DELEGAŢIA ROMÂNĂ S&D:  Procedura abuzivă de demitere a Avocatului Poporului a adus România în atenţia Comisiei Europene cu privire la respectarea statului de drept

Comunicate de presă / 30 iunie 2021

Procedura abuzivă de demitere a Avocatului Poporului a adus România în atenţia Comisiei Europene cu privire la respectarea statului de drept

Delegaţia Română S&D din Parlamentul European solicită guvernării de dreapta din România să respecte recenta decizie a Curţii Constituţionale (CCR) cu privire la revocarea Avocatului Poporului, în contextul unor noi discuţii din Parlamentul European, în cadrul Comisiei pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), conform unui comunicat remis redacţiei.

Parlamentul European a adoptat recent Rezoluţia privind Raportul Comisiei pentru statul de drept în 2020 pentru Uniunea Europeană, iar Curtea Constituţională a României a decis că revocarea Renatei Weber nu a fost una constituţională. În acest context, procedura abuzivă prin care majoritatea PNL-USR-Plus-UDMR a demis Avocatul Poporului a adus România în atenţia Comisiei Europene cu privire la respectarea statului de drept.

"Coaliţia de guvernare a decis în mod arbitrar ca singurul titular al dreptului constituţional de a ataca ordonanţele de urgenţă şi garantorul statului de drept şi al democraţiei, Avocatul Poporului, să fie revocat, deşi nu a fost constatată absolut nicio încălcare concretă a legii şi a Constituţiei, lucruri semnalate şi de Comisia de la Veneţia. Premierul Florin Cîţu şi-a dorit să marcheze astfel debutul unei Guvernări Neconstituţionale şi Abuzive - Guvernarea prin OUG-uri ce nu pot fi atacate de nimeni. Decizia CCR este încă o palmă primită de coaliţia de guvernare, după recentele poziţii adoptate şi de importante instituţii internaţionale. Întreaga familie social-democrată europeană şi-a manifestat profunda îngrijorare faţă de derapajele actualei coaliţii", au precizat reprezentanţii Delegaţiei Române S&D.

Aceştia au arătat că deşi regulile democratice sunt foarte clare, iar Avocatul Poporului trebuie să fie şi să rămână o instituţie independentă indiferent de culoarea politică a celor care se află la putere, Guvernul şi Parlamentul României au ales să dea dovadă de exces de putere în luarea unor decizii care afectează grav statul de drept din România şi vulnerabilizează poziţia ţării noastre în faţa oficialilor de la Bruxelles.

În cadrul discuţiilor din Comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), europarlamentarii români au susţinut că în ciuda eforturilor depuse de ţara noastră pentru dezvoltarea şi consolidarea democraţiei şi a statului de drept, actuala coaliţie de guvernământ este dispusă să compromită şi să sacrifice totul pentru a deţine întreaga putere. "Eforturile coaliţiei merg în direcţia eliminării oricărei forme de opoziţie, pentru a influenţa rezultatul viitoarelor alegeri", au mai spus oficialii români.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb