Despăgubirile generate de uraganul Katrina pot ajunge la 16 miliarde de dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 august 2005

Companiile americane de asigurare, printre care "American International Group" (AIG), se vor confrunta cu cereri de despăgubiri ce pot însuma 16 miliarde de dolari, ca urmare a daunelor produse de uraganul Katrina. Specialiştii spun că acesta ar putea fi cel de-al doilea astfel de fenomen din istoria Statelor Unite, în ceea ce priveşte costurile cu despăgubirile. Specialiştii de la "Risk Management Solutions Inc." previzionează cereri de despăgubiri cuprinse între 10 şi 25 de miliarde de dolari. La rîndul său, "AIR Worldwide Corp." estimează despăgubiri de 12-26 miliarde de dolari.

Uraganul a afectat estul zonei New Orleans. Regiunea are proprietăţi asigurate în valoare de 150 de miliarde de dolari, iar solicitările de despăgubiri ar fi putut ajunge la 30 de miliarde de dolari, spun analiştii. Limita inferioară a estimărilor plasează uraganul Katrina în urma uraganului Andrew, produs în 1992 în sud-estul Floridei, care a generat cereri de despăgubiri de 20,5 miliarde de dolari. Anul trecut a fost cel mai "costisitor" pentru asiguratori, cînd SUA au fost afectate de patru dezastre naturale, în urma cărora au apărut cereri de despăgubiri de 22,9 miliarde de dolari. De precizat că cererile de daune în urma atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, din New York, au costat asiguratorii 20,1 miliarde de dolari.

AIG, cea mai mare companie de asigurări din lume, ar putea pierde circa 500 de milioane de dolari (impozabili) de pe urma despăgubirilor pentru uraganul Katrina, apreciază Andrew Kligerman, analist la "UBS Securities LLC" din New York. La rîndul lor, oficialii "Munich Re" - cea mai mare societate de reasigurare la nivel mondial, anticipează că solicitările de despăgubiri vor ajunge, în cazul de faţă, la această companie, la 489 milioane de dolari. Analiştii susţin că societăţile de reasigurare vor plăti mai multe despăgubiri decît cele de asigurare, aşa cum s-a întîmplat şi anul trecut.

Totuşi, unii specialişti sînt reţinuţi în ceea ce priveşte suma la care se vor ridica despăgubirile. "Este prea devreme ca să facem speculaţii pe marginea costurilor", consideră Joe Loparco, purtător de cuvînt al "Hartford Financial Group".

Katrina a fost cel mai puternic dezastru natural produs în Golful Mexicului, după anul 1969. Cei afectaţi afirmă că regiunea arată ca şi cînd ar fi fost afectată de război. Uraganul a ucis cel puţin 54 de persoane şi a produs inundaţii severe în patru state. Pagubele produse de Katrina se pare că sînt la nivelul celor generate de cutremurul de pămînt produs în 1994 în Northridge, California. În cazul respectiv, despăgubirile s-au ridicat la circa 16 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb