Deşteptarea! Până să murim de virus, o să îngropăm România

ADRIAN SÂRBU
Miscellanea / 24 martie 2020

Deşteptarea! Până să murim de virus, o să îngropăm România

Odată cu primii morţi de virus, adevăruri pe care n-am vrut să le vedem vor deveni realităţi: într-o săptămână, România va avea peste mia de infectaţi declarati şi zeci de morţi. Într-o lună, vom număra peste zece mii de bolnavi şi sute de morţi. Vom vedea un vârf al îmbolnăvirilor, zeci de mii, şi al morţilor, în următoarele trei până la şase luni.

Vom trăi o revenire a epidemiei în toamnă. până când vaccinuri şi medicaţii salvatoare vor deveni disponibile.

Un şoc pentru care nu suntem pregătiţi. Black Swan. Vor apărea şi altele, economice, sociale, politice pentru care suntem la fel de nepregătiţi. Disruption.

Lupta cu virusul, aceasta babă-oarbă care îi ucide mai ales pe cei în vârsta, poate dura 6 până la 12 luni. Cu fiecare zi care trece, frica, panica, lipsa de activitate şi bani vor arunca România într-o isterie colectivă, vor revela tot ce poate fi mai rău în om şi societate.

O societete, România, fără lideri, fără planuri şi strategii de criză.

O Românie condusă de un preşedinte şi un prim-ministru ascunşi în palatele şi vilele lui Ceauşescu, care ne transmit ordine prin miliţieni. "Marş în casă!"

O Românie cu bancheri confuzi şi speriaţi de ce va urma.

O Românie în care, azi, puţinii oameni competenţi care mai există în structurile de decizie sunt persiflaţi de impostorii de la butoane, în care mii de medici sunt expuşi la boală şi moarte fără să fie protejaţi, în care angajatorii nu ştiu cu ce îşi mai plătesc angajaţii, iar oamenii, familiile, arestaţi la domiciliu, se întreabă până când le vor ajunge puţinii bani care le-au mai rămas. Soluţii nu au.

De trei luni de zile, auzim şi vedem, cu mici excepţii, promisiuni şi vorbe fără acoperire. Auzim ţipătul surd al unei economii strangulate din panică şi prostie.

Vedem o Românie pe drumul cimitirului.

Deşteptarea, cei care suntem o alta Românie!

Timpul deciziilor se va reduce de la săptămâni şi zile, la ore.

Provocarea e fără precedent, iar parametrii sunt clari.

- Coronavirusul e o gripă peste care 85% din populaţie trece fără urmări, se imunizează, 10% au urmări, iar 5% mor, mai ales bătrâni şi suferinzi de diabet, boli cardiace, pulmonare, imunitate slabă. Dacă nu se inventează un vaccin, 70-80% din noi se vor îmbolnăvi.

- Ce decizie luăm? Amânăm contactul cu boala şi paralizăm economia sau ne asumam morţii, încercând să limităm numărul lor?

- Liderii politici şi de business, în majoritate bătrâni, sunt speriaţi şi panicaţi. Mesajele sunt confuze, aşa cum sunt şi purtătorii.

- Pentru România nu există perspectiva vreunui ajutor extern.

- Disponibilitatea de medicamente, materiale sanitare, măşti, costume, ventilatoare etc, este limitată, dacă nu inexistentă.

- România trebuie trecută peste turbulenţele acestei pandemii, timp în care oamenii se vor imuniza, numărul de morţi trebuie limitat.

- Viata economică şi socială, securitatea alimentară, de sănătate, educaţia trebuie asigurate în această perioadă.

- Reconvertirea modelului economic şi social la noile realităţi ale economiei virtuale sunt obligatorii. Dupa criză, economia va funcţiona altfel.

Ce şi cum trebuie să facem e clar!

Economic şi financiar

- Un stimul urgent acordat economiei, de 10% din PIB, pentru perioada critică, sub formă de plăţi directe ale salariilor, plăţi directe pentru sectoarele din prima linie, comenzi de stat pentru businessuri, mass-media şi alte instituţii de comunicare, subvenţii şi credite de investiţii pentru reconvertirea unor capacităţi de producţie la nevoile de medicamente şi produse medicale, a noilor modele de business virtuale, a sectoarelor critice pentru supravieţuirea autonomă a României

- Asigurarea pentru adulţii salariaţi aflaţi în carantină a salariului integral minim pe economie, fără restricţia de a desfăşura activităţi plătite

- Finanţarea companiilor care decid să-şi continue activitatea folosind un mix de muncă la domiciliu şi muncă la sediu cu comenzi de stat

- Finanţarea învăţământului la distanţă pentru toţi cei 2.000.000 de elevi şi studenţi

- Subvenţionarea copilului, nu a părintelui, cu minimum un salariu net/economie peste alocaţia de stat

- Încurajarea personalului activ să continue activitatea şi reorientarea celor în şomaj către sectoare aflate în activitate cu cerere de muncă

- Asigurarea resurselor de energie şi a funcţionării utilităţilor, inclusiv prin preluarea temporară a controlului statului asupra acestor sectoare

- Sprijinirea directă cu comenzi, subvenţii şi credite a IMM-urilor

- Finanţarea proiectelor de învăţământ la distanţă şi a reconvertirii profesionale a celor care vor fi concediaţi din sectoare fără viitor dupa trecerea crizei

- Predarea managementului economiei, sănătăţii, finanţelor către manageri şi antreprenori competenţi.

- Subordonarea băncilor comerciale Băncii Naţionale, în vederea asigurării fluxurilor de capital necesar economiei.

Comunicarea:

- Comunicarea trebuie făcută prin instituţiile credibile din media pe care Guvernul are obligaţia să le susţina material, pentru ca orice reacţie incontrolabilă pe social media să poată fi contracarată.

- Un buget de 5000000 euro pe lună, comenzi de stat pentru finanţarea campaniilor de informare şi educare.

- Comunicatorii trebuie să fie credibili, profesionişti, specialişti. Oamenii trebuie să afle în timp real ce îi aşteaptă în fiecare zi, săptămână, lună

- Mesajele trebuie să ofere soluţii pentru întrebările esenţiale: cum ne îngrijim în caz de infectare, pe cine protejăm mai întâi, din ce trăim când suntem bolnavi, cum muncim de acasă, cum ne educăm, cum respectăm instrucţiunile de criză, cum ne destindem.

Medical:

- 1 miliard de euro pe lună alocat pentru cheltuieli în campania anti-virus

- Trecerea controlului medical al campaniei în mâinile specialiştilor medicali, a managerilor de epidemie

- Testarea de urgenţă a celor 50.000 de cadre medicale şi asigurarea condiţiilor de izolare pentru cei infectaţi

- Asigurarea a 50.000 de costume de protecţie şi 100.000 de măşti pe zi pentru personalul medical

- Convertirea paturilor disponibile de spital în paturi de terapie intensive, asigurarea oxigenului şi a aparatelor de ventilaţie. Avem 1.600 de astfel de paturi dotate cu ventilatoare, ne trebuie cel puţin 5.000 până la atingerea vârfului de îmbolnăviri.

- Asigurarea testării extinse a populaţiei, începând cu cei aflaţi la muncă

- Folosirea responsabilă a fondurilor alocate Ministerului Sănătăţii şi nu pentru interese de grup străine campaniei

- Spitale de carantină

- Scheme de medicaţie ambulatorie şi asigurarea medicamentelor pentru tratamentul ambulatoriu

- Asigurarea şi managementul celorlaslte boli

Administrativ:

- Izolare obligatorie pentru bătrâni şi copii

- Asigurarea supravieţuirii celor 1.500.000 de bătrâni singuri din oraşe şi sate, prin alocarea resurselor financiare şi umane către comunităţi şi încurajarea voluntariatului

- Reunirea, acolo unde se poate, a bunicilor cu nepoţii pentru a elibera pe cei activi din familie

- Urmărirea digitală a respectării condiţiilor de carantină.

România trebuie să iasă întreagă din această criză, imunizată, solidară şi cu o economie funcţională, pregătită pentru noul model post-criză.

Cine face asta?

Poate un guvern de partid sau o clasă politică de politruci controlaţi de securişti să asigure supravieţuirea poporului român în aceste vremuri excepţionale?

Fiecare zi care trece ne va convinge că nu. Dacă nu suntem deja lămuriţi.

La vremuri excepţionale trebuie oameni excepţionali.

Avem nevoie de un plan care să răspundă tuturor întrebărilor şi să ofere soluţiile în zile, în ore.

Avem nevoie de lideri în toate domeniile, care să colaboreze, oameni cu competenţă şi spirit de sacrificiu, care să ne treacă această mare de nelinişti către noul ţărm al existenţei, unde, atâţia câţi vom supravietui, vom trăi altfel.

Dacă aceşti lideri, oameni care există în România, nu ne aratăm, nu ne adunăm să salvăm această ţară cu idei, competenţă şi antreprenoriat, cei care o conduc astăzi o să o îngroape plângându-i de milă. Sau o să facă ce ştiu ei mai bine: o să ne îngroape întâi pe noi, ca sa aibă pe cine da vina.Şi uite aşa, pas cu pas, popor român, o să murim de boală, de foame, omorându-ne între noi! Ca proştii. Câţi vom mai rămâne ne salvează chinezii. Pentru ei, această molimă e o oportunitate.

De ce n-ar fi şi pentru noi? Noi, cei care am construit România democratică şi prosperă, dar am uitat să avem grijă de ea, lăsând-o pe mâna politrucilor şi a securistilor. Noi, cei care ştim şi putem. Resursa umană de care are nevoie România, de care au nevoie familiile, copiii şi batrânii noştri.

Asta-i Misiunea!

Cine se bagă?

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Ce chestie nobilă! Asta a furat statul român și cere bani de la stat. Are firma băgată în insolvență și vb de canal media respectabil, iar voi cândva scriați de matrapazlâcurile astuia, iar acum îi publicati apelul la hoție pt că și aveți un interes comun cu hoțul asta, să întindeti mana la stat. Covid 19 începe să dea deoparte nuantele, iar cine se aseamănă se adună, mai barbă!

    1. Nu, prietene, n-ai inteles!

      Acesta este un mesaj public dat de Adrian Sirbu, pe pagina lui de Facebook si am decis afisarea lui pentru contrast; publicul, asa ca tine, poate judeca nivelul lui de competenta si integritate morala, pe care si le expune pentru prima oara atit de deschis. 

      Citez: "O Românie condusă de un preşedinte şi un prim-ministru ascunşi în palatele şi vilele lui Ceauşescu, care ne transmit ordine prin miliţieni. "Marş în casă!"" 

      Adrian Sirbu da un indemn strivit in barba la nesupunere civica, exact cind e nevoie mai mult de disciplina. 

      Atit l-a dus capul. 

      Nu vreau sa comentez acum nici nesupunerea fiscala, nici asa ceva.

      Judeca singur! 

      Si cand e nevoie de revolta, indeamna la supunere! Tipic pentru manipulatorii media!

      Superb raspuns.

      Acest pervers generator de idei nastrusnice trimite populimea la moarte. Poate ar trebui sa i se suspende toata media detinuta pentru acest mesaj public iresponsabil.

      Care este procedura de sesizare ? 

      "iar cine se aseamănă se adună, " într-adevăr. Și nu doar prin faptul că lucrează în presă.

      Mai inteligentule, nu te-ai prins nici dupa ce ti-a explicat?

      Sincer, tu ești ăla care nu s-a prins. Îți mai dau un indiciu, la ce au în comun: nu e vorba de barbă.

      Mai grozavule, daca ai ceva de spus, spune in clar, nu mai face pe misteriosul!

      Dar, n-ai... 

    ce tupeu nesimțit!!! Insul acesta - un mogulaș de carton, de fapt un evazionist, vrea si el fro 5 "meleoane" de euroi lunar ca sa ne faca educație, aaa cum ne facea bolșevicul de brucan! adicătelea sa dea Statu la toti ca ce alta treaba are!?!?!?! Șe, bărbosule, a ramas Janina fara mălai pentru machiaje si poșetuțe??? [Fragment eliminat conform regulamentului]

    Acest nemernic și hot ordinar are un tupeu fără limite, Marș în carantina borfasule!

    Altu care da sfaturi din tribune si e nemultumit de toate. Sunt sigur ca daca era el la guvern n-aveam infectii nu se bloca nimic comunicarea era limpede si la obiect si totu mergea brici. Ca-n filme. Ce mi-e PRO ce mi-e RO tot aia. Mai bine ar trage niste cadre cu orasele goale cu DN1 liber cu ceru limpede nepoluat cu linistea in miezul zilei ca sunt unice si n-o sa mai aiba nevoie de CGI in filme decat sa piarda vremea cu manifeste d-astea ca sa para interesant.

    D-nul Sarbu nu m-a dezamagit.

    De fapt m-a surprins intr-un mod extrem de placut.  

    E singurul care a observat corect riscurile in aceasta situatie.  

    Da, aceasta criza economica indusa de om (datorita unei pandemii virale) e una puternica si are sansa generarii unui cutremur economic masiv dincolo de cei 100.000 oameni care vor muri in 4 ani (nu va speriati, la nivel mondial in 4 ani vor muri intre 52 si 64 milioane - pana in 2024) - 100.000 in Romania in 4 ani e nimica toata...apa de ploaie.  

    Acuma, domnul Sarbu, om de afaceri de inalta clasa stie ce vreau eu sa zic aici : ORICE CRIZA E UN BUCHET DE OPORTUNITATI!  

    Pentru Romania acum exista buchetul de oportunitati de reconstruire pe verticala si orizontala concomitent a lanturilor economice existente inainte de 1989 si care au fost deconstruite/inlocuite cu forta in ultimii 30 de ani in numele globalizarii (bazate pe capital strain) induse.  

    Dar micii sclavi ai altor tari care sunt in pozitii de conducere in Romania vor face ei asa ceva?  

    VOR REPUNE ROMANIA IN POZITIA DE AUTONOMIE NATURALA? ? ?  

    nu.  

    De aceea e nevoie de schimbarea in corpore a clasei politice romanesti. 

    De aceea e nevoie sa vina un anonim sa conduca si sa o faca exceptional de bine.  

    Sunteti pregatiti ? :)

    Mai e putin pana in noiembrie 2020.  

    1. am vazut aici multi care l-au numit pe d-nul Sarbu evazionist, smecher, milionar de carton , etc.

      O fi sau nu o fi nu stiu si nu e treaba mea.  

      Eu doar am observat ca Sarbu chiar are tiglele pe casa si vorbeste intelept cand vede ca de fapt riscurile SUNT CELE ECONOMICE, de Depresiune economica autoindusa, nu de un numar de oameni cu multiple morbiditati care se vor odihni curand , de tot.  

      nu trimit o economie in mormant blocand intreaga activitate in timp ce agiti marota unui virus ...  

      Ceva pute aici, e scenariul SMULGERII UNEI DEMOCRATII si transformarii ei intr-un sistem politic autoritar, apropiat de dictatura sau direct dictatorial.  

      Nu ma refer la PNL si Romania. Ma refer la tot tabloul, la tot ce se intampla in toata lumea.

      Toti oamenii au luat-o razna global. Si preamaresc dictatura care "sa ne salveze" ... ceva pute in treaba asta si nu e shaorma mea! :))  

      In cazul asta îți recomand să îl citești pe Vîntu, scrie pe blog chestii cu mult sens economic, dar mai contează și cine spune asta, câtă credibilitate are, ce are pe coadă că altfel ne trezim că vom fi impresionați de vreun pușcăriaș și îl vedem mâine poimâine președinte...

      am citit din ce a mai scris Vantu... in mare parte sunt de acord cu el cu exceptia faptului ca ca viziunea lui e complet deconectata de la o economie transnationala, globala. Da, urmareste interesele Romaniei si ceea ce spune e plin de sens economic. Recunosc, are metode hardcore ..dar asa e personalitatea lui, il inteleg si e normal.

      Dar ce am de zis: intreaga lui viziune economica nu are placa turnanta de interconectare cu economiile din zona si cu Economia mondiala.  

      Ceea ce zice e bun. Dar si imbunatatibil.  

      Inca ceva apropo de credibilitate: nu dau 2 bani falsificati pe credibilitate. Ma intereseaza fondul de idei si aplicabilitatea practica. Conceptul de credibilitate e conectat cu conceptul de imagine.  

      M-AM SATURAT DE MONUMENTALIZAREA IMAGINII. Asa se urca pe tron diversi politicieni care mizeaza enorm pe imagine, pe credibilitate ...dar le lipseste fondul, miezul dur de strateg, de administrator.

      Nu dau 2 bani gauriti pe credibilitate ... e minciuna si opiumul maselor.  

      Nu vreau sa fiu înțeles greșit. Nu fac apologia credibilitatii in contextul actual în care imaginea se cumpără, se croiește cu multa influenta samd. Mă refeream la credibilitatea data de fapte, de asta in indivizi că Vîntu sau Sârbu chiar daca au idei bune nu înseamnă că sunt un reper pt mine. Poți lua din ideile bune ale altora și să faci ceva, dar oameni care s-au compromis chiar daca au idei bune nu ii pui să poarte steagul unor astfel de idei/schimbări. Nu am intrat pe fondul ideilor, in acest caz Sârbu mi se pare complet neavenit sa ceara bani de la stat când el e acuzat că a fură din banii statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb