De ce suntem..... unde suntem

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 21 iunie 2017

CORNEL CODIŢĂ

Nu ştiu dacă v-am mai spus-o, dar (vorba clasicului !) v-o repet: vremurile cînd America era ţara tuturor posibilităţilor au apus de mult. Speranţa celor care mai cred că există, undeva pe lume, un astfel de tărîm, binecuvîntat, se cheamă de ceva vreme România. Aici, cel puţin în materie de guvernare şi politică, toate posibilităţile, fără nici o excepţie, sunt posibile şi este doar o chestiune de timp, pînă ce devin realitate. Nu e nevoie, neapărat, de foarte mult timp; de regulă ajunge şi o singură zi pentru a ne trezi dintr-o lume, în altă lume. Bunăoară, Guvernul PSD-Grindeanu. Mai ieri, era bun să-l pui la rană; peste noapte, a devenit Guvernul Grindeanu-antiPSD şi s-a făcut mai rău decît Muma Pădurii, cu tot neamul ei de lighioane fioroase. Ba, o ministreasă mai spăimoasă, cum şade bine la Interne, dînd în patima Efimiţii, chiar şi fără să audă pocnete în miez de noapte, a ţîşnit din pat, strigînd ca din gură de şarpe, pe la mai multe televiziuni: Sări Leonido... rivoluţie ! De spaimă, însă, a luat-o gura pe dinainte şi a scăpat porumbelul, a zis Lovitură de Stat, spre deliciul şi hazul general al publicului maliţios! Sigur, pe termen scurt, pentru că suntem aici, la Porţile Orientului, toată lumea ştie, după cum o atestă şi "Analele vangheliene": "E posibilităţi care se poate şi posibilităţi care nu se poate". Această propoziţie are proprietatea magică de a fi întotdeauna adevărată, astăzi şi numai astăzi. Mîine este altă zi, aşa încît altele sunt mereu "posibilităţile care se poate şi altele care nu" ceea ce, în mod miraculos, nu numai că nu alterează, ci sprijină, încă şi mai tare, adevărul propoziţiei iniţiale, potrivit căreia România a devenit ţara tuturor posibilităţilor!

Cînd vine vorba de a explica această neplăcută realitate şi de ce ne aflăm aici unde suntem, într-un loc în care aberaţia absolută de democraţie decurge logic şi fără nici un fel de sincope din normalitatea zilei de ieri, unde cea mai de temut opoziţie, pentru un guvern PSD, este chiar PSD şi majoritatea sa parlamentară, care i-a dat votul de investitură şi mandatul de guvernare, "Vocea patriotului naţionale" sub semnătura eternului R.Vent ne avertizează cu aplombul necesar şi adecvat că este vorba despre "degradarea instituţiilor". Despre instituţiile de guvernare şi mai general, politice, este vorba, desigur.

Doar că, la o privire, cît de cît, sistematică asupra istoriei instituţiilor politice şi de guvernare din România modernă, (de la 64, încoace, vasăzică!) ceea ce izbeşte pe oricine le studiază este tocmai caracterul perpetuu improvizat, instabil, încropit, mereu inadecvat, şubrezenia şi cedarea, voluptatea formelor fără fond şi a schimbării de dragul interesului imediat, al unui partid sau grup politic, şi niciodată în favoarea celui pe termen lung, al societăţii, în ansamblu. Precaritatea este termenul comun al instituţiilor noastre de guvernare şi politice, de cînd este România, Românie!

Realitatea noastră de astăzi nu este rezultatul mişcării istoriei de la o fericită Satya Yuga, la dezastrul şi nenorocirile unei Kali Yuga. Formula politică şi de guvernare care a făcut posibilă Unirea Principatelor şi aducerea lui Cuza ca domn al celor Două Principate s-a surpat după nici patru ani. A urmat o altă lungă perioadă "de tranziţie", incertitudini şi bălmăjeli în organizarea politică şi a guvernării ţării, pînă la impunerea modelului unei Monarhii Constituţionale. Nici măcar cei 48 de ani de domnie ai lui Carol I nu au fost suficienţi pentru a stabiliza acest model pentru un termen istoric semnificativ. După Primul Război Mondial, o altă Românie, un alt model constituţional, făcut ţăndări în mai puţin de un deceniu de tribulaţiile monarhice şi de apetitul pentru soluţiile autoritar-personalizate de guvernare ale lui Carol al II-lea. Pînă la sfărşitul celui de Al Doilea Război Mondial, de orice poate fi vorba în România, mai puţin de un regim de guvernare clar, stabil, predictibil, de extracţie democratică! Deşi nu pare, nici regimurile de guvernare care s-au succedat sub faldurile moscovito-comuniste nu au excelat în stabilitate sau predictibilitate, nu mai vorbim despre relaţia lor cu democraţia. Luptele interne pentru putere şi jocurile influenţelor competitive de la Moscova care dirijau politic soarta statelor satelite au impus adesea variaţii masive de model şi reguli de guvernare; după cum şi în "epoca Ceauşescu" soluţiile şi chiar principiile de guvernare proclamate în 1968-69 sunt la ani lumină depărtare de cele proclamate şi puse în operă doar un deceniu şi jumătate mai tîrziu!

Sigur, ar fi cît se poate de convenabil şi de uşor să dăm vina pe "Istorie" pentru slăbiciunea cronică a politicii şi a instituţiilor de guvernare din România. Doar că, expedientul acesta, folosit pe larg în tot felul de sosuri ideologice, nu explică nimic şi nici nu permite înţelegerea fenomenelor cu care societatea României se confruntă azi, aşa cum o face de mai bine de un secol şi jumătate.

Ca să formulăm un răspuns, vă propun un gînd datorat lui Nassim Taleb (Antifragil): "Asistăm la ascensiunea unei noi clase de eroi negativi, mai precis de birocraţi, bancheri, membri ai Asociaţiei Internaţionale a Vanitoşilor ...şi de universitari cu prea multă putere, dar fără riscuri reale şi/sau răspundere. Ei fac sistemul, iar cetăţenii plătesc preţul." Balanţa critică, aici, este cea dintre Putere şi Răspundere. România este astăzi, mai mult decît oricînd în istoria ei modernă, ţara unde cei care acced la putere administrativă, politică şi de guvernare se bucură, uzează şi abuzează din plin pîrghiile instituţionale ale acestei puteri fără să aibă niciun fel de răspundere pentru acţiunile lor şi mai ales pentru consecinţele acestor acţiuni pe termen imediat, mediu sau lung asupra restului societăţii. Reducerea mecanismelor de "precipitare a răspunderii" la ceea ce face o instituţie cum este DNA-ul şi, mai larg, la ceea ce poate face Justiţia, un sistem, la rîndul lui, prin excelenţă precar, în România modernă, înseamnă doar să deschidem poarta, aşa cum am şi deschis-o larg, pentru degradarea şi îngenuncherea actului de justiţie în faţa puterii imediate a politicului şi a instituţiilor de forţă care joacă ilegal pe scena politică, aşa zisele "servicii de informaţii". Motivul pentru care instituţiile de guvernare şi politice din România au fost mereu slabe, instabile, incapabile să livreze soluţiile necesare pentru dezvoltarea socială susţinută, intensivă, nu ţin de cine ştie ce "maladi specifică României". Slăbiciunea acestor instituţii, adică lipsa regulilor tari (care nu pot fi "îndoite" cum spune englezul, sau "fentate", cum spunem noi), lipsa de aderenţă a modelelor stabile de interacţiune şi a soluţiilor instituţionale, pe termen lung, reprezintă condiţia sine qua non, pentru ca aceste instituţii să poată fi folosite în scopuri locale, de grup, tranzitorii, de profitorii imediaţi şi adesea fără orizont ai ascensiunii politice şi accesului la puterea de guvernare. Slăbiciunea instituţiilor este cea care permite celor ce le stăpînesc, fie şi temporar, să distribuie atît de radical inegal riscurile şi costurile sociale ale guvernării: cei care guvernează zero, cei guvernaţi, plus infinit! În loc de concluzie, imaginaţi-vă, pentru un singur moment, ce ar fi însemnat ca personajele cheie ale crizei politice în care ne aflăm, Dragnea, Grindeanu, Ponta, Tăriceanu etc să fi încasat imediat costurile deciziilor pe care le-au luat, să spunem, în ultimele două săptămîni. Niciunul dintre ei nu ar mai fi putut rămîne pe scena publică, necum să exercite vreo funcţie de decizie politică sau de guvernare! În lumea noastră, sunt cu toţii bine merci, în aceleaşi locuri şi funcţii politice în care erau şi înainte de a crea ridicola, degradanta şi detrimentala situaţie prezentă.

De aceea.... ne aflăm aici...unde suntem!

Opinia Cititorului ( 68 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. __Dupa ce in iarna au facut-o "de OAIE" cum ar zice domnu Daea de la Agricultura au facut-o din nou de OAIE cand cu demiterea Guvernului ==>din" Ipohondrie au dat-o in Fandaxie" vorba lui Caragiale

    1. O sa voteze ca oile" urmand neabatut Linia Partidului" ca in Coreea de Nord pe principiul Stalinist "Cine nu-i cu noi e impotriva noastra" .

      _o tara intreaga a vazut cum Parlamentarii PSD au fost SANTAJATI si amenintati de SANTAJISTUL -SUPREM = Mustaciosul Dragnea sa voteze contra propriei constiinte. 

      Președintele PNL, cu obârșii securiste, a afirmat că liberalii care votează moțiunea vor fi foști parlamentari PNL.

      Despre ce șantajiști supremi și despre ce conștiință proprie vorbești?

      La voi la Securitate aveți conștiință? Nu zic proprie, măcar una pe unitate? 

      Sunt un FRAIER de VOTANT PSD, mai TENDENTIOSULE si o sa ma imi dau votul de acum incolo pentru impuscat oameni ca tine in

      C.A.P! 

      Traiasca PCUS al URSS! si Tovarasul Drgnea Stalin!

      Daca in Iarna SPERIETOAREa erau Soros si Multinationalele acum pericolul sunt"SECURISTII" de dreapta care nu-l lasa pe d-nul Dragnea sa APLICE PROGRAMUL de Guvernare si sa FACA INVESTITII PUBLICE! Hai domne SICTIR![ cum ar zice d-na Shhaideh ] cine sa va mai creada?! Chiar ne luati de prosti pe noi votantii PSD? Daca ne suparam stiti, poate NE SCHIMBAM ORIENTAREA POLITICA si viram LA DREAPTA acum ca a venit Orban in PNL!

      Asta Iarna am indemnat lumea sa mearga la Cotroceni, dar acum... 

      Daca nu va tineti de cuvant si nu investiti in infrastructura cum ati promis: drumuri, Computer -tomograf in spitale, construirea de 8 mari spitale regionale, investitii in Agricultura ,Sanatate, Educatie si daca nu mariti punctul de pensie va gasesc TOTI DRACI La VOT cu noi , ca nu puteti sa ne amenintati ca pe Parlamentari sau sa ne dati jos pe toti { ca deja suntem} ca pe Grindeanu. Noi romanii vrem bunastare domne, sa oducem mai bine, asta vrem, ne-am saturat de GOGOSI!

      Sistemul mafiot securist bazat pe slugi securiste contează pe voi.

      Țării cât mai multe abuzuri!!! :)

      Indiferent cui îi dai tu votul, Orban tot din familie de securiști provine. 

      Securitatea și ONG-urile finantate de americani pe asa-zisa filiera Soros reprezintă același lucru, slugile capitalului strain si mafiei globale.

      Dacă nu se reiau investițiile în infrastructură crapă propaganda securistă de foame!

      N-am inteles crapa de foame daca se reiau sau daca nu se reiau?

      Politica e plina deSFINTI care vor un singur lucru: CIOLANUL. De aici si cearta

      ...Si Marmota impacheta Ciocolata in STANIOL>

      Luate-ar DNA-ul lui Kovesi MUSTACIOSULE1 Fie ca Coana JUSTITICA sa-ti rada HAMSTERUL! 

      Asa este.Ca in Caragiale: "Curat-Murdar"

      Iar BUBUIE Economia in Capul lui Tariceanu?!

      Stati ca acusu vine FMI in Pantofi Gauriti si va rezolva cu un Acord si un Imprumut. 

      Esti cumva agent al lui Putin?

      Taci MUSTACIOSULE!

    Un articol foarte bun si bine scris. Bravo dom' profesor.

    Un lucru bine surprins in articol este ca Dragnea si ai lui +Ponta +altii nu deconteaza politic aceste idiotenii pe care le instrumenteaza in zilele astea. Acest lucru este posibil pentru ca NOI, cetatenii, ne-am obisnuit sa abordam cu vanitate situatia in care observam ca alegerile noastre au fost proaste. Mai precis, eu sunt alegator de dreapta si m-as astepta de la votantii de stanga sa se simta ei insisi jigniti de Dragnea si ai lui pentru ca nu pentru circul asta l-au votat. Ala ar fi...

    1. Ar trebui sa indemni oamenii pe FacebooK sa iasa in strada asa cum au facut asta iarna. Proteste, alta solutie nu exista. Cine sa organizeze proteste ANTI-DRAGNEA.

      Doar cei de la USR se pricep. 

      Asteapta tu putin sa vezi cum se vor certa Tariceanu si Dragnea pe cIOLAN desigur. Fii sigur de asta.

      Unde vrei sa protestam la Parlament sau la Kiselev?

      Ca sa iesim in strada ne trebuie organizare. Cine sa ne organizeze ? O faci tu? Iti asumi asta? Daca ai curaj fa Apel pe FacebooK!

      .....si noi suntem in spume si chiar am vrea ce zice Dragnea: sa fie PUCI pe BUNE!

      Mistocareala a la Ponta. Nu pentru cei ca tine a fost mesajul meu; tu pari irecuperabil. Exista oameni decenti in PSD care au votat PSD crezand cu onestitate ca este bine. La acest moment se vede ca nu prea este bine. Lor m-am adresat.

      Tu nu esti votant PSD.

      1) Eu sunt de dreapta. Nu eu as avea credibilitate in cazul unui apel la votantii de stanga, caci m-ar banui toti de partizanat iar efectul ar fi zero; 2) Nu am Facebook si nici nu intentionez sa-mi fac prea curand; 3) Nu este vorba ca CINEVA sa-si asume CEVA pentru altii; eu indemn ca FIECARE sa-si asume PENTRU EL ca la viitoarele alegeri sa-si penalizeze partidul. La acest moment in timp, PSD-ul se afla legitim la putere pentru ca prostii mei de dreapta au fost prea idioti ca sa impiedice...

      S-o crezi tu ca nu sunt. Am votat-ope Firea la primarie si apoi pe Dragnea incantat de programul PSD. Doar ca ma simt dezamagit de Balci si urasc oamenii care m-au dezamagit. Nu vorbi fara sa stii .Tu nu esti votant de dreapta. Deci ce urmaresti?

      Nici eu nu am Facebook de aceea te indemnam pe tine.Daca noi , ca oameni de buna-credinta ai tarii asteptam cativa ani sa se schimbe ceva in bine si tacem in prezent, putem astepta asa la infinit.Recunosc, am tinut cu tabara Ponta- Grindeanu pt. ca Ponta a redus TVA la ALIMENTE pt. CA A AVUT MINISTRII BUNI nu ca Dragnea care se pricepe la toate. Pe Dragnea nu-l intereseaza decat sa scape de dosare cu orice pret, de aceea a facut trocul esuat cu UDMR. Am aflat de la TV ca Ardealul e inca in...

      Daca lui Dragnea ii pasa de Programul de Guvernare eu sunt PAPA FRANCISC!

      Iata de ce eu mi-am dorit sa nu pice Guvernul ca sa nu fim intr-ocriza politica. dar Diavolul a Vrajit si a picat!

      Ei lasa , ma duc eu in curtea Bisericii la lumanari cu o poza a d-nului Dragnea, o descant nitel si o arunc in focul de la lumanari:adica o sa-i fac farmece, daca tot vorbim de chestii de -astea, pentru ca merita; poate cine stie se schimba in bine!

      Esti NEPUTINCIOS , NU mai poti schimba Nimic! Cartile au fost facute!

      de unde se vede ca Satanistii Spirituali sunt cei mai "evlaviosi oameni".dar Dragnea chiar merita asta...

      Cum sa nu devii Satanist sau Vrajitor intr-o tara Anormala ca asta in care ca si cetatean te simti TRADAT de cei pe care i-ai votat!

      Tu esti unul dintre votantii onesti ai PSD care a crezut ca va fi bine cu PSD . Faptul ca acum admiti ca lucrurile nu sunt bune arata ca nu tii cu dintii de o alegere pe care ai facut-o si ca ai curajul sa o si afirmi. Bravo !

      Cata dreptate ai ! Nici nu stii !

      Afirmatia ca USR stie sa organizeze oamenii in strada m-a facu sa spun ca nu esti PSD - ist. Oamenii care au iesit in iarna in strada NU au iesit pentru ca le-a zis USR , PNL sau altcineva ci pentru ca au fost revoltati de nedreptate. Nu urmaresc nimic ocult, poti sta linistit. Asa cum stau eu ca ma mai uit la TV de 3 ani si 10 luni si ca atare m-am vindecat de "scenarita". De care tu pari ca mai trebuie sa treaca timp ca sa scapi.

      Erata : ca NU ma mai uit la TV......

      Poti sa-l judeci ca a crezut in Dragnea sau poti sa-l feliciti ca acum cand si-a dat seama ce este cu adevarat Dragnea, se dezice de el. Eu aleg varianta a 2-a.

      exprimare si atitudine de inginer...si birjar!

    Asa cum am mai spus, intre SUA si Romania este o diferenta de semantica: or fi SUA tara tuturor posibilitatilor, insa Romania a fost, este si va fi tara unde totul este posibil...

    Stimati parlamentari PSD,

    Astazi este pentru noi si mai ales pentru voi este o zi deosebita. Va solicit sa fiti la inaltimea ei, si acest lucru depinde numai de voi, doar de voi.

    Fiecare roman care cunoaste si analizeaza prestatia domnului Dragnea din ultimile sase luni constata ca este nu numai un conducator catastrofal ci si un mare mincinos, nedemn de a mai fi conducatorul PSD. Parca s-a luat la intrecere cu Ponta pentru a dovedi lumii care este mai mincinos. Cind vezi cit si cum minte... 

    1. De ce crezi ca Ponta este la fel ca Dragnea?

      Mie mi se pare ca gestul lui este unul intelept , din punctul de vedere al pastrarii guvernului PSD. 

      Toti mint si de dreapta si de stanga, toti trag spuza pe turta lor!

      Pai, chiar nu stim ce-a fost in stare sa faca Ponta in “glorioasa” lui trecere de la putere? A avut o majoritate covirsitoare dar in loc sa faca lucrurile mari si marete de care tara are nevoie si-a batut joc de acesta majoritate. A facut un pact de coabitare cu cel mai mare si jalnic porc din istoria postdecembrista. A pus bugetul de stat la piciorele lui Ghjta, Coldea... A... Si-a batut joc de naivitatea, buna noatra credinta si lipsa noastra de cunoastere a realitatii. Adica...

      Dragnea ar fi trebuit doar sa remanieze cativa ministri pentru ca oricum controla guvernul. Dar acum tara nu mai are guvern deloc , nici macar 3 oameni si umbla zvon de la Orban de anticipate.Abia acum avem criza!

      Noi simpli alegatori de stanga ce putem face daca nu suntem nici macar membri in PSD?

      Proteste ANTI-Dragnea. DAr cine sa ne trimita mesaj pe FacebooK si sa ne organizeze? 

      Sa se faca cum zice Dragnea: sa fie PUCI pe BUNE si sa iasa lumea in STRADA

      cauta saiturile cu asemenea preocupari si... tine aproape! :))

      Atunci nu mai face apeluri daca nu ne asculti si pe noi simpatizantii stangii care ne SIMTIM TRADATI ; te adresezi degeaba BARONETULUI PSD! Ar trebui sa ne INSTIGIpe noi la revolta nu pe ei ca sunt smecheri si au facut troc vanzandu-si voturile.Nu inteleg de ce asa-zisii oameni de dreapta de pe blog il sustineti pe Dragnea. Asta osa vedeti va incerca sa umble din nou la Legi ca sa scape de dosare si sa obtina cat mai multa putere. Ildoare undeva de programul de guvernare. A obtinut azi...

      "Ridicati steagul libertatii in PSD"==>ti-ai gasit cui sa ceri Revolutie in PSD. E ca si cum ai spune: "Baroni PSD din toata tara Uniti-va!" dar in jurul cui?Ha-HA-HA!

    "Asa mai vii de acasa", stimabile! Te-ai trezit, in sfarsit! Excelent editorial!

    1. Toate editorialele sunt foarte bune, depinde de cine le citeste!

      NU poate fi decat genial si erudit domnul Codita. Toata admiratia! 

    Totusi am dori sa stim ce ascundea calul Grindean!

    De ce Dragnea a procedat astfel! ce castiga el si ce pierde prin aceasta atitudine. Cine l-a obligat sa procedeze impotriva constiintei lui? 

    1. Dragnea fiind CORUPT e si SANTAJABIL si PENAL si SANTAJIST, adica toate 4 la un loc.

      ...si eu de acum incolo voi ABSENTA de la orice vot. Acum mi-am dat cu adevarat seama cine e Liviu DRAGNEA

      un MINCINOS si un SANTAJIST! 

      Liviu Dragnea se va vedea și mai aproape de visul de a deveni el premierul României, mai ales că unii judecători de la Curtea Constituțională tocmai i-au arătat cum ar putea trece bariera legală. Condamnat definitiv în dosarul Referendumul, liderul PSD nu poate face parte din Guvern din cauza prevederilor Legii 90/2001, cea care prevede că o persoană care a suferit condamnări penale nu poate ocupa funcția de ministru.

      Judecătorii CCR Valer Dorneanu, Marian Enache și... 

      Orice prostie trebuie dusa pana la capat!

      Adica vrea sa fie el Prim-Ministru? Oare va fi Iohannis de acord?

      Daca nu e de acord sa te tii scandal! sau poate o sa propuna 7 Toante ca Prim-ministru ce e asa greu?

      De ce nu 7 tonti? Femeile de obicei sunt mai loiale!

      Ti-au dat astia scriptul sa mai luati un membru de la PSD pentru aripa Ponta?

      Iohannis poate refuza propunerea de premier și zboară oricât ar fi el de dulap.

      Pai da ca Dragnea o sa propuna premier pe unul cu burta mare, ceafa groasa si rotund la fata care sa "nu fie AVENTURIER".

      Pe vremea Comunismului merge un tip in magazin si nu gaseste sa cumpere carne de porc si de pui. Enervat zice: :'Fir-ati ai naibii de comunisti!" Asta cateva zile la rand. Vanzatorii il toarna la Securitate. El cand revine in magazin se prinde cum sta treaba si intreaba vanzatorii: "Gheare de gaina aveti?/-Da. avem, zic ei/ Dar copite de porc?/--Da, avem si d-alea./--Baa, dar urati mai sunteti, zice Bula. Asa o sa fie si cu noul premier propus de Dragnea!

    cum facem "ca personajele cheie ale crizei politice în care ne aflăm, Dragnea, Grindeanu, Ponta, Tăriceanu etc să fi încasat imediat costurile deciziilor pe care le-au luat, să spunem, în ultimele două săptămîni. "?

    Si nu numai acestia? 

    Cum facem asta?

    Este posibil sa facem asta? 

    1. Va promit macar un text care sa raspunda intrebarii dumneavoastra.

      Nu este simplu, dar se poate, chiar si in Romania.  

      Referindu-ma la ideile cuprinse in prezentul editorial, este util de mentionat consideratia ca omenirea in ultima jumatate de secol a devenit deosebit preocupata pentru a se aseza intr-o mataca stabila. Ma gindesc la actiunile de combatere a discriminarilor rasiale, de asigurare a drepturilor femeii, la revolutia sexuala, la multele drepturi, drepturi, drepturi cistigate... pina si pentru animale. Daca la toate acestea mai adaugam si gindurile lui Taleb si a altora cu astfel de preocupari,...

    Asa cum am mai spus, intre SUA si Romania este o diferenta de semantica: or fi SUA tara tuturor posibilitatilor, insa Romania a fost, este si va fi tara unde totul este posibil...

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb