Portofoliul de credite al Alpha Bank Romania a depăşit 2,7 miliarde euro, anul trecut, înregistrând o creştere de 3,3% faţă de anul precedent, conform unui comunicat de presă transmis de instituţia bancară. Acesta arată că finanţările noi acordate persoanelor juridice au crescut cu 72%, în 2021 faţă de anul precedent, în timp ce creditele noi pe care banca le-a dat persoanelor fizice au înregistrat un avans anual de 46%.
Reprezentanţii Alpha Bank Romania au transmis: "Anul 2021 a fost unul plin de provocări din perspectiva macroeconomică. Economia României a înregistrat o revenire dinamică în primele trei trimestre din 2021, dar şi o accelerare a inflaţiei mai ales în trimestrul patru. În acest context, Alpha Bank Romania a continuat să sprijine creşterea economică şi să contribuie la eforturile de susţinere a mediului de afaceri prin participarea activă în cadrul programelor derulate de către Guvernul României. Volumul creditelor noi acordate companiilor mari a înregistrat un avans puternic, dublându-se faţă de anul precedent, în timp ce producţia de credite destinate IMM-urilor a atins cel mai înalt nivel din ultimul deceniu.
În 2021, Alpha Bank a lansat o ofertă dedicată start-up-urilor, venind, astfel, în sprijinul antreprenorilor aflaţi la început de drum. Totodată, banca a semnat în trimestrul al treilea o convenţie cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale pentru accelerarea absorbţiei Fondurilor Europene alocate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2021-2022".
În zona persoanelor fizice, eforturile depuse pe segmentul creditelor ipotecare s-au concretizat în creşterea vânzărilor cu 33% faţă de anul precedent, în timp ce pe segmentul creditelor de consum, vânzările noi au înregistrat un avans de peste 80% faţă de 2020.
Pe baza unei dinamici comerciale solide şi a unei gestionări eficiente a riscurilor, profitul înainte de impozitare a atins 25,6 milioane euro, fiind cu 20% mai mare decât rezultatul anului precedent, a mai anunţat instituţia de credit, sublinind că lichiditatea şi capitalizarea s-au menţinut la niveluri ridicate, semnificativ peste cerinţele de reglementare: "Alpha Bank Romania a continuat ritmul susţinut de implementare a proiectelor de inovare şi transformare digitală, atât în ceea ce priveşte produsele şi serviciile oferite clienţilor, cât şi în zona de automatizare a proceselor. În trimestrul al patrulea au fost lansate primele servicii de Video Banking prin care cei interesaţi de creditele pentru construcţia de locuinţe sau de creditele auto pot programa o sesiune live cu experţii băncii pentru a obţine toate informaţiile necesare despre produs, documentaţie, etape sau modul de derulare a creditului".
În acelaşi timp, banca a extins reţeaua de aparate multifuncţionale (ATM 24/7 Banking), în vederea diversificării canalelor de acces la produsele şi serviciile oferite în 100 de locaţii. Totodată, pentru a îmbunătăţi asistenţa oferită şi a satisface cererile clienţilor, a fost extins programul de lucru al Call Center-ului pentru a acoperi şi zilele de sâmbătă. Mai mult, au fost introduse funcţionalităţi care au crescut eficienţa operaţională şi au redus timpul de răspuns la solicitările clienţilor.
Accentul pus în 2021 pe oferirea de noi soluţii de plată inovatoare pentru comercianţi, atât pentru locaţiile fizice, cât şi în zona de eCommerce a adus rezultatele scontate, rulajul comercianţilor prin Alpha Bank Romania marcând un avans anual de 36%.
Alpha Bank Romania a contribuit şi la consolidarea interdependenţei dintre piaţa de capital şi cea bancară, participând ca manager la emisiunea de obligaţiuni în valoare de 40 de milioane euro a Libra Internet Bank.
Banca sprijină eforturile companiilor în tranziţia către o economie verde, atât cu produse de finanţare adecvate, cât şi cu know-how şi consultanţă despre oportunităţile pe care le au în acest domeniu şi pentru accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene puse la dispoziţie în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) şi a altor programe similare, mai subliniază comunicatul citat. Acesta adaugă: "Pentru persoanele fizice, Alpha Bank Romania oferă condiţii mai avantajoase de finanţare a locuinţelor «verzi» şi încurajează investiţiile din domeniul eficienţei energetice, fiind membru al Consiliului Român al Clădirilor Verzi (RoGBC), participant al programului european Energy Efficient Mortgages Initiative şi prima bancă din România ce a aderat la schema de certificare Energy Efficient Mortgage Label.
Alpha Bank Romania promovează responsabilitatea faţă de comunitate, continuând parteneriatul de tradiţie cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), unde este partener al Bursei de Spectacole şi al Programului de Voluntariat. Totodată, Alpha Bank Romania a continuat să promoveze creşterea educaţiei financiare prin implicarea într-o serie de programe adresate mediului preuniversitar".
La finalul anului 2021, depozitele atrase de la clienţi au depăşit 2,68 miliarde euro. Creşterea solidă a veniturilor din comisioane (peste 20% faţă de anul anterior) şi o administrare eficientă a riscurilor au atenuat impactul negativ al ratelor de dobândă scăzute şi au generat un profit înainte de impozitare de 25,6 milioane euro, o evoluţie superioară celei anticipate pentru 2021.
Alpha Bank Romania este membră a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare şi financiare din Grecia, fondat în 1879 de către J.F. Costopoulos. Activităţile internaţionale ale Grupului se extind pe lângă România, şi în Regatul Unit, Luxemburg şi Cipru.
Bancă sistemică, cu o prezenţă naţională de peste 27 de ani, Alpha Bank Romania oferă o gamă largă de servicii şi produse financiare, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru IMM-uri şi segmentul corporativ.