DACĂ MODIFICAREA RECTIFICĂRII BUGETARE INTRĂ ÎN VIGOARE Iohannis: "Comisia Europeană ne va tăia 3 miliarde euro"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 septembrie 2020

Iohannis: "Comisia Europeană ne va tăia 3 miliarde euro"

Dacă legea de modificare a rectificării bugetare ar intra în vigoare, riscăm tăierea de către Comisia Europeană a 3 miliarde de euro şi scăderea drastică a ratingului de ţară, a afirmat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei de presă de la Palatul Cotroceni.

"Există discuţii cu înalţi responsabili din Comisia Europeană care ne-au spus franc: dacă această rectificare intră în vigoare, ni se vor tăia 3 miliarde euro din fondurile europene pentru că încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. Agenţiile internaţionale cu siguranţă vor schimba ratingul în mult mai rău. Pentru aceste cheltuieli nu există pur şi simplu bani. Daţi-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde de euro şi ratingul de ţară e retrogradat. E un scenariu de groază. Oricât ne-am dori aceste creşteri, ele pot fi făcute doar după ce ieşim din această criză economică", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că toată lumea, inclusiv domnia sa şi Guvernul, doreşte să crească pensiile şi salariile profesorilor, să fie acordate stimulente financiare cadrelor didactice, dar că în acest moment, în care bugetul statului este sub o presiune uriaşă, majorările şi alocările aprobate de Parlament nu pot fi aplicate.

"Ceea ce a votat în Parlament o majoritate condusă de un PSD iresponsabil, a împovărat bugetul pe anul viitor cu 6% din PIB, sumă care nu există în bugetul de stat. (...) Acum nu este un moment prielnic pentru creşterile aprobate", a spus preşedintele Klaus Iohannis, care a adăugat că, până în acest moment, nu s-a vehiculat vreo coilabore cu Fondul Monetar Internaţional pentru antamarea unui împrumut din partea respectivei instituţii financiare, mai ales că Guvernul doreşte evitarea majorării taxelor şi o creştere economică sănătoasă.

Klaus Iohannis a numit ceea ce s-a întâmplat în Parlament drept tactici retrograde folosite de unii competitori politici.

"Sunt politicieni care cred că oamenii mai pot fi minţiţi, în timp ce bugetele locale sunt subminate, iar comunităţile locale stagnează în subdezvoltare. Aceiaşi politicieni se folosesc de majoritatea pe care o au în Parlament încă pentru a promova tot felul de legi populiste ştiind foarte bine că sunt inaplicabile, în această perioadă de criză majoră în care bugetul e pus sub mare presiune. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită. Acest mod cinic de a face politică e de domeniul trecutului, România trebuie să progreseze, iar votul din 27 septembrie trebuie să impună o direcţie nouă pozitivă", a precizat preşedintele ţării, care le-a cerut cetăţenilor să meargă să voteze la alegerile locale care vor avea loc duminică.

Şeful statului a dezminţit şi informaţiile vehiculate de anumiţi politicieni referitoarea la reintroducerea stării de urgenţă după alegerile locale.

"Nu văd motive pentru o nouă stare de urgenţă, dar vedem cum numărul de infectări este în creştere. Noi putem să stăpânim răspândirea epidemiei, dacă respectăm regulile simple, inclusiv evitarea aglomerărilor. Starea de urgenţă trebuie să rămână ultima soluţie, atunci când nimic nu mai funcţionează şi sper să nu mai ajungem acolo", a spus Klaus Iohannis.

Referitor la informaţia transmisă ieri de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene privitoare la poziţia avocatului general Michal Bobek în legătură cu Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Magistratură, Klaus Iohannis a precizat că poziţia respectivă este în concordanţă cu ceea ce au spus el, PNL şi societatea civilă în momentul în care PSD s-a apucat să distrugă legile justiţiei în încercarea de a pune mâna pe justiţie. Preşedintele ţării a solicitat Ministerului Justiţiei ca, imediat după alegerile locale, să pună în dezbatere publică "propunerile pentru repararea legilor justiţiei, pentru a da viteză luptei anticorupţie şi pentru a garanta magistraţilor independenţa prevăzută în Constituţie".

Deoarece, astăzi instanţa de fond ar trebui să se pronunţe în cauza penală în care este inculpat, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, soţul Giorgianei Hosu, şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), şeful statului s-a referit în conferinţa de presă de ieri şi la această situaţie.

"Dacă apare o condamnare, cu siguranţă că nu va rămâne fără urmări. Dacă se ajunge la acest scenariu, nu voi sta ca să aştept să mişte alţii rotiţele", a spus Klaus Iohannis, lăsând să se înţeleagă că o va revoca din funcţie pe şefa DIICOT.

Preşedintele a precizat însă că avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii în cazul numirii Giorgianei Hosu în fruntea DIICOT, nu s-a bazat pe dosarul penal în care este inculpat soţul acesteia, respectiva incompatibilitate nefiind menţionată în aviz ca posibilă problemă.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Si presedintii spun lucruri trasnite!!!!!!

    Va tăia 3 mld.€ fictivi, nu avem certitudinea că-i vom fi primit vreodată pe cei 80 mld.obținuți "cu greu" de iubitul nostru Dictator.

    1. marsh

    care bani europenii

    Demisia urgent! Viitorul președinte va trebui să-și propună ținte cuantificabile de nivel de trai decent prevăzut în Constituție si nerespectat de niciun regim până acum.

    Regimul Iohannis - PNL e o frana in calea cresterii bunăstării poporului în România.

    1. ce demisie,el se vede pe viata la cotroceni

      Corect. Au ajuns la guvernare fara alegeri dupa modelul dorit de presedinte, dar datoriile pe care le-au pus in carca noastra si a generatiilor viitoare nu le vom putea uita.

    Am votat cu două mâini Vasilica Dănăcilă la ultimele alegeri iar acum regret că nu am votat cu 3 mâini același lucru.

    Ce fascist bai nenica.... 

    1. huo javra

    Sa vedem ce faci tu si partidul tau după ce pierdeți alegerile in capitală...

    1. Nu a bagat-o nimeni pe aia cu 6 case? Cum ați ratat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb