Despre relativitate, bogăţie şi inegalitate

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 18 decembrie 2017

  • document ataşat Creşterea inegalităţilor de venit între 1980 şi 2016 şi Veniturile celor 10% cei mai bogaţi
    apasă aici pentru a descărca.
    CRISTIAN PÎRVULESCU

    Încă un aparent paradox: deşi sărăcia scade peste tot în lume, inegalităţile cresc. Şi cresc cu atât mai mult cu cât ne îndepărtăm de secolul al XX-lea. Aceasta este concluzia pe care au prezentat-o într-un raport dat publicităţii săptămâna trecută celebrul economist francez Thomas Piketty (autorul best-seller-ului, tradus şi în româneşte, Capitalul în secolul al XXI-lea) împreună cu Lucas Chancel, care au coordonat efortul de cercetare a peste o sută de economişti provenind de pe toate continentele, inclusiv de la Berkley şi Stanford. World Inequality Lab, aşa cum se numeşte această întreprindere ştiinţifică, a analizat creşterea diferenţelor de venituri de după revoluţia neoconservatoare din anii 1980. Iar concluzia de etapă este că doar Europa occidentală a reuşit să evite, până acum, creşterea distanţei dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci.

    Spre deosebire de cartea sa, unde s-a ocupat doar de cei cu venituri mari, în acest raport, Piketty şi colegii săi au detaliat atât situaţia celor cu veniturile medii, cât şi a celor cu cele mai scăzute, evaluând atât dinamica bogăţiei private, cât şi a evoluţiei statelor emergente. Şi, cu toată scădere accelerată a sărăciei, cu toată evoluţia pozitivă a Chinei sau a altor ţări emergente, inegalităţile nu au făcut decât să crească.

    Dacă în datele World Inequality Lab nu se găsesc informaţii despre România, în schimb un instrument interesat, accesibil pe internet oricui, pus la dispoziţie de echipa lui Piketty este World Wealth and Income Database. Prezentată pentru prima dată în ianuarie 2011 de Piketty împreună cu Anthony Barnes Atkinson (un cunoscut economist de la Oxford care a murit pe 1 ianuarie 2017) la Şcoala de Economie din Paris (PSE: Paris School of Economics/Ecole d'economie de Paris) şi pus apoi în aplicare în cele două cărţi "Top Incomes over the XXth Century" (apărută în 2007 la Oxford University Press) şi "Top Incomes: a Global Perspective" (apărută în 2010 la aceeaşi editură), această bază de date mondială privind bogăţia şi veniturile permite celor interesaţi să acceseze date la nivel global, şi, acolo unde se poate, la nivel naţional, privind evoluţia bogăţiei şi veniturilor. Această bază de date a fost sursa lui Piketty pentru "Capitalul în secolul al XXI-lea". Ori, rezultatele prezentate în aceste cărţi dar şi pe site, dincolo de controversele pe care le-a provocat teoria lui Piketty mai ales în mediile neoliberale, au modificat în mod semnificativ cunoştinţele despre dinamica inegalităţii. În cazul inegalităţilor, baza de date conţine indicatori care acoperă aproximativ 30 de ţări urmând ca încă 40 de ţări să adauge în faza funcţie momentul în care datele culese vor fi suficiente. De altfel, cu ocazia primei conferinţe a WID.world care s-a desfăşurat pe 14 şi 15 decembrie 2017 la Paris a fost prezentat şi raportul privind inegalitatea.

    Ori, chiar dacă nu cuprinzătoare, datele din World Wealth and Income Database permit o serie de analize comparative din care rezultă că - împotriva curentului politic şi mediatic dominant astăzi de un iliberalism care încearcă să deraieze România de la cursul ei european - evoluţia economică a României a fost mai mult decât pozitivă. Spre exemplu, o statistică bazată pe PIB, calculat la valoarea euro din 2016, ne relevă că dacă ierarhia mondială a statelor celor mai dezvoltate nu s-a modificat semnificativ în ultimul sfert de secol, în ceea ce priveşte primii clasaţi, dar a cunoscut o schimbare semnificativă în ceea ce priveşte statele emergente, între acestea şi România. În 2016 PIB-ul SUA pe cap de locuitor adult era de 61.183 euro, al Germaniei de 44.996, al Marii Britanii de 42.251 sau al Franţei de 40.202. În acelaşi timp China, considerată un actor important ajungea la doar 16.424 de euro, pe când România avea deja 21.523 de euro.

    În context zonal - iar o comparaţie se poate face mai ales ţinând cont de aceste caracteristici specifice - doar Ungaria, cu un PIB de 27.611 euro pe cap de locuitor adult în 2016, era înaintea României, celelalte state vecine fiind mult în urma ţării noastre: Bulgaria cu 18.962 de euro, Moldova cu 4.724 de euro, Ucraina - 7.701 de euro sau Serbia - 13.492 de euro. Un caz special în Balcani îl reprezintă Grecia, multă vreme un model pentru statele din regiune, care în 2016 avea un PIB pe cap de locuitor adult de 24.415 euro, dar cu un deceniu mai devreme, în 2006, avea 34.044 de euro.

    Pentru a aprofunda comparaţia, în anul 2000, când România ieşea dintr-o lungă şi dureroasă criză economică, socială şi politică şi începea drumul său european prin demararea proceselor de aderare, PIB-ul ţării noastre pe cap de locuitor adult era de 11.283 de euro. Atunci China avea un PIB pe cap de locuitor adult de doar 4.434 de euro, în vreme ce SUA (54.281 de euro), Germania (38.877 de euro), Regatul Unit (37.992 de euro) sau Franţa (37.587 de euro) erau cam tot acolo. Pe de altă parte, se poate observa cum distanţa dintre Germania şi Franţa s-a accentuat în această perioadă, explicaţiile putând fi atât de natură economică, cât şi politică. Acolo unde Germania a reuşit să găsească un model social pentru o tranziţie dificilă, îngreunată de unirea cu RDG, pentru a asigura pacea socială, Franţa, cu un sistem politic produs de scrutinul majoritar absolut (în două tururi) nu a putut (re)găsi consensul necesar unei tranziţii line spre noul model de societate impus de evoluţia rapidă a tehnologiei.

    Analizând datele putem observa că, în această zonă a Europei, cu excepţia Greciei şi Ucrainei, toate celelalte state au regăsit, după 2010 trendul crescător, dar cu ritmuri foarte diferite. Iar aceste diferenţe ţin de sistemul lor instituţional, dar şi de apartenenţa sau nu la UE. Pentru cei care sunt mai degrabă sceptici în legătură cu efectele integrării europene, datele sunt elocvente: cu toate consecinţele crizei economice începute în 2007, când România avea un PIB de 16.982 de euro, am ajuns la 21.553 de euro anul trecut. În acelaşi timp Ungaria avea un PIB de 23.964 de euro, Bulgaria de 14.894 de euro, Serbia de 12.619 iar Moldova de 3825 de euro. În vreme ce la noi PIB-ul a crescut în medie cu 4.541 de euro, în Bulgaria a crescut cu 4068 de euro, în Ungaria cu 3.647 de euro, în Moldova cu 959, iar Serbia cu 843 de euro, iar în Grecia a scăzut cu 10.487, la fel ca în Ucraina unde a scăzut cu 1549 de euro. Qui habet aures audiendi, auditat!

    Opinia Cititorului ( 13 )

    1. Să salutăm revenirea autorului la teme mai de stânga după derapajele recente mai ciudate.

       

      Spune: "cu toate consecinţele crizei economice începute în 2007, când România avea un PIB de 16.982 de euro, am ajuns la 21.553 de euro anul trecut. În vreme ce la noi PIB-ul a crescut în medie cu 4.541 de euro, în Bulgaria a crescut cu 4068 de euro, în Ungaria cu 3.647 de euro" ... minunate rezultatele integrării europene. 

       

      Nimic de zis. Bine că ne-am integrat în ceva. La fel spune și probabil un politolog din Belarus care se uită și el la cifre și spune: din 2007 am crescut de la un PIB/PPP per capita de 12738$, am ajuns la 18616$ în 2017. O creștere de 5878$. Ce bine că s-au integrat în spațiul euroasiatic. 

      Singura învățătură pe care o putem trage este nenorocirea ucrainienilor care au intrat în jocul dogmatic al geopoliticii în loc să se rezume la maximizarea schimburilor comerciale. Împinși de la spate de politicieni nenorociți și intelectuali demagogi corupți de occidentali deși mimau "aspirații vestice", au dat cu piciorul prosperității pentru a avea război civil și naționalism feroce. 

      ... imi amintesc o gluma: bil gates intra intr-un bar - statistic vorbind, toti consumatorii din bar au devenit milionari! ... raportarea pib pe cap de locuitor nu spune mare lucru ... incercati o analiza de genul: cat % din venitul minim/mediu reprezinta: un plin la masina, costul utilitatilor, cosul zilnic samd. ... puteti face o analiza comparativa, in acest sens, desfasurata in timp (2000, 2005, 2010, 2015) ... rezutatele ar putea fi uimitore! ... problemele (tensiunile) nu tin neaparat de "income gap" ci de costul perceput al vietii, vis-a-vis de resursele banesti si de timp disponibile ... vorbind despre timp va propun urmatoarul "paradox": in societatile orientale, tenul alb este perceput ca "titlu" de noblete, in societatile occidentale tenul bronzat este perceput similar ... as putea spune ca acest aspect este mai degraba in legatura cu perceptia asupra timpului disponibil (liber) decat cu nivelul veniturilor ... mai exact: in orient, "clasa muncitoare" petrecea majoritatea timpului pe camp in bataia soarerului ... in occident "calasa muncitoare" petrece mare parte din timp in fabrici si birouri - expunerea la soare este mai degraba recreativa ... fara sa dezvolt prea mult argumentul as spune: perceptia asupra bogatiei tine mai mult de felul in care oamenii percep petrecerea timpului liber - chiar daca oamenii se lauda unii altora cu nivelul veniturilor! ... paradoxal, unii dintre cei avuti se pot simti saraci oricata avere ar detine iar printre cei saraci se vor gasi dintre aceia care nu se simt nicidecum marginalizati ... ba in gluma, ba alene, as putea concluziona: relativitatea bogatiei percepute este in legatura cu resursele materiale disponibile pentru activitati libere si timpul disponibil pentru alocarea lor! ...

      1. În condiţiile în care combustibilul care îi mână pe psd-işti este cel al satisfacerii nevoilor primare, umplerea burţii şi puterea de dominare, în faţa noii specii li se suie sângele la cap pt. că nu şi-o pot explica. Cum să ţi se opună cineva pentru principii? Principiile nu sunt nici comestibile şi nu ţin loc de secretară şi maşină la scară. Când nu înţelegi un mecanism, prima reacţie este de enervare. Apoi dai cu piciorul şi încerci să destructurezi un mecanism care funcţionează pe reguli care îţi depăşesc puterea de înţelegere. Pune-i maimuţei un cub Rubik în mână şi în câteva secunde îl va distruge cu furie. Nu îi înţelege rostul şi nici logica.

        ... o secretara cu principii (poate un pic bronzata ;) poate sa tina-n loc o hoarda de barbari ... despre ce discutam?! ...

        Mesajul 2.1 nu apartine cititorului Cristi C.

        Asa useristii mei primari, dupa ce ati folosit un calculator pentru a genera 6000 de amendamentele in care schimbati locul unui cuvant in textul de lege, acum furati si identitatea virtuala a cetatenilor pentru a scrie mesaje anti-PSD. Acesta este bunul mers al societatii catre o morala diferita de cea de azi. Niste netrebnici.

        Mesajele 2.1 2.3 si 2.4 apartin lui Cristi C. De acuma inainte Cristi C va semna doar mesajele sale.

        De "acuma" inainte Cristi C s-a facut de Ka Ka O ca analfabet

        Penalilor grasi care scrieti 2.5 si 2.6. Ma asigur personal ca mancati Ka Ka O din grota puscariei. Furati tot ce puteti in mediul virtual: nume, filme, muzica, bani, tot. Hoti si prosti ca noaptea, asta emanati.

        Ai încercat să pui un cub Rubik în mâinile lui Chicirău?

        A se ruga sa nu mai fiu cionfundat. Sunt mereu cionfundat de altii cu mine si cu altii. De ce nu se explica. Totusi sunt cionfundat.

        Mesajul 2.9 nu aparține cititorului Cristi C.

      ALO Redactia! La articolul de astazi - Nebuni in libertate, nu se poate exprima opinia (apare doar copierea) , astfel ca intreb aici: Care este diferenta intre Nebuni in libertate si Nebuni in Parlament??. 

    DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

    Editorial

    Citeşte toate articolele din Editorial

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb