 1989 până acum. Este vorba despre români, despre România, despre ceea ce trebuie să facem acum, nu mai târziu. PRO România propune astăzi tuturor partidelor politice un set de 10 măsuri care trebuie implementate imediat. Prima dintre ele se referă la existenţa unui guvern cu drepturi depline şi fac un apel la partidele parlamentar ca joi să votăm învestirea noului Cabinet, care să aibă ca mandat prioritar combaterea şi limitarea efectelor acestei crize. România are nevoie de un guvern întreg la muncă".

La rândul său, deputatul Cătălin Drulă (USR) a făcut un apel pentru încetarea crizei politice şi nu a exclus ca parlamentarii partidului să voteze în favoarea Cabinetului Cîţu.

Drulă a spus: "USR consideră că România nu-şi poate permite să aibă o criză politică suprapusă peste criza de sănătate pe care o traversăm în acest moment şi care pare să se adâncească. (...) Să ne concentrăm pe învestirea unui Guvern cu puteri depline. Avem nevoie de un Guvern stabil pentru a traversa această perioadă de criză de sănătate publică şi o perioadă care, din păcate, ar putea aduce şi probleme economice".

El a menţionat că întrebarea reală care se pune este dacă PNL îşi va vota propriul Guvern sau nu.

"Nu avem şi n-am văzut în spaţiul public din partea conducerii PNL o afirmaţie clară în acest sens. Este total contra firii să nu-ţi votezi propriul Guvern, în special având în vedere decizia CCR şi având în vedere criza de sănătate publică. Aşteptăm responsabilitate de la PNL, de la preşedintele Iohannis şi să ne mişcăm repede întreaga clasă politică către rezolvarea crizei pe care o traversăm", a adăugat Drulă.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a spus: "Un guvern cu atribuţii limitate şi un Parlament dizolvat ar însemna paralizarea totală a ţării şi incapacitatea de a acţiona eficient în faţa ameninţărilor. PNL trebuie să înţeleagă, măcar în al 12-lea ceas, că trebuie să se comporte responsabil şi să nu-i lase pe români să lupte cu mâinile goale în faţa coronavirusului! (...) Responsabilitatea gestionării crizei coronavirusului este în acest moment a PNL. Vom vedea joi, la votul de învestitură, buna credinţă a PNL, dacă vor vota cu bilele la vedere ". El a precizat că parlamentarii PSD vor fi prezenţi la şedinţa de plen pentru a asigura cvorumul de şedinţă, dar nu vor vota pentru Cabinetul Cîţu. Cu toate acestea, liderul PSD a precizat că nu exclude, dacă liberalii vor vota la vedere, social-democraţii să îşi schimbe decizia.

Faţă de cerinţele reprezentanţilor partidelor parlamentare, premierul interimar Ludovic Orban, care este şi preşedintele PNL, a spus: "Ultimii oameni de la care accept să formuleze cereri cu privire la comportamentul meu sunt preşedintele PSD şi preşedintele PSD-ului mai mic (n.r.- Victor Ponta, preşedintele Pro România). Mă bucură că, în sfârşit, chiulangiii, care au boicotat în Parlament votarea unui guvern, au reuşit să revină la vot. Vom vedea dacă vor şi veni la vot".

Şeful PNL a precizat că parlamentarii liberali vor acţiona conform normelor constituţionale, deciziilor Curţii Constituţionale a României privind crearea unei majorităţi şi regulamentului Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Referitor la modul în care vor vota liberalii - pro sau contra învestirii Cabinetului Cîţu - premierul interimar Ludovic Orban a declarat: "Există un guvern care îşi face datoria şi care are toate actele normative cu valoare de lege care ne sunt necesare pentru a rezolva toate problemele. Miniştrii sunt la post, ministerele sunt conduse. Faptul că guvernul nostru nu mai are deplină capacitate de exerciţiu nu se datoreaza PNL, ci PSD, UDMR şi Pro România, care au votat de frica democraţiei şi de frica alegerilor anticipate.

Parlamentarii PNL vor vota responsabil, în conformitate cu Constituţia, cu regulamentele Camerelor şi am incredere în ei. Din moment ce a fost desemnat şi sprijinit de PNL, Florin Cîţu este pregătit să devină premier. Este mai puţin important ce îmi doresc eu".

Birorurile Permanente Reunite ale Parlamentului au decis ieri ca şedinţa de plen în care va fi prezentat programul Cabinetului Cîţu şi votul de învestitură să aibă loc joi, 12 martie, începând cu ora 16:00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb