DACIAN CIOLOŞ, DESPRE PROIECTELE EUROPENE: "Nu banii sunt problema, ci capacitatea de a-i utiliza"

M.K.
Fonduri Europene / 19 noiembrie 2016

"Nu banii sunt problema, ci capacitatea de a-i utiliza"

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, la Iaşi, că nu există probleme în asigurarea finanţărilor pentru proiectele europene, ci în ceea ce priveşte capacitatea autorităţilor judeţene şi locale de a utiliza banii alocaţi ţării noastre.

Şeful Executivului a atras atenţia că autorităţile române nu au reuşit să atragă, în exerciţiul financiar 2007- 2014, decât 80% din fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, informează Agerpres.

Cioloş a afirmat: "Există fonduri europene şi din bugetul de stat pentru următorii ani până în 2020 şi, ca să vă dau un exemplu că nu banii sunt problema, uitaţi, în perioada 2007- 2013 din fondurile europene, fonduri structurale, România a absorbit 80%, cu presiune pe ultima sută. Deci, nu s-au cheltuit toţi banii. Asta arată că nu banii sunt problema, ci capacitatea de a utiliza banii respectivi în proiecte care să fie coerente, bine pregătite, să nu trebuiască să fie daţi banii înapoi după ce proiectele s-au făcut, în aşa fel încât autorităţile locale să se ţină de un plan de dezvoltare pe o perioadă de câţiva ani. Asta am vrut să oferim şi cred că asta e lucrul cel mai bun pe care îl putem oferi oamenilor de afaceri: predictibilitate".

Premierul a avut, vineri, o întrevedere cu autorităţile din Iaşi şi Vaslui în cadrul căreia a anunţat constituirea unei unităţi de asistenţă tehnică care să sprijine cele două judeţe să implementeze proiecte strategice cu finanţare europeană şi guvernamentală.

MFE: Rambursările acordate României au depăşit 4 miliarde de euro în exerciţiul financiar 2007-2013

Suma totală a rambursărilor aprobate României de Comisia Europeană, în acest an, pentru exerciţiul financiar 2007-2013 a depăşit 4 miliarde de euro, dintr-un total de peste 14 miliarde de euro, arată bilanţul publicat, vineri, de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Procentual, rata absorbţiei efective în 2016 a crescut cu 21,49%, ajungând la un total de 80,16%.

În ceea ce priveşte exerciţiul financiar 2014-2020, în ultimul an, MFE a lansat 41 de apeluri de proiecte. Numărul total al apelurilor lansate în ultimii doi ani a ajuns astfel la 51.

Valoarea celor 41 de apeluri lansate în cadrul Programelor Operaţionale 2014-2020, în timpul mandatului guvernului Cioloş, este de peste 13 miliarde de euro. În perioada anterioară au fost lansate apeluri în valoare de mai puţin de 1 miliard de euro.

Potrivit datelor MFE, valoarea apelurilor lansate în ultimul an, pe fiecare program operaţional, ca procent din totalul sumelor alocate, faţă de valoarea apelurilor lansate înainte de 2016 se prezintă astfel: pe Programul Operaţional Infrastructură Mare - procent de 82,89% din totalul de 82,89%, pe Programul Operaţional Regional - de 25,62% din totalul de 25,62%, pe Programul Operaţional Capital Uman, 16,23% din totalul de 16,23%, pe Programul Operaţional Competitivitate, 21,8% din totalul de 50,58%, respectiv pe Programul Operaţional Capacitate Administrativă, 19,6% din totalul 37,38%.

MFE a precizat: "În luna septembrie a acestui an, România a devenit prima ţară care semnează Memorandumul pentru Fondurile SEE şi Norvegiene 2014-2021. Ţara noastră va beneficia de granturi în valoare de peste 500 de milioane de euro. În ceea ce priveşte condiţionalităţile ex-ante pe care România şi le-a asumat prin Acordul de Parteneriat încheiat cu Comisia Europeană, în ultimul an au fost îndeplinite 10 condiţionalităţi, pentru alte 11 se aşteaptă confirmarea formală privind îndeplinirea, iar restul de 5 sunt în curs de pregătire".

În cursul acestei săptămâni, în marja Consiliului de Afaceri Generale, ministrul Fondurilor Europene, Dragoş Dinu, a avut o serie de întrevederi bilaterale cu înalţi oficiali europeni. "Comisia Europeană apreciază eforturile depuse de România în ultimul an, iar pentru rezultatele pe care le-am înregistrat în această perioadă am fost felicitaţi. Am reuşit, într-un singur an de zile, cu seriozitate şi eforturi susţinute să asigurăm ireversibilitatea măsurilor asumate", a declarat ministrul de resort.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Deci....daca situatia se prezinta astfel privind ..absorbtia de F,Europene...atunci Dragnea sa taca din gura.....populismul si minciunile nu mai tin.

    Lansarea acestor proiecte in acest an 2016 intr-un numar de ...41. este intradevar o initiativa buna.. 

    Important insa ar fi si aceea de a se tine cont de anumite zone geografice care sufera atat din punct de vedere economic cat si social...Sigur ca e nevoie pana la urma de un conpromis....cat economic ...cat social. 

    Minciunile ...si gargara lui Dragnea nu prea mai tin daca faci o analiza..corecta asupra celor ce se relateaza in prezentul articol.....Absorbtia si ranbursarea de FE..nu se poate face mergand la..UE..cu 

    sacosa...si sa vin acasa cu ia plina.....E nevoie din TIMP (asa cum se afirma) de studii...lansari de apeluri.si .proiecte.studii de fezabilitate...gasirea de executanti (licitatii) etc. Toate acestea sunt de durata si cer timp...ca sa nu mai zic si ...acea transparenta de care tot vorbeste pr.min.Ciolos. 

    Cand te gandesti ca au trecut ...27 de ani si ca acesti "mafioti" responsabili...nu au facut nimic...Cand te gandesti ca nu au fost in stare sa faca in sistemul de infrastructura...CENTURA...cap italei Bucuresti,,,Pur si simplu iti vine .... 

    Stimati ...alegatori...suntem in campanie electorala...nu va indemn nici intr-o parte a votului ...dar trebuie sa fim foarte constienti...de ce facem si pe cine votam....Sper ca in 27 de ani ..v-au ajuns..minciunile si mitocaniile..practicate de acesti (cativa) politicieni...ii vedeti toata ziua la TV..nu va ramane decat dvs. sa hotarati......

     

    Ar fi bine daca s-ar pleca de la aceasta "baza" de informatii...ca ziarul Bursa sa urmareasca acest intinerariu al absorbtiei de F.E....Am vrea sa stim cum decurg toate aceste actiuni..incepand de la faza de .apeluri lansate.......Cineva din cadrul ziarului Bursa sa aiba aceasta initiativa de urmarire si informare.

    Este important a se nominaliza ce fel de proiecte sunt lansate in cadrul acestor Programe Operationale...pe zone geografice.....adica a se urmari intreg  

    stadiul derulari ...pana la finalizarea absorbtiei de fonduri pe acele proiecte viabile. 

    Este deosebit de important pentru tara sa primesti ...miliarde de Euro si sa nu-i folosesti pentru tara. 

    Nu stiu daca lunar sau trimestrial as vrea sa urmaresc ca apare intradevar o astfel de informare...din partea ziarului Bursa 

    Ce zice d-l Make ???? 

    Bursa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb