DANIEL CONSTANTIN: Candidatul ALDE pentru funcţia de prim-ministru este Călin Popescu-Tăriceanu

S.A.
Politică / 20 noiembrie 2016

Călin Popescu-Tăriceanu

Călin Popescu-Tăriceanu

Actualizare 16:09 Tăriceanu, după ce ALDE l-a propus premier: "Iohannis să respecte Constituţia şi să nu facă etichetări ca puşcăriaşii"

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, desemnat propunerea de premier a ALDE, a afirmat că speră ca preşedintele Klaus Iohannis să "respecte Constituţia" atunci când va desemna un prim-ministru şi să nu facă "etichetări care sunt mai degrabă folosite de către puşcăriaşi nu de către oamenii care au o pregătire intelectuală", relatează News.ro.

"Având în vedere că în Constituţia României nu se precizează alte criterii de desemnare a prim-ministrului decât votul cetăţenilor, mă aştept ca preşedintele să respecte întru totul prevederile constituţionale, pentru că în ceea ce priveşte celelalte etichetări pe care le face, etichetări care sunt mai de grabă folosite de către puşcăriaşi, nu de către oamenii care au o pregăterire intelecutală. Din aceasta categorie cred că dânsul face parte cu brio. Dânsul a fost dacă nu mă înşel, el a fost găsit vinovat, e condamnat într-un dosar pe care-l ştim cu toţii. Cred că cel mai bine ar fi să revenim la criteriile care sunt prevăzute de Constituţie şi de lege şi nu de la ceea ce şi-ar dori preşedintele. Preşedintele sigur că poate să aibă propriile dorinţe. Şi le exprimă la vot. Are un vot. Până la urmă trebuie să respecte votul cetăţenilor. (...) Criteriile de care vorbeşte domnia sa nu sunt prevăzute nicăieri", a spus Tăriceanu, întrebat cum vede declaraţiile lui Iohannis privind numirea unui premier care are probleme penale.

Tăriceanu a spus că fiecare partid îşi "defineşte propria strategie şi tactică de campanie" şi faptul că PSD nu a propus niciun nume pentru premier "nu înseamnă că nu putem colabora".

Tăriceanu a mai spus: "Să aşteptăm acum rezultatul, dar ceea ce doresc să vă spun e următorul lucru şi anume că eu nu cred că ar fi util să-i lăsăm preşedintelui României posibilitatea să facă el jocurile şi manevrele în această situaţie. Preşedintele e obligat să respecte rezultatul votului cetăţenilor şi ordinea constituţională, adică partidele care câştigă majoritatea voturilor să poată să desmneze prim-ministrul care merge în faţa Parlamentului şi primeşte votul de încredere".

Conducerea ALDE a decis astăzi în unanimitate să îl susţină pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcţia de premier al ALDE după alegerile parlamentare din decembrie.

Tăriceanu a precizat: "Am decis să îmi asum această responsabilitate şi în urma discuţiilor cu colegii mei din conducere, a discuţiilor cu colegii din filiale, dar mai ales, (a faptului că - n.r.) în ultimele două săptămâni, contactele pe care le-am avut cu cetăţenii şi mi s-a întâmplat foarte des ca simpli cetăţeni să îmi spună acelaşi lucru: 'Domnule Tăriceanu, de ce nu mai candidaţi încă o dată la funcţia de prim ministru?'. După cum ştim, nu se poate candida la funcţia de prim-ministru, dar fiecare partid cred că, în mod obligatoriu, trebuie să arate cetăţenilor care sunt liderii care vor conduce, în cazul care cetăţenii ne vor da votul, destinele lor".

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în mai multe rânduri că nu va nominaliza în funcţia de premier o persoană condamnată penal sau cu probleme în justiţie.

Călin Popescu-Tăriceanu este trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

(G.T.)

-----------

Actualizare 16:00

Copreşedintele ALDE şi preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a fost desemnat, astăzi, de către colegii săi de partid drept candidatul formaţiunii politice pentru funcţia de prim-ministru, după alegerile din 11 decembrie.

"Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii şi din interiorul partidului, dar şi din interacţiunea pe care aceştia au avut-o în această perioadă electorală, a rezultat necesitatea ca partidul nostru să aibă un candidat desemnat pentru funcţia de prim-ministru după alegerile parlamentare din 11 decembrie. Din analizele (...) pe care le-am avut în interiorul partidului, din propunerile înaintate de colegi astăzi, a rezultat că, după alegeri, candidatul cu care vom merge la negocieri să fie Călin Popescu-Tăriceanu, având în vedere experienţa domniei sale, dar şi rezultatele Guvernului 2004-2008", a anunţat copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, duminică, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

La rândul său, senatorul Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada 2004-2008, a spus că, în anul 2008, România a avut cea mai mare rată de investiţii.

"Toţi promit, dar seriozitatea se face prin împlinirea promisiunilor. Acea guvernare a fost una în care toate promisiunile au fost îndeplinite. (...) Propunerea pentru Călin Popescu-Tăriceanu, invocarea guvernării 2004-2008 redeschide şi o deschide o discuţie cu privire şi la rolul unui guvern, eficienţa guvernărilor de până acum şi este mai degrabă un proiect pentru viitor decât doar o invocare a unui trecut de care ne amintim cu plăcere. Aşadar, această propunere este pentru noi nu doar o evocare a unui trecut, ci, în primul rând, o asumare pentru viitor", a declarat Vosganian.

(S.B.)

-----------

Tăriceanu: "România trebuie să pună accentul pe industrie şi producţie, pe sprijinirea capitalului românesc"

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat sâmbătă, la Giurgiu, că ţara noastră trebuie să pună accentul pe industrie şi pe producţie, aşa cum se întâmplă în naţiunile prospere, iar în acest sens sprijinirea capitalului românesc este esenţială.

"Trebuie să facem ca economia să meargă mai bine, atunci salariile sunt mai bune, aţi văzut că în perioada guvernării din care am făcut şi noi parte cu prim-ministrul Ponta s-au luat nişte decizii importante referitoare la majorarea salariului minim. Eu cred că viitorul României nu este să fim ţară de consum, trebuie să punem accentul pe ceea ce înseamnă industrie şi producţie, aşa cum se întâmplă cu naţiunile cele mai prospere. Fără societăţi comerciale puternice, fără ajutorarea capitalului românesc eu nu văd un viitor bun pentru voi şi mai ales pentru generaţia care vine după noi, acestea sunt lucrurile pe care dorim să le realizăm şi vă garantez că, aşa cum am făcut-o în trecut şi eu am avut adversari grei cu care m-am bătut şi am răzbit, aşa voi face şi în continuare", a afirmat Tăriceanu, în faţa a câteva sute de angajaţi de la Shipyard ATG Giurgiu, informează Agerpres.

Şi copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat că firmele româneşti au fost cel mai puţin ajutate şi a venit momentul ca şi acestea să fie sprijinite.

Constantin a spus: "De fiecare dată când merg cu domnul Tăriceanu în ţară, încercăm să vizităm în special companiile cu capital românesc pentru că, din păcate, în ultimul timp, ele au fost cel mai puţin ajutate şi mă bucur să constat că sunt foarte multe în ţară care, chiar dacă nu au fost ajutate, s-au descurcat foarte bine, iar unitatea pentru care dumneavoastră lucraţi, Shipyard ATG, e o unitate cu care trebuie să ne mândrim şi în ţară şi la nivel european, produceţi foarte mult pentru export, aveţi cifră de afaceri foarte bună şi aveţi locuri de muncă sigure şi cred că asta e cel mai important lucru. În viitorul Guvern, dacă vom avea oportunitatea să fim din nou la guvernare, vom încerca să facem mai mult pentru a ajuta capitalul românesc. Din păcate, în România de astăzi, din primele o sută de companii la nivel naţional, doar trei sunt cu capital românesc. Avem nevoie de investitori străini să vină în ţara noastră, dar cred că a venit momentul acum să încercăm să-i ajutăm pe cei care au dus-o greu în această perioadă să investească mai mult, să creeze mai multe locuri de muncă şi în felul ăsta vom avea venituri mai mari la bugetul de stat şi posibilitatea să acordăm şi alte ajutoare şi alte venituri suplimentare pentru cei care lucrează pentru economia ţării".

Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin s-au aflat sâmbătă la Giurgiu pentru a participa la lansarea candidaţilor organizaţiei judeţene ALDE la alegerile parlamentare. Ei s-au întâlnit în piaţa centrală a municipiului cu cetăţenii şi au vizitat Şantierul Naval şi Incubatorul de afaceri Giurgiu.

Fostul senator şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu Vasile Mustăţea este primul pe lista de candidaţi la Senat, iar copreşedintele organizaţiei judeţene ALDE Giurgiu Toma Petcu este primul pe lista pentru Camera Deputaţilor.

Tăriceanu: "Economia românească trebuie să se orienteze către start-up-uri"

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, că una dintre ideile pe care le promovează este aceea de a reforma economia românească şi de a o orienta către start-up-uri.

"Una dintre ideile pe care noi le promovăm este aceea de reforma, de a restructura şi de a moderniza economia românească orientând-o către ceea ce se numesc astăzi start-up. Ce sunt start-up-urile? Sunt afaceri sau iniţiative antreprenoriale, în general către domenii de tehnologie avansată, aceste întreprinderi presupunându-se că sunt capabile de o creştere mult mai mare, de un ritm de creştere mult mai mare decât tot ceea ce ar însemna activităţile clasice. (...) Noi vrem o altă Românie în viitor şi nu în viitorul îndepărtat, ci în viitorul apropiat, de care să beneficieze generaţia tânără, vrem o economie care să genereze şi locuri de muncă, dar nu orice fel de locuri de muncă cu salarii mici, noi vrem să avem o economie care să aibă şi locuri de muncă, dar şi salarii importante, adică să fie un stimulent pentru tânăra generaţie să rămână în ţară şi să nu gândească imediat ce termină liceul în ce ţară să emigreze", a afirmat Tăriceanu, la Giurgiu.

El a spus că ALDE are un program de "investiţii publice de 48 de miliarde de euro pe următorii patru ani, care să stimuleze economia românească".

"Nu este normal ca România care se află pe locul 17 în UE în ceea ce priveşte PIB-ul să fie pe locul 27 din 28 în ceea ce priveşte puterea de cumpărare", a adăugat preşedintele Senatului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Explicati ce ati facut pana acum ca ati fost la guvernare,nu ce ve-ti face de acum incolo.

    De aceea o duc Romanii asa de prost pentru ca ati fost preocupati de voi si clientela politica pana acum.

    Hai tropa ca ne aburiti destul. 

    1. desi am inteles ca daca vine vorba de Oltchim esti impotent. In a fi Mos Craciun, bineinteles. Cum a zis scriitorul care in timpul liber facea pe min industiilor?Ca nu exista modificare a capitalului social fara aprobarea AGEA. Si atunci cum ai scazut capitalul la Oltchim in 2007, papusica...Cu drag, The Brute, betiv, curvar si huotz:-)

    Am avut 26 de ani o clasa politica infecta si situatia nu pare a se chimba in curand.Mi-e sila cand vad aceleasi mutre insalubre in presa,zi de zi,mintind fara rusine...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb