DOSARUL DESPĂGUBIRILOR Sechestru asigurător pe clădiri şi peste 686.000 mp de terenuri ale inculpaţilor

C.I.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 27 noiembrie 2014

Sechestru asigurător pe clădiri şi peste 686.000 mp de terenuri ale inculpaţilor

Procurorii DNA au pus ieri sechestru pe mai multe terenuri şi clădiri ale inculpaţilor din dosarul despăgubirilor în care a fost arestat şeful DIICOT, Alina Bica. În acest caz, prejudiciul se ridică la peste 62 milioane de euro.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15 martie 2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25 ianuarie 2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755 euro/metru pătrat).

Avocatul Gheorghe Piperea a apreciat recent că acţiunile primite ca despăgubire circulă liber, nu mai pot fi urmărite, însă, în opinia sa, DNA ar trebui să ia măsura confiscării extinse împotriva celor care au prejudiciat statul.

Ca să evite înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale, procurorii au dispus ieri instituirea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatei Alina Bica, constând într-un apartament situat în Bucureşti şi două terenuri extravilan cu o suprafaţă totală de 1646 mp, situate în judeţul Ilfov. De asemenea, procurorii au mai instituit măsuri asigurătorii asupra a 32 de terenuri intravilan şi extravilan, situate în Bucureşti sector 2, judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, în suprafaţă totală de 589.637 mp, care aparţin lui Gheorghe Stelian.

Crinuţei Dumitrean, fost şef al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) i-au fost puse sub sechestru un apartament şi o garsonieră situate în Bucureşti, precum şi nouă terenuri intravilan şi extravilan situate în Bucureşti şi judeţul Ilfov, în suprafaţă totală de 75.430 mp. Lui Bogdan Dragoş Gheorge i-au fost blocate 6 terenuri situate în judeţul Ilfov, în suprafaţă totală de 1.696 mp, lui Remus Baciu - o cotă de 1/2 dintr-un teren intravilan cu o suprafaţă de 2698 mp, situat în jud. Prahova, iar lui Sergiu Diacomatu - un teren intravilan cu o suprafaţă de 3350 mp, situat în jud. Dâmboviţa. Procurorii au mai pus sechestru pe terenuri intravilane şi extravilane situate în Bucureşti judeţul Ilfov, jud. Buzău, jud. Botoşani, în suprafaţă totală de 13.450 mp, aflate în proprietatea inculpatei Lăcrămioara Alexandru.

Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a acordat, în 2011, o despăgubire de 377.282.300 de lei pentru un teren din Capitală supraevaluat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro).

În acest, caz au fost acuzaţi de abuz în serviciu foştii membri ai comisiei: fosta şefă a DIICOT Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, toţi fiind arestaţi preventiv. Fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, a fost arestată, fiind acuzată de abuz în serviciu.

Oana Vasilescu, fost vicepreşedinte al instituţiei, va fi cercetată în libertate sub control judiciar. Pentru arestarea deputatului PDL Florin Cătălin Teodorescu şi a deputatului UDMR Marko Attila, procurorii cer aviz la Camera Deputaţilor. Pentru Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar. Cel care a evaluat terenul de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro, expertul evaluator Emil Nuţiu, a fost şi el arestat preventiv, sub aceeaşi acuzaţie de abuz în serviciu.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despăgubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Deci toate actiunile au fost vandute sau transferate pe alte conturi ?

    Sau deja se vand acum in piata de pe conturile interpuse ? 

    ASF ce face ?

    Statul trebuie sa-si recupereze actiunile inapoi pentru a le da celor care asteapta de zeci de ani ! 

    1. Mai tu chiar nu intelegi nimic, dar comentezi orice! Actiunile au fost primite acum cativa ani si vandute imediat in bursa. Cum anume sa recupereze "actiunile inapoi'? Le-ai facut tu un semn cu pixul ca sa stim care sunt?

      De unde sa stiu ca au fost vandute imediat ?

      Am aflat acum de la tine. 

      Deci a gasit imediat cumparator. 

      Eu credeam ca le-a mutat pe un interpus care nu avea banii pentru tranzactii stii cum a fost la petromidia. 

      Totusi statul ar trebui sa primeasca actiunile inapoi. 

      Sa faca OPC pentru ele .

      Poate de aceea nu a aprobat asf listarea la Londra sa nu fuga hotii cu actiunile acolo fara sa plateasca spaga la asf . 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb