DECIZII MEAT: Şapte administratori speciali din industria de apărare, înlăturaţi în ultima săptămână

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 4 august 2021

Claudiu Năsui: "În 2002 a apărut o nouă categorie de sinecuri. Statul a inventat o nouă categorie de administrator al unei societăţi: administratorul «special» pentru privatizare. În teorie, această funcţie trebuia să aibă grijă de aceste companii şi să le pregătească pentru privatizare. În practică, nişte oameni şi-au luat bani în fiecare lună, nefăcând aproape nimic timp de ani de zile. De ce nu au făcut nimic? Pentru că ei îşi au salariu atât timp cât nu se privatizează compania".

Claudiu Năsui: "În 2002 a apărut o nouă categorie de sinecuri. Statul a inventat o nouă categorie de administrator al unei societăţi: administratorul «special» pentru privatizare. În teorie, această funcţie trebuia să aibă grijă de aceste companii şi să le pregătească pentru privatizare. În practică, nişte oameni şi-au luat bani în fiecare lună, nefăcând aproape nimic timp de ani de zile. De ce nu au făcut nimic? Pentru că ei îşi au salariu atât timp cât nu se privatizează compania".

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a decis, în ultima săptămână, demiterea a şapte administratori speciali din industria naţională de apărare. Este vorba despre administratorii speciali de la Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Bucureşti, Tohan SA, Carfil SA, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir şi Uzina Automecanica Moreni, în cazul ultimelor trei, decizia demiterii fiind luată ieri.

"În 2002 a apărut o nouă categorie de sinecuri. Statul a inventat o nouă categorie de administrator al unei societăţi: administratorul «special» pentru privatizare. În teorie, această funcţie trebuia să aibă grijă de aceste companii şi să le pregătească pentru privatizare. În practică, nişte oameni şi-au luat bani în fiecare lună, nefăcând aproape nimic timp de ani de zile. De ce nu au făcut nimic? Pentru că ei îşi au salariu atât timp cât nu se privatizează compania. Deci de ce s-ar fi grăbit? 19 ani mai târziu, companiile nu sunt nici privatizate şi arată şi dezastruos", îşi motiva, în 27 iulie, primele decizii, ministrul Claudiu Năsui.

Iar situaţia financiară a companiilor respective este de partea şefului Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).

Uzina Mecanică Plopeni are datorii la stat de peste 85 milioane lei şi înregistrează pierderi anual. Uzina Mecanică Bucureşti are capitaluri proprii negative (adică are mai multe datorii decât active). Până acum, doar în primele şase luni ale anului 2021 a înregistrat datorii suplimentare de 6,7 milioane lei la bugetul de stat, la care se adaugă debitele din anii trecuţi.

Compania Tohan SA este şi ea pe pierderi. În 2020 a avut pierdere de 3,6 milioane lei, în condiţiile în care are datorii la stat de peste 30 milioane lei. Carfil SA Braşov înregistrează pierderi de 11 milioane lei numai anul trecut, la care se adaugă 15 milioane lei debite mai vechi către bugetul de stat.

Dacă în privinţa situaţiei financiare Uzina Mecanică Cugir şi Fabrica de Arme Cugir stau mai bine, nu acelaşi lucru se poate spune despre Uzina Automecanica Moreni despre care ministrul Economiei susţine că are pierderi anuale situate între 7 şi 8 milioane lei, iar capitalurile proprii ale acesteia sunt negative, adică datoriile sunt mai mari decât activele deţinute.

Referitor la decizia ministrului Claudiu Năsui şi la situaţia financiară precară în care se află Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, a declarat pentru ziarul BURSA: "Administratorii speciali trebuia să facă un program de reabilitare şi relansare pentru societăţile respective, iar ceea ce nu era fiabil trebuia privatizat şi restructurat. Decizia ministrului Năsui privind administratorii speciali este una foarte bună, deoarece oamenii respectivi au încasat lunar foarte mulţi bani (n.red. - conform informaţiilor oferite de MEAT salariile administratorilor speciali se situau între 9000 lei şi 16.000 lei lunar, în funcţie de mărimea uzinei) şi nu au făcut nimic. Ultimul administrator special de la Uzina Automecanica Moreni a încercat să facă, dar mandatul lui a fost unul foarte scurt: două sau trei luni. În ceea ce priveşte situaţia fabricii de la Moreni, deşi există comenzi şi lucrări permanente pentru reparaţiile necesare transportoarelor, nu vom reuşi doar din ele să ne acoperim datoriile către stat care produc zilnic penalităţi şi dobânzi, care împovărează balanţa financiar-contabilă a societăţii. Chiar dacă activitatea uzinei este intensă şi relaţia cu Ministerul Apărării Naţionale este bună datorită calităţii excepţionale a reparaţiilor pe care le facem la transportoare, cei de la Moreni nu vor trăi niciodată din aceste reparaţii. Pentru ca uzina să redevină ce a fost odată, ea trebuie să producă un transportor nou. În momentul de faţă suntem curtaţi de mai multe companii, pentru că am reuşit să ne dotăm cu utilaje de generaţie nouă şi să modernizăm halele prin procesul de reabilitare, deci există perspectivele unor colaborări pentru inovare şi ieşirea în piaţa de armament cu un produs în întregime nou".

De altfel, reprezentanţii angajaţilor din industria de apărare şi aeronautică vor avea azi, de la ora 15, ocazia să îi expună problemele cu care se confruntă sectorul respectiv de activitate ministrului Claudiu Năsui, în cadrul întâlnirii pe care o vor avea cu acesta. Ei sunt optimişti, prin prisma faptului că, la recenta întâlnire cu secretarul de stat Simona Fătu, doleanţele lor au fost receptate în mod real de către oficialul din cadrul MEAT.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Mr. Bean incearca sa distraga atentia de la monumentalele gafe pe care le face de la inceputul mandatului de ministru. Nu tine, domnule ministru. Incompetenta este mult mai evidenta decat aceste incercari de abatere a atentiei.

    1. e un tampit... irelevant e putin spus.... probabil ca nici nu mai tine minte pe ce gaura trebuia sa respire...

    ... la Ministerul Energiei !!!

    gata? privatizam si Apararea?

    ca tot vine razboiul peste noi curand... ce nevoie avem noi de Aparare?  

    Nu exista pe mapamond ministru mai slab ca asta... Doamne mare este gradina ta.. USR ul este o mare greseala a naturii politice. Oameni slabi incompetenti si chiar periculosi pentru tara.. Cu apararea tarii nu te joci mai Nasui...

    1. Ce preocupari meschine are ministrul Economiei. Sinecurist de profesie Claudiu Nasui a trambitat marea economie realizata la bugetul statului de maxim 16.000×7=112.000 lei pe luna prin aceasta actiune. Tinand cont ca va numi in locul acestor administratori speciali alti directori obedienti si de aceea competenti, pentru ca fabricile trebuie conduse de cineva, economia se apropie de zero. Si uite asa rezolvam sinecura de partid sub masca interesului economic tot cu angajari la stat. Cata competenta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb