DEPOZITARUL CENTRAL Incompatibilitate sesizată oficial la CNVM

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 octombrie 2010

Dana Mirela Ionescu, Depozitarul Central: Cei doi administratori nu au menţionat în declaraţiile pe proprie răspundere că fac parte din patru Consilii de Administraţie ale unor societăţi listate.

Dana Mirela Ionescu, Depozitarul Central: Cei doi administratori nu au menţionat în declaraţiile pe proprie răspundere că fac parte din patru Consilii de Administraţie ale unor societăţi listate.

Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a sesizat Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare asupra incompatibilităţii a doi dintre administratorii săi, Cristinel Sandu Popescu şi Doru Boloş, după ce ziarul "BURSA" a dezvăluit săptămâna trecută că aceştia sunt şi membri în Consiliile de Administraţie ale unor societăţi listate.

Cum mandatele actualilor adminis-tratori de la Depozitar expiră în doar câteva zile, miza demersului la CNVM este reprezentată de componenţa viitorului Consiliu de Administraţie al Depozitarului. Şi Popescu, şi Boloş au fost aleşi să reprezinte Bursa de Valori Bucureşti la alegerile pentru conducerea Depozitarului de săptămâna viitoare, având şanse mari să intre în viitorul CA. Ziarul "BURSA" a avut prioritatea să sesizeze, la 4 octombrie, că cei doi administratori s-ar putea afla într-o situaţie de incompatibilitate.

"Depozitarul Central a trimis o scrisoare la CNVM în care a înştiinţat Comisia că a constatat existenţa unui impediment legal în cazul celor doi administratori, solicitând punctul de vedere al Comisiei privind candidaturile acestora pentru următorul mandat la Depozitar", susţin surse care nu au dorit să îşi dezvăluie numele.

Doru Boloş şi Cristinel Sandu Popescu au fost numiţi provizoriu în Consiliul de Administraţie al Depozitarului la începutul lunii mai, iar CNVM i-a validat în această funcţie pe 8 iunie.

Cristinel Sandu Popescu a fost ales, la mijlocul lunii martie anul acesta, în Consiliul de Administraţie al societăţii "Gastronom" Buzău (simbol GAOY), iar Doru Boloş a reuşit, o lună mai târziu, să intre în conducerea "Remarul 16 Februarie" Cluj Napoca (simbol REFE). Doru Boloş mai face parte şi din Consiliile de Administraţie ale "Perom" Cluj Napoca şi "LCI Invest".

Contactată de ziarul BURSA, Dana Mirela Ionescu, membru în actualul CA de la Depozitar, a explicat de ce incompatibilitatea celor doi administratori a fost sesizată abia pe final de mandat.

"Am sesizat de-abia acum incompatibilitatea celor doi administratori întrucât în declaraţiile pe proprie răspundere şi în CV-urile dânşilor nu era menţionat faptul că fac parte din patru Consilii de Administraţie ale unor societăţi listate", a precizat Dana Ionescu.

Doamna Ionescu este candidatul care s-a situat pe locul al zecelea la alegerile pentru candidaţii BVB la şefia Depozitarului, sub linia de "admitere". Dacă CNVM va invalida candidaturile lui Popescu şi Boloş, Dana Mirela Ionescu ar putea fi "trece linia" şi ajunge să fie votată pentru un viitor mandat la Depozitar, în funcţie şi de decizia Bursei de Valori.

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei, nu ne-a dezvăluit ieri poziţia oficială a BVB privind incompatibilitatea celor doi administratori ai Depozitarului.

BVB este cel mai mare acţionar al Depozitarului, deţinând 66% din instituţie.

Articolul 3, alineatul 1 al Dispunerii de Măsuri nr.17 din 11 noiembrie 2009 prevede că "membrii Consiliului de Administraţie al unui depozitar central nu pot fi membri în consiliul de administraţie într-o societate ale cărei valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau al unei societăţi tranzacţionate în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare şi care a încheiat contract de registru cu depozitarul în cauză".

Stere Farmache, Ciprian Zah, Mircea Botta şi Lucian Isac, toţi membri în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori, au fost nevoiţi să renunţe să candideze la conducerea Depozitarului, după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a refuzat să accepte vreo derogare de la reglementările în vigoare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. oare de ce nu cere CNVM sa se faca public lista actionarilor de la Fondul Proprietatea, ca sa se poata vedea cine face jocurile in defavoarea "plebei" actionarilor. E un trafic iurias de interese acolo ce opereaza in paguba plebei, lucru ce va iesi la iveala dupa listare cand cursul va scadea datorita acestor manipulari hiar sub nivelul pietei negre iar fostii proprietari vor actiona statul precum si CNVM in judecata. Si vor baga niste functionari la bulau. Ca la SAFI ...

    Desi la ultima AGA BVB a fost interpelata conducerea emitentului (si cred ca a fost in sala si un ziarist - doi de la Bursa), nimeni nu s-a sesizat - alo, CNVM?! - in privinta Art.2 lit b) din Dispunerea de Masuri nr. 14/15.07.2010, care zice ca un administrator al unei piete sa nu detina ''nici o participare la un alt operator de piata'' - adica nici directa nici indirecta! Ghiciti doi administratori de la BVB care au participatii, prin intermediul SSIF pe care le detin, la Sibex!...

    1. s-a mai sesizat acest aspect, chiar in comentarii in acest ziar si nimeni nu mai ziceti nimic.ai perfecta dreptate!

      Nu domnule Nickname, nu a fost nimeni de la BURSA in sala in care s-a tinut AGA la BVB, pentru ca desi nu este nici o norma juridica sa ne interzica sa fim actionari la BVB, noi insine ne conducem dupa normele bunului simt ca sa nu intram in conflict de interese, fiind comentatori ai evolutiilor BVB. O chestie de deonotologie, la care brokerii aspira prin norme juridice, dar inca nu o reusesc.

      Io acuma am sa plec din padure de la Focsani. Pe la Cluj si ajung la Craiova.Sa ma cunosc si eu cu Bolos Invest si cu Popescu Gastronom. Oamenii "e" tari.Ii doare direct in Praz, de CNVM si nu numai.Bolos daca e la REFE, poate face blat cu Nashu' Tzepes si Acaru' Farmache. Iar Popescu Cristinel livreaza Praz bio sa nu dea baietztii vanturi. Acuma de fapt voi nu intzelegetzi ca e criza si daca ai cum sa obtii listele de actionari de la depozitar...ai in ce sa ambalezi prazu'. Ca doar nu o sa il poarte ka Cristinel in geanta diplomat. E jalinica piatza asta...da' cu neshte corifei ca ashtia, ne facem bine cu totii...si abia apoi murim.Daca ma mai tzinetzi in ritmu' asta Domn Mache', Io o sa gistig clar Martonu', Focsani, Bucuredti,Cluj, Craiova si retur.Da pina la urma o sa imi iau cu mine neshte tzepe, sa le dau la baietzti, ca sa friga prazu'.Ca am sa le cumpar pe OTC.Si pe urma ma intorc la Focsani. Mai sunt neshte cuponari ilegalisti acolo in padure....Da Io cred ca CNVM.uuu nu doarme,doar a atzipit...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb