Declaraţia anti-Schengen

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 9 ianuarie

Sorin Rosca Stanescu

În ziua de 29 decembrie a anului care tocmai a trecut, România a semnat, alături de Bulgaria şi Austria, o declaraţie comună, care devine anexă la comunicatul Consiliului Europei privind aderarea României şi Bulgariei, aerian şi maritim, la spaţiul Schengen la sfârşitul lunii martie 2024. Înainte de această dată de 29 decembrie, toţi analiştii cu coloană vertebrală şi cât de cât avizaţi din România şi din întreaga lume care au prizat acest subiect, s-au exprimat în sensul că ceea ce eu reuşit guvernele celor două state, România şi Bulgaria, a fost să se aşeze literalmente în genunchi în faţa cancelarului Austriei. Concluzia era că nu s-a avansat deloc în ceea ce priveşte accesul nostru la spaţiul de liberă circulaţie, ci, dimpotrivă, s-a înregistrat un ruşinos regres. Dar noul document, cel pe care îl dezbatem acum, reprezintă un şi mai relevant pas îndărăt. O adevărată ruşine naţională!

Detaliile pe care le public astăzi pe site-ul CorectNews sunt atât complete, cât şi extrem de relevante. Şi mai ales scandaloase. După ce, de peste 10 ani, am îndeplinit toate condiţiile accesului în spaţiul Schengen, după ce acest lucru a fost recunoscut în mod oficial de către partenerii europeni, după ce am înregistrat pierderi de peste 30 de miliarde de euro în materie de transporturi de mărfuri pe autostrăzi, pe căi ferate, pe nave sau pe aeronave, după ce am cheltuit alte miliarde de euro pentru securizarea frontierelor, iată că acum, printr-un document asumat de Guvernul României, ne angajăm la noi eforturi în plan financiar şi uman, fără a primi la schimb nimic relevant. Practic, sub semnătura membrilor Executivului României, ne luăm noi angajamente, care vor deveni foarte curând condiţii restrictive.

Şi iată, foarte pe scurt, în ce constau acestea.

1. Vom cheltui bani grei, atât noi, cât şi bulgarii, pentru a consolida frontierele externe ale Uniunii Europene. În acest scop, între altele, vom tripla literalmente efectivele Frontex.

2. Suntem obligaţi să asigurăm extinderea supravegherii frontierelor, făcând investiţii în vehicule de teren, drone, sisteme electrice de supraveghere şi garduri de întreţinere.

3. Vom crea şi vom finanţa la frontierele externe un număr mai mare de "proiecte pilot", care de fapt înseamnă puncte de control.

În continuare, în acest document asumat de Guvernul României, se stabilesc trei măsuri de-a dreptul scandaloase. Iată care sunt acestea.

1. Intensificarea controalelor frontierele terestre dintre Bulgaria şi România şi dintre România şi Ungaria, inclusiv prin intermediul unor filtre multiple. Această măsură înseamnă că, în realitate, traficul persoanelor şi a mărfurilor, în loc să fie facilitat, va deveni şi mai dificil decât până în prezent. Pierderile României şi Bulgariei vor fi nu mai mici, ci mai mari. Şi asta se va întâmpla pe propria noastră cheltuială şi pe propriul nostru efort. 2. Preluarea imediată, în termen de numai trei zile, a tuturor solicitărilor de azil pentru care România s-ar fi făcut responsabilă fără nicio limitare privind numărul de persoane sau perioada în care vom prelua pe teritoriul României, asigurându-le condiţiile necesare existenţei, azilanţi, în special afgani şi somalezi. Va fi suficient ca autorităţile austriece să ne indice o cifră, să-i împacheteze pe azilanţi şi să îi trimită în România, fără a fi necesar ca respectivele autorităţi să şi dovedească faptul că aceştia, înainte de a fi ajuns în Austria, ar fi tranzitat prin ţara noastră. Acest angajament deschide calea tuturor abuzurilor şi mai ales va permite Austriei să se prevaleze de el, pentru a ne refuza şi în 2024 intrarea în spaţiul de liberă circulaţie. Autorităţile de la Bucureşti nu au suflat un cuvânt în legătură cu această clauză extrem de discutabilă. În schimb, autorităţile de la Sofia au anunţat pur şi simplu că nu dispun de mijloacele necesare pentru a caza mai mult de două-trei sute de azilanţi.

3. La fel de discutabilă este şi prevederea la care ne angajăm privind desfăşurarea de consilieri, inclusiv consilieri austrieci, pentru aeroporturi, care vor face până în luna aprilie şi ulterior, pe cheltuiala românilor, controale prin sondaj. Ceea ce înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât că până la termenul limită asumat, de 31 martie 2024, deplasarea cetăţenilor români dintr-un stat în altul va fi şi mai dificilă decât până acum, această situaţie continuând să existe pe aeroporturi şi după data de 1 aprilie 2024.

În concluzie, am căzut din lac în puţ. Prin propria noastră voinţă. Nu ne-a plăcut, pe bună dreptate, faptul că nu am fost primiţi în Schengen. Iar acum ni se serveşte, sub forma unui document pe care ni le-am asumat, un anti-Schengen.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Romania este granita externa a Europei avind ca misiune protectia ce tine de intreag subansamblul necesar protejarii a sute de km de granita .Orisicare ajutor este binevenit si el produce plusvaloare generalizata atit noua cit si celorlalte natiuni membre .Indiferent cine era in locul nostru deciziile erau aceleasi .

    1. Dacă România este granița externa a UE și austriecii vor să ne bage pe gât migranții care atacă porțile Vienei (era sa scriu Hidrei!) atunci să urmăm exemplul ungurilorz; să ridicăm garduri de sârmă ghimpată, eventual șanțuri cu apă în afara granițelor. Sigur nu se vor îneca mai mulți decât amărâții care se îneacă în Mediterana.

      Greșeala este executivului; s-au grăbit, trebuia să aștepte întoarcerea președintelui călător care, intransigent cum este, nu ar acceptat sub nicio formă Diktatul de la Viena. 

    Desi Balcanii de vest sunt rute verificate ,cu inregistrari viseo ,cu numere mari de mogranti ilegali in tabere improvizate (motiv pt care Ungaria a recurs la ridicarea de garduri de sirma ghimpata) ...cetatenii din Kosovo au vize Schengen tot din decembrie 2023 ,aceeasi data cu refuzul unui eventual acces al duo ului Romania Bulgaria . Probabil ca in viitorul imediat vom citi ca acum sunt 3 state care trebuie primite in Schengen si ...nu indeplinesc toate 3 statele conditiile severe ,deci nu pot adera !

    Cine a citit lucrarile de referinta in domeniu ale marelui istoric român A. D. Xenopol poate concluziona cu usurinta ca cele mai aspre critici au fost la adresa imperialilor de la Viena. În zilele noastre, dupa revenirea României in sfera de influenta vestica, lucrurile au reintrat pe vechiul fagas : schimburi in care prejudiciile sunt de n ori mai mari decat binefacerile!

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb