Cu zîmbetul pe buze

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 27 aprilie 2012

Cornel Codiţă

Prolog

Cu drag mă dojeneşte-un cititor,

luîndu-mă la vale,

prea tare supărat pe pesimismul meu,

obştesc,

din care năduşesc,

neapărat săptămînal,

de două ori,

Editoriale:

"Fiţi optimist... a venit primăvara, a ieşit soarele şi se încălzeşte vremea!

Lumea mai şi zîmbeşte."

Mi-am luat seama şi m-am pus pe căutat, căci adevăr grăieşte prea bunul şi omenosul meu contemporan: a ieşit soarele şi se-ncălzeşte vremea!

Las poemele cu rime aiurea-ncrucişate pe seama profesioniştilor şi trec repejor pe proză, înainte! Mă uit cu rîvnă prin ograda politicii, fără niciun fel de prejudecăţi, după motivele care mi-ar putea pune pe buze zîmbetul cerut de vreme şi, de ce nu, poate şi de vremi.

N-o să vă spun neapărat o noutate, dar evidenţa îşi cere drepturile ei: vin alegerile. Cele "mici"! Prin urmare, de la "Înfundaţii de Sus" şi pînă la "Desfundaţii dintre Plopi", primarii, consilierii şi toţi cei ce visează să se aşeze-n jilţul lor au fost loviţi de darul profeţiei! N-are limba română, cu gramatica ei cu tot, atîtea verbe, cîte pot ei conjuga la viitor! O să construim... o să dărîmăm... o să facem, o să dregem, o să fie ce n-a fost, ba încă şi ceva pe deasupra! Dacă n-aş zîmbi, aş rîde-n hohote, de-a binelea. Cît poate fi cineva de idiot, ori de netot, de prost, de hahaleră, de japiţă (vezi sensul peiorativ din DEX, da'... repede, pînă nu-l modifică academicienii şi pe ăsta, ca să nu se simtă cumva jigniţi boii!), cît de dus cu pluta, ca să mă rezum, să fie cineva ca să debiteze atîtea nerozii, uitîndu-se în ochii oamenilor de la care vor un vot?! Păi, chiar n-a mai rămas niciun om cu scaun la cap, în ţara asta, care să întrebe: Bine fraţilor, da... de ce nu le făcurăţi pe toate astea pînă acum? De ce aruncarăţi banii pe răsaduri de flori plantate-n ţarina de obşte, ori pe bănci cu armături din Oţel de Toledo şi traverse din lemn de tec puse-ntre rîndurile cu ştiuleţi ale tarlalei? De ce avem în România mai multe "fîntîni" ornamentale şi gondole decît străzi pavate şi canalizate? De ce gropile din caldarîm sunt, musai, de zece, dacă nu de o sută de ori mai multe decît locuitorii urbelor? De ce mergem cu maşinile mai încet decît odinioară cu căruţa, prin Bucureşti, de pildă? Pînă cînd vor mai pluti peste capetele noastre tonele de praf şi mizerii care beneficiază de miraculoasa proprietate de a fi mai puţin dense decît aerul şi de răul obicei de a ni se înfunda în plămîni, ori de a ne îmbiba cu murdărie hainele? Cînd vom vedea cu ochii noştri minunea ca în locul cine ştie cărui moloh de beton, care zace nefolosit, să vedem amenajat, de primărie, un parc adevărat, iar în locul ultimei locante de fiţe şi droguri pentru junii dezabuzaţi de-atît răsfăţ al soartei să contemplăm uimiţi clădirea nouă a unui teatru pentru copii, şcolari şi tineri dornici să afle ce va să zică cuvîntul acela, uitat de mult,...cultură?

Pînă la alegeri, chiar dacă bat la uşă, mai este, totuşi, ceva vreme! Aşa că, nu cumva să adoarmă la loc, după ce au fost treziţi din letargie de anunţul sorocului cel nou, electoral, aleşii neamului (aleagă-s-ar alţii... şi le-ar fi de cap... să se aleagă!) s-au pus pe făcut mişcare. Unii tropăie prin bătătura propriilor partide, în timp ce alţii şi-au luat picioarele la spinare şi au sărit pîrleazul tocmai în ograda opoziţiei. Ei şi, ce-i de rîs, ori de zîmbit în asta?, o să mă întrebe careva. Desigur, oportunismul, ori politica făcută după regula "urma scapă turma" nu-s mari izvoare de umor. Ceea ce mi-a pus totuşi zîmbetul pe buze este reacţia "marilor" lideri politici care s-au văzut confruntaţi cu valul migraţiei de primăvară; (dacă ar fi fost alegerile astea toamna, migraţia ar fi luat culoarea anotimpului, fiind aşadar de toamnă, ceea ce nu schimbă cu nimic culoarea tristă a peisajului nostru politic!). Ce-au făcut marii lideri politici, aşadar? Ăia din tabăra care s-a subţiat binişor au dat-o pe coarda "Pierderi cît mai mari să fie, noi mai tari om fi pe glie!" Adică, vezi Doamne, s-a ales grîul de neghină, s-au curăţat apele de zoaie, s-a primenit aerul din partid cu ocazia deschiderii largi a uşilor pe care o tuliră toţi cei care n-au fost decît un nedorit şi împovărător balast! Păi, să nu te-apuce rîsul?! Da...cum de nu-i văzurăţi pînă acum? ar zice hîtru, careva. La fel de hazlie a fost şi bîlbîiala mai marilor din stîna unde poposiră prea rătăcitele mioare. La prima strigare, au fost intransigenţi: "Nu-i luăm în Rai chiar pe oricare; noi pe sprînceană-i vom alege pe cei cu care-om merge la-nfruntare!" Cînd au văzut că nu le iese socoteala pentru moţiune, au schimbat placa: "Să se adune apele în matcă şi orice picătură, chiar de rouă, adăugată la talazul nostru va fi binevenită să rupă a lor zăgazuri" (dacă vi se pare prea poetic spus, nu-i vina mea... a venit primăvara, a ieşit soarele, e cald.... etc... te loveşte rima şi poema cînd nu te-aştepţi!).

Acum, că mi s-a deschis gustul, parcă tot ce ni se-ntîmplă pe tăpşanul cu minuni al politicii noastre îmi pare cu haz, fie el şi de necaz. N-am să vă risipesc chiar de tot timpul, luîndu-le la rînd, dar, ca să nu pierdeţi farmecul momentului, am să vă las cu-n gînd poetic al unui meşter adevărat (Ion Mânzală, Pyramidoină Bis):

"Frunză verde rostopască

suntem neam de gură-cască

avem tuse măgărească

şi prostie românească

văleleu văleleu".

Opinia Cititorului ( 11 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Cum, al dracului, avem atat de multa intelepciune populara si atat de putina inteligenta practica?!?

    Nu domnule Codita, nu ni se pare prea poetic, dar nu-i vina ta; primavara bat-o vina!. 

    Zambetul pe buze este bun daca este si-n suflet, altfel este ranjetul pe buze..... 

    In rest, hazul- chiar si de necaz, este tamaduitor si poate isi va face efectul.

     

    Viata este o auto-profetie ce se implineste/Va spune cititorul ce cu drag v-a dojenit/Caci jocul vietii e o poveste/Ce poate din cand in cand va necajeste/Dar ce se-ncheie doar cand jocul s-a-mplinit.

    1. Viata este o autoprofetie ce se implineste,  

      Va spune cititorul cev cu drag va dojeneste ...... 

      parca suna mai poetic, nu? cred ca si dlui Codita iar place mai mult si l-ar face sa surada. 

    ..."Infundatii de Sus", "Desfundatii dintre Plopi" ... pe noi: Adunatii Copaceni nu ne-ati bagat in seama domnule Codita!; nu de alta dar e primavara, vrem sa ne adunam si sa zambim si noi. 

    En février 2008, la mise en place, à la demande du gouvernement français, de la Commission sur la mesure des performances économiques et du progrès social (CMPEPS), dite commission Stiglitz, a donné lieu à de nombreuses réactions. Au cœur du projet, une préoccupation partagée par tous les tenants d’un abandon de la religion de la croissance : comment déterminer les limites du produit intérieur brut (PIB) comme indicateur des performances économiques et du...

    1. Foarte interesanta Salomeea. 

    Ne cam lasam prostiti noi oamenii de neoameni. Lacomia strica omenia!

    1. Nu numai lacomia; de exemplu daca domnul Codita ar gasi o cale prin care sa dea la o parte toate vibratiile negative, sa fie inconjurat de o stare de spirit si de buna dispozitie care sa-l ajute sa insufle cititorilor/ romanilor mesaje mai optimiste - spre binele societatii, lauda lui si bucuria noastra, rolul si menirea ziaristului ar fi justificate si bineanteles aplaudate. 

      Poate ca nu are vibratii negative decat pentru cei care auei insisi /ele insele vibratii negative. Nu v-ati intrebat?

      Hopa, te-ai gasit ..! Nu-i citesti articolele? pricepi limba romana?. 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb