Criza? Care criză?

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 17 februarie 2017

Criza? Care criză?
CORNEL CODIŢĂ

În mod natural, oamenii tind să ia lucrurile în serios! Să le iei în glumă, cere antrenament, dispoziţie, bună dispoziţie, umor şi un pic de ...filosofie a bunului simţ. Nu se găsesc pe toate drumurile şi nici nu cresc singure din pămînt, ca iarba. Cer educaţie, cultură, ca să aibă din ce să se hrănească. Sub bombardamentul emisiunilor fluviu ale unor televiziuni care ar face orice, doar să îşi crească cota de piaţă şi să îşi ridice veniturile din publicitatea pe care o vînd, pe cît nu face, unde se dezbat, se frămîntă, se bolmojesc, se oblojesc, se potcovesc, se umflă şi se dezumflă evenimentele curente din spaţiul public şi politic al României, nu puţini sunt cei care au început să creadă că, dacă o mai ţinem mult aşa, n-apucăm să mai trecem mîine strada, că musai dă apocalipsa peste noi! Un difuz şi apăsător sentiment de "fin du monde" se aşterne peste conştiinţa colectivă a României. America e în criză! Europa e în criză! Rusia e în criză! China şi Japonia sunt în criză! De unde, Doamne apără şi păzeşte! Să ne mai fie nouă bine! Hotărît lucru trebuie, musai, că şi noi suntem în criză! Doar cine nu are ochi, nu vede! Guvernul nu poate să mai guverneze, de gura şi protestele celor din stradă; Preşedintele nu poate să mai prezideze, din cauza "guvernului de bandiţi" (Caragiale dixit!) pe mîna căruia a încăput ţara; procurorii nu pot să mai "procureze", că le-a luat Curtea Constituţională de la gură pîinea "abuzului în serviciu"; Parlamentul nu are ce să mai parlamenteze, cînd toată lumea parlamentează, ba pe stradă, ba la televizor, ba pe unde apucă; judecătorii nu mai pot să judece, limpede, căci legile se schimbă şi se anulează după cum bate vîntul; cît despre administraţia ţării, ea nu mai administrează, de mult, decît afacerile "băieţilor deştepţi", plantaţi de partide şi servicii în poziţii cheie, ca să fie la nevoie bani negri pentru campanii electorale albe, iar ei, că de, şi ei sunt oameni, un viitor, cît de cît asigurat! Vorba lui Caragiale, "Criză teribilă, monşer!" sau dacă preferaţi: "De cînd ne bucurăm de binefacerile regimului parlamentar, n-a trecut această ţară printr-o agitaţie mai grozavă". În sfîrşit, ce mai tura- vura, vorba lui Costăchel Gudurău, "tremur viaţa me, nu mai putem merge cafine. Facem responsabil guvern".

După coarda umoristică, să ciupim, însă, niţel şi pe cea serioasă. Ca să nu pierdem prea mult timp cu clarificările teoretice, "criza", indiferent în ce domeniu am folosi termenul, are o definiţie universală care vine din teoria generală a sistemelor şi poate fi articulată clasic prin gen proxim, "stările de funcţionare a sistemelor în regim departe sau foarte departe de optim" (vezi Prigojin "Order out of Chaos", 1984), şi diferenţă specifică, acea clasă de condiţii în care persistenţa factorilor grav perturbatori şi lipsa unei intervenţii externe sistemului care să-l readucă, dinamic, spre parametrii de optim, îl condamnă inexorabil şi relativ repede la distrugere. Dacă vă plac călătoriile cu avionul, "teoria" poate fi ilustrată cît se poate de simplu şi convingător.

Parametrul pivotal de optim al sistemului om-avion-mediu: portanţa. Dacă, dintr-un motiv oarecare avionul pierde motoarele, graficul portanţei cade drastic şi avionul începe să evolueze "în condiţii departe de optim". Se poate redresa, sau poate să intre în criză. Criza se instalează cînd manevrele disponibile şi reacţiile sistemului se află în vecinătatea epuizării posibilităţilor de recăpătare a minimului de portanţă necesară plutirii controlate şi, conform definiţiei, în absenţa unui factor extern, sau care ţine exclusiv de hazard, aparatul nu mai are decît o singură ieşire din situaţie, prăbuşirea! Vă place, nu vă place, asta este criza!

Sistemele sociale fac parte din categoria celor cu grad ridicat de complexitate, iar definiţia crizei li se potriveşte ca o mănusă. Spre deosebire de avioane, însă, toleranţa sistemelor sociale la funcţionare "în situaţii departe de optim" este mult mai mare. Uriaşă. Limitată aparent doar de factori naturali de tip catastrofic. Cît de "disfuncţional", (departe de optim) poate fi un regim de guvernare de tip democratic, înainte să se "prăbuşească"? Realitatea istorică a sistemelor sociale este cît se poate de îngăduitoare. Chiar şi cînd nu mai rămîne din el decît caricatura unei democraţii, regimul este folosit în continuare, multă vreme, uneori sute de ani. Acelaşi lucru este valabil şi pentru regimurile autoritare (non-democratice), de toate tipurile şi intensităţile. Cît rezistă un regim de dictatură? Uneori sute de ani, alteori, cîteva decenii, cîte o dată doar cîteva zile. Factorii care decid acest sfîrşit nu sunt legaţi decît foarte slab de gradul de depărtare faţă de optim; în cele mai multe, dacă nu în toate cazurile, determinantă este incidenţa unor evenimente exterioare sistemului respectiv. Exemplu tipic, o super-putere aflată în apropierea unui stat mic are interes şi decide să precipite schimbarea regimului de guvernare din aria ei de influenţă, eventual de conivenţă cu partenerii săi, sau chiar cu competitorii săi; vezi România lui Decembrie, 1989.

Vestea bună, din această istorie, este că nu avem prea multe motive de îngrijorare. Demonstraţiile pot continua...! Cît? Permanent....la o adică! În vremea aceasta Guvernul poate guverna, chiar dacă se mai împiedică, ici şi colo, de reproşurile străzii; nimic nu îl opreşte, legal, să o facă!; Preşedintele poate să îşi facă jocurile politice destrămînd, reformînd, formînd sau reşapînd partide şi majorităţi parlamentare; procurorii pot să îşi vadă în continuare de anchete şi dosare, că doar nu s-au terminat articolele şi paragrafele din Codul Penal cu ajutorul cărora poţi trimite după gratii pe oricare "om al zilei" etc. O societate cu un regim de guvernare disfuncţional recurge, ca soluţie standard de supravieţuire, la inventarea altor difuncţionalităţi, care o vreme sau pentru un moment o ajută să treacă peste unele dintre problemele cu care se confruntă. Cealaltă stratagemă este să ignore aceste disfuncţionalităţi, atîta vreme cît costurile sunt difuzate suficient de larg în rîndul societăţi sau se concentrează asupra unor grupuri mici care, oricît s-ar "revolta", nu au posibilitatea de a influenţa sistemul în ansamblu.

Vestea proastă ar trebui, însă, să ne pună pe gînduri! Vestea proastă este că orice sistem social care evoluează multă vreme departe de optim îşi adoptă şi îşi perpetuează (transmite generaţional) soluţiile proaste pe care le utilizează (inventează). Cu alte cuvinte, dacă ne batem acum joc de democraţie, libertate, dreptate, guvernare, administraţie publică etc cum facem de două decenii şi mai bine, îi condamnăm pe copii şi pe copii copiilor noştri să utilizeze instrumente încă şi mai strîmbe, mai puţin adecvate, distrugîndu-le aproape orice şansă de a reveni la normalitate.

Cui îi pasă, însă, de normalitate, cînd "crizele" sunt atît de interesante, de ispititoare, de provocatoare, ba chiar şi de profitabile, pentru cei care se află în poziţiile privilegiate care permit exploatarea lor politică şi/sau economică ???!!!

Opinia Cititorului ( 17 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Autorul face un excurs amplu asupra "CRIZEI", care se poate prelungi la nesfarsit, ocolind subiectul "Democratia directa vs. democratia reprezentativa", care a declansat comentarii foarte interesante.

    Asteptam cu nerabdare un soi de concluzie asupra dezbaterii respective, concluzie promisa, de altfel de di. Codita.

    Distinsul sociolog ale carui pareri intra in conflict cu textele lui MAKE despre Apocalisa, ramane dator cititorilor ziarului Bursa! 

    1. Apropo

      Azi incepe "Conferinţa de Securitate de la Munchen". Ne aşteaptă o nouă ordine mondială?

      Criza democraţiilor liberale, teroarea jihadistă, chestiuni teritoriale în zona Pacificului şi vacuumul puterii lăsat în urmă de SUA care s-au retras din arhitectura securităţii internaţionale - în raportul său (Munich Security Report 2017 - MSR), fundaţia Conferinţei de Securitate de la Munchen (MSK) vorbeşte despre provocările actuale ale politicii de securitate internaţionale.  

      Chiar asta incearca sa faca domnul profesor...sa puna discutia despre democratie in context...nu putem discuta abstract despre democratie, ecuatia de putere trebuie luata in calcul. Citeste cu atentie articolul si incearca sa faci conexiuni.

      Concluzia ar fi ca sunt profitabile crizele, de aceea sunt create iar dezbaterile despre normalitatea sistemului mai drept amanata...dreptatea nu aduce profit. Schimbarea regimului democratic se face si ea la comanda in sincronie cu interesele unei mari... 

      Petiționat parchetului. Procoror lipsește oraș mănăstire maici chef. Substitut refudat pără vini procoror. Tremur viața me, nu mai putem merge cafine. Facem responsabil guvern.

      Documentul, intitulat ,,Post-Truth, Post-West, Post-Order " (,,Post-Adevar, Post-Occident, Post-Ordine ", in

      trad.), ia in discutie posibilul final al vechii ordini mondiale, acesta fiind, de altfel, principalul subiect al  

      Conferintei, ce este prezidata de fostul ambasador al Germaniei in Statele Unite, Wolfgang Ischinger. 

       

      Realizat impreuna cu o serie de think-tank-uri comerciale si nonprofit, raportul trateaza temele momentului:

      dezinformarea, migratia, jihadismul, siguranta... 

    excelent articol! Felicitari

    1. Articolul face legatura intre putere in sistemul international si regim politic- ca instrument... daca tot este instrument pentru superputeri, regimurile democratice si natura lor sunt mai putin importante, rezultatul este acelasi indiferent de regim..servirea intereselor unei superputeri sau alta...cu acceptul celeilalte.

      Asa ca fara democratie directa sau nu cu cea indirecta sau nu, rezultatul este acelasi..suntem exploatati! Cine ne mai scoate din regimul de sclavie? Despre asta trebuie... 

    Pai, nene Codita, aceeasi apocalisa ne-o fluturi si matale de ani de zile; pesimismul articolelor pe care le citim este mai apasator decat o zi mohorata de inceput de decembrie.

     

    1. Dacă munceşti din greu, nu vei fi sărac e una dintre cele mai stigmatizante dogme capitaliste. Scopul ei e de a muta răspunderea sărăcirii celor care muncesc de la capitalişti la victimele pe care ei le exploatează, pentru a extrage profit din munca lor.

      Aha! si Codita pune umarul....... 

      Privatizarea pământurilor – furtul resurselor comunale de către bogaţi. Scopul acestora era lipsirea ţăranilor şi muncitorilor de autonomie pentru a-i putea face dependenţi de a munci pentru un salariu în industrie. Din acest motiv, anti-capitaliştii numesc capitalismul „sclavie salarială”.

      Convertirea cu forţa a ţăranilor şi meşteşugarilor în proletari se regăseşte astăzi în foarte multe politici impuse oamenilor care muncesc pentru a trăi, prezentate de economişti ca... 

      Realitatea este deprimanta! Solutia este sa evadam din ea!

      dupa chipul si asemanarea naturii umane nobile, nu in contradictie cu ea...altfem devenim cu totii schizofrenici!

      - Care este cea mai rapidă și sigură cale de ieșire a românilor din criză?

      - Prin OTOPENI! 

      Cele 6 mari iluzii care ne țin sclavi în Matrix

      1. Iluzia domniei legii, ordinii și autorității

      Pentru mulți dintre noi, respectarea legii este considerată o obligație morală, și mulți dintre noi fac cu bucurie acest lucru, chiar dacă corupția, scandalul și răutatea demonstrează în mod repetat că legile sunt lucruri flexibile pentru cei care au ,,mușchi” să le-ndoaie. Brutalitatea și criminalitatea poliției este agresivă, mai ales în SUA, instanțele favorizează pe cei... 

      Corect

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb