Dan Diaconescu: dator la stat, cu OTV în insolvenţă, cercetat pentru spălare de bani şi evaziune

F. A.
Piaţa de Capital / 23 septembrie 2012

Dan Diaconescu: dator la stat, cu OTV în insolvenţă, cercetat pentru spălare de bani şi evaziune

UPDATE 15.31 Gigi Becali susţine că ştie de la o cunoştinţă că Victor Adam se află în spatele lui Diaconescu.

"Mi-a zis o persoană cunoscută că în spatele lui Dan Diaconescu ar fi acest Victor Adam. Eu nu am auzit niciodată despre acest nume până ieri. Îmi pare rău că am aruncat pe piaţă ce am auzit şi eu", a declarat Becali.

--------------------------

UPDATE: 15.20 > Remus Vulpescu spune că a fost redusă garanţia de participare din cauza că nu a fost efectuată conversia datoriei AVAS în acţiuni.

"Dacă ar fi fost scoase la licitaţie acţiuni în valoare de 254 de milioane, cu tot cu conversia datoriei AVAS în acţiuni, atunci garanţia de participare era de 7 milioane, dar din moment ce nu am avut acordul pentru această conversie, noi am calculat garanţia raportată la acţiunile pe care le avem, adică 130.000 de lei", a răspuns Vulpescu declaraţiei lui Ştefan Vuza.

---------------------

UPDATE: 15.14 > Ştefan Vuza a declarat într-o intervenţie la postul Digi 24, că licitaţia pentru Oltchim "a fost transparentă şi a respectat procedura".

"Cred că a fost o greşeală faptul că garanţia de participare a fost coborâtă de la 7 milioane la 130.000 de lei. La viitoarea licitaţie va fi altfel, vor veni şi ruşii şi totul va fi aşa cum trebuie", a mai spus Vuza.

----------------------

UPDATE: 15.10 > Remus Vulpescu a recunoscut într-o emisiune TV că a discutat cu Anca Paliu, reprezentantul FMI în România, înaintea licitaţiei pentru Oltchim.

"Este foarte important să comunicăm cu doamna Anca Paliu. Am vorbit înainte de licitaţie şi după licitaţie, despre Oltchim şi despre toate celelalte companii implicate în scrisoarea noastră de intenţie către FMI. A fost o convorbire telefonică în care ne-a întrebat ce părere avem, i-am spus că nu suntem în situaţia de a avea ofertanţi ideali. Ne-a spus că angajamentul cu FMI a fost îndeplinit, lucru pe care îl ştiam şi noi, şi dacă nu vom avea o ofertă suficient de bună, nu vom fi obligaţi să acceptăm doar de formă un câştigător.

--------------------

UPDATE 14.53 > Omul din spatele lui Dan Diaconescu ar putea fi afaceristul american Victor Adam.

Potrivit unui post de televiziune, Gigi Becali a declarat că omul de afaceri care se află în spatele lui Diaconescu este Victor Adam, fondatorul TransGas Development Systems, un gigant în petrochimia mondială.

Remus Vulpescu, şeful OPSPI, nu a confirmat pentru România TV existenţa acestui investitor. "Nu este rolul meu să speculez cine este în spatele domnului Dan Diaconescu. Oferta a fost făcută în nume personal", a declarat Vulpescu.

--------------------

UPDATE 14.03 > Vosganian: "Cum să privatizezi un combinat ca Oltchim, vânzând pachetul majoritar de acţiuni cuiva care susţine că va achita zecile de milioane de euro cu un fel de taxă pe telespectator?"

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian susţine pe blogul personal că privatizarea Oltchim este "o comedie".

"Am înţeles că, privatizându-se, Oltchim a trecut din proprietatea poporului în proprietatea poporului. Ce fel de privatizare o mai fi şi asta, mi-e greu să înţeleg. Cei care au decis vânzarea combinatului către Dan Diaconescu susţin că dânsul a oferit toate garanţiile, că are banii necesari. Şi mai are nişte investitori ascunşi, care se vor ivi la momentul potrivit. Cum să privatizezi un combinat ca Oltchim cuiva care nu are nicio expertiză în domeniu şi doar ameninţă cu investitori misterioşi? Şi care susţine că va achita zecile de milioane de euro cu un fel de taxă pe telespectator? Cine poate crede că vreun investitor serios se asociază cu un proprietar care anunţă deja că va da acţiunile salariaţilor?", scrie Vosganian pe blog.

Acesta a adăugat: "Faptul că licitatia a putut avea un pretendent ca Dan Diaconescu nu e, până la urmă, vina lui. El face ce ştie să facă, adică să vândă iluzii celor care sunt dispuşi să le creadă. Nu înţeleg, însă, cum de licitaţia nu a avut unele condiţii care să evite o astfel de situaţie. Dacă mergi la alimentară, fiecare cârnat are preţul lui. Plăteşti şi pleci cu el. Nu te întreabă nimeni cine eşti, mai ales că, în scurt timp, cârnatul va sfârşi într-un cazan cu fasole sau în sfârâitura unei tigăi. Otlchim nu este, însă, un cârnat. Nu poţi să-l dai oricui, numai pentru că zice că are bani să-l cumpere", consideră senatorul PNL.

Vosganian susţine că privatizarea seamănă cu o farsă: "E cea mai tristă dovadă că România nu are o politică industrială şi că singurul mod în care înţelegem competitivitatea nu este dimensiunea ei economică, ci dimensiunea ei electorală. Cu cât dăm mai mult poporului, cu atât poporul rămâne mai abitir cu mâinile goale".

--------------

UPDATE 10.35 > Daniel Chiţoiu a declarat aseară la o emisiune TV că nu este nevoie să aloce banii de la Dan Diaconescu către Oltchim deoarece, "pe lângă cei 45 de milioane de euro oferiţi, în oferta de cumpărare el susţine că vine cu sume importante de bani pentru investiţii".

Referitor la investiţia ruşilor de la TISE, despre care Chiţoiu a anunţat ieri al Slatina că s-au arătat interesaţi de achiziţionarea combinatului de la Vâlcea, ministrul Economiei a spus că au trimis o scrisoare "neangajantă".

Potrivit oficialului, aceştia se arătau interesataţi şi de preluarea altor active importante precum Conpet sau OilTerminal.

-----------------

Dan Diaconescu, declarat căştigător al licitaţiei pentru preluarea pachetului majoritar la combinatului "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, este acţionar la trei companii care au înregistrat datorii de 2,3 milioane de euro la bugetul statului, anunţă Mediafax.

În unele ocazii, Dan Diaconescu a precizat, zilele trecute, că va finanţa "Oltchim" cu ajutorul poporului, în alte ocazii susţinând că are în spate nişte investitori.

Câştigătorul licitaţiei de vineri este şi proprietarul televiziunii OTV, care este în proces de insolvenţă.

Din dosarul de faliment al OTV rezultă că datoriile totale ale televiziunii sunt de 6,5 milioane euro, 600.000 de euro reprezentând obligaţiile restante către finanţele publice.

Dan Diaconescu este cercetat de procurori pentru spălare de bani şi evaziune fiscală şi a fost trimis în judecată pentru şantaj.

Acesta nu a utilizat în \"afacerea\" Oltchim niciuna din firmele la care este acţionar şi care au datorii la stat, ci a depus oferta în nume propriu.

Dan Diaconescu spune că este pregătit să investească 2 miliarde lei în combinat, dar nu a precizat clar de unde vin banii.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Dan Diaconescu este acţionar la cinci companii: "Preciziei Bussines Center", "Oglinda Television", "El Salt &RCP 2000", "Oglinda Press", "Dan Diaconescu Distribution L.D" şi "Ocram Televiziune", companie care deţine postul OTV.

Potrivit informaţiilor publicate de site-ul ANAF, în luna iunie 2012, două din companiile la care Diaconescu este acţionar înregistrau datorii la stat de peste 1,75 milioane euro.

Cele mai multe datorii le înregistra compania "Oglinda Press", la care DAN Diaconescu este acţionar cu 95%. "Oglinda Press" avea datorii totale de 7.035.582 lei, din care 7 milioane la bugetul de stat, 25.647 lei la pensii, 912 lei la şomaj, 9.023 la sănătate.

"Oglinda Television" (companie disctinctă), unde Dan Diaconescu are 92% din actiuni, înregistra în iunie datorii totale către bugetul consolidat al statului de 843.571 lei, din care 500.662 lei datorii la bugetul de stat, 259.998 lei la pensii, 8.800 lei la somaj, 74.773 lei la sănătate.

La datoriile celor două companii se adaugă şi 600.000 euro pe care îi datorează "Ocram Televiziune" (care deţine licenţa OTV) la finanţele locale. În total, companiile la care Dan Diaconescu este acţionar au înregistrat datorii către stat în valoare de 2.350.000 euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. in curand in tara asta minunata o conditie pentru a candidat in parlament vor fi minim doi ani de parnaie, ca si precalificare pentru a putea lucra eficient cu colegii

    Gura pacatosului adevar graieste !

     

    Probabil ar trebui sa avem pline puscariile cu politicieni si administratori de firme ale Statului pentru subminarea economiei nationale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb