DNA: "În anexele la proiectul de buget nu se regăseşte fila pentru instituţie"

A.C.
Macroeconomie / 11 decembrie 2014

Actualizare 14:32 Ponta: "Bugetele DNA şi DIICOT vor creşte"

Premierul Victor Ponta a declarat azi că solicitările legate de bugetele DNA şi DIICOT "vor fi luate în calcul" şi că vor fi suplimentări de fonduri la aceste instituţii, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a acestuia.

"Ca urmare a comunicatului DNA cu privire la alocarea bugetului instituţiei pentru 2015, ministrul Darius Vâlcov a făcut câteva precizări pe care le reiau aici: Bugetul Ministerului Public va creşte în 2015, nu va scădea, iar solicitările primite cu privire la bugetul DNA şi DIICOT au fost primite, vor fi luate în calcul şi se vor înregistra creşteri şi la aceste instituţii", a scris prim-ministrul.

-------------

Actualizare 13:58 Predoiu: "Ponta subminează DNA, tăindu-i bugetul!"

Tăierea bugetului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) este "o acţiune deliberată de blocare a DNA, a Justiţiei în general", potrivit unui comunicat remis azi redacţiei din partea prim-vicepreşedintelui PNL Cătălin Predoiu.

"Este incredibilă, scandaloasă şi inacceptabilă poziţia Premierului Ponta, care a tăiat bugetul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este o acţiune deliberată de blocare a DNA, a Justiţiei în general. Dacă premierul Ponta vrea să sprijine Justiţia şi anticorupţia, măreste bugetul DNA, dacă vrea să fie un stâlp al corupţiei, taie bugetul DNA. Ce face premierul Ponta? Subminează DNA, tăindu-i bugetul! Opţiunea făcută de premier e clară: pentru corupţie, împotriva DNA. Premierul are o atitudine clară de răzbunare pe DNA pentru anchetele pe care le-a făcut şi le are în curs. Este încă un motiv pentru care ar trebui să plece din fruntea Guvernului României, cu guvern cu tot", arată sursa citată.

-------------

Actualizare 13:25 Vâlcov: "Bugetul Ministerului Public pe 2015 creşte, nu scade"

Bugetul Ministerului Public pe 2015 creşte, nu scade (cum s-a plâns DNA), precizează ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, menţionând că majorarea va fi de 19,29 milioane lei faţă de 2014, până la 707,88 milioane lei, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Astfel, cheltuielile pentru investiţii ale Ministerului Public au sporit cu 39,48% faţă de 2014, de la 14,22 la 19,84 milioane lei. Pe de altă parte, cheltuielile pentru bunuri şi servicii s-au diminuat cu 1,03%, de la 70,72 la 70 milioane lei, dar cheltuielile cu fonduri europene nerambursabile s-au majorat cu 41,72%, de la 1,09 la 1,54 milioane lei.

Mai mult, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a primit solicitările privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public, a luat act de ele, existând creşteri la bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public (şi, implicit, la cele ale DNA si DIICOT), transmite Vâlcov.

Ministrul mai arată că pe site-ul MFP a fost postată pentru consultare sinteza bugetelor ordonatorilor principali de credite, filele distincte de buget pentru instituţiile aflate în subordinea acestora urmând să fie anexate proiectului de lege privind bugetul de stat pe 2015, care va fi aprobat de Guvern şi trimis Parlamentului spre dezbatere.

Totodată, în 2014 (conform legii bugetului de stat pentru acest an), la bugetul total al Ministerului Public s-au adăugat 323 milioane lei la cheltuielile de personal, reprezentând plată de titluri executorii pentru personalul bugetar din Ministerul Public, punctează Darius Vâlcov, adăugând că, anul viitor, conform legii, bugetul Ministerului Public va fi suplimentat cu titluri executorii care vor fi plătite pe parcursul acestui an.

Ministrul conchide, anunţând că se va întâlni mâine cu conducerea Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Public, "având în vedere importanţa bunei funcţionări a DNA şi a DIICOT, interesul Ministerului Finanţelor Publice de a asigura resursele necesare acestor instituţii, precum şi pentru o informare publică transparentă şi clarificarea tutoror aspectelor".

---

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) susţine că a constatat, în urma publicării pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, că în anexe nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA şi că pentru întregul Minister Public valoarea bugetului este cu 31,94% mai mică decât execuţia bugetară pe 2014, potrivit unui comunicat emis de instituţie.

Conducerea DNA precizează că a solicitat iniţial un buget de aproximativ 25 de milioane euro, în comparaţie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014.

"În anexele la proiectul de lege sus menţionat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015. Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94% mai mică decât execuţia bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc şi o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcţionări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanţi, materiale şi servicii cu caracter funcţional)", arată sursa citată.

Comunicatul menţionează că solicitarea iniţială, din iulie, a conducerii DNA în vederea asigurării fondurilor minime necesare unei bunei funcţionări a fost reiterată de alte două ori ministrului Justiţiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget.

"Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcţionări a activităţii în anul 2015, conducerea DNA a solicitat iniţial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparaţie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea iniţială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiţiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere atât valorile cerute, cât şi menţinerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare", mai arată comunicarea.

DNA mai precizează că, raportat la valoarea bugetului solicitat de DNA, de 25 milioane euro, instituţia a indisponibilizat bunuri şi bani în cadrul cauzelor penale instrumentate de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013 iar până la 30 noiembrie 2014 a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Am cautat pe site-ul MFP si nu este niciun proiect de buget pe 2015. Mai sa fie. Pare acelasi tip de manipulare precum cu hartia cu antet din campania electorala. Multa spioneala este prin ministerele astea si manevre de aruncat fum in ochi.

    1. Erata: documentul exista in sectiunea "Transparenta decizionala"

    Pe site-ul MFP, in dreptul Ministerului Public apare la codul bugetar 5000 (de total general cheltuieli), urmatoarea evolutie: 755, 1042, 709 mil lei (2013, 14 si propunere 2015). Deci pare ca este o scadere. Sa vedem de unde este principala scadere de 300 mil lei.

    250 mil lei se regasesc in sectiunea de salarii (5001,10,01): 524, 715, 472 mil lei (2013, 14 si 15). 

    Partea interesanta este ca toata cresterea din 2014 si scaderea din 2015 se regaseste in urmatoarea categorie: 

    "alte drepturi salariale in bani" de 62, 243, 3 mil lei.

    Stie oare cineva ce sunt acestea? Pentru ca nu sunt salarii de baza, nu sunt sporuri pentru conditii de munca si nici "alte sporuri", nici indemnizatii de delegare sau detasare. Si mai ales, cum de au ajuns aceste "alte drepturi" sa fie aproape la fel de mari ca salariile? 

    1. De care spune Valcov, de 300 de mil lei adaugate in 2014. Si care, spune el, vor fi suplimentate in 2015 pe masura ce va fi nevoie. Nu stiu despre ce titluri vorbeste dar ii dau dreptate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb