DUPĂ 20 de ANI DE LA LISTARE Zentiva, pe cale să părăsească Bursa

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2018

Zentiva, pe cale să părăsească Bursa

Zentiva NV face ofertă de cumpărare pentru 18,32% din producătorul local de medicamente şi intenţionează să ceară retragerea celorlalţi acţionari

În decembrie, Zentiva a anunţat că Zentiva NV a primit angajamente de vânzare din partea unor acţionari cu deţineri de 10,44%, la preţul de 3,5 lei

Zentiva NV, acţionarul majoritar al Zentiva SA (SVD) a lansat o ofertă publică de cumpărare pentru 18,32% din producătorul de medicamente din ţara noastră (76,37 milioane de acţiuni), la preţul de 3,5 lei/unitate, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat, miercuri, documentul ofertei, care se va derula în perioada 20 februarie - 5 aprilie 2018.

Zentiva România este deţinută în proporţie de 50,98% de Venoma Holdings Limited, Zentiva NV are 23,93%, Sanofi Aventis Europe 6,73%, care acţionează concertat.

Ofertantul a anunţat că intenţionează, ulterior ofertei, să iniţieze procedura de retragere de la tranzacţionare, conform Legii 24/2017 privind piaţa de capital.

Potrivit acestui act normativ, ofertantul are dreptul să solicite acţionarilor care nu au subscris în cadrul ofertei să-i vândă respectivele acţiuni, la un preţ echitabil, în situaţia în care acesta deţine peste 95% din acţiunile companiei sau a depăşit, în urma ofertei publice, 90% din acţiuni.

În decembrie, Zentiva NV, acţionând în mod concertat cu Venoma Holdings Limited şi Sanofi Aventis Europe, a anunţat că intenţionează să lanseze o ofertă publică de cumpărare de acţiuni Zentiva SA (SCD).

Atunci, reprezentanţii companiei au arătat: "La data de 14 decembrie 2017, Zentiva SA a fost informată de către acţionarul său majoritar Zentiva NV, acţionând în mod concertat cu Venoma Holdings Limited şi Sanofi Aventis Europe în legătură cu acţiunile Zentiva SA, cu privire la faptul că Zentiva NV, ca urmare a desfăşurării unei proceduri de sondare a pieţei, a primit în data de 14 decembrie 2017 angajamente de vânzare a acţiunilor deţinute în cadrul Zentiva SA de acţionari minoritari reprezentând împreună un procent de 10,4478% din capitalul social al Zentiva SA, elemente principale ale acestor angajamente de vânzare a acţiunilor fiind următoarele:

i. Subscrierea în cadrul unei oferte publice de cumpărare, în întregime, cu titlu exclusiv şi liber de orice sarcini şi orice alte drepturi ale unor terţe părţi, a dreptului de proprietate asupra tuturor acţiunilor deţinute de aceştia în cadrul Zentiva SA, precum şi cu privire la orice alte acţiuni suplimentare emise de Zentiva SA şi pe care acţionarii minoritari le pot deţine la data ofertei publice de cumpărare, cu condiţia ca preţul de cumpărare oferit în cadrul ofertei publice de cumpărare să fie 3,50 lei/acţiune, precum şi ca oferta publică de cumpărare să fie lansată în cel mult 60 de zile lucrătoare de la data de 14 decembrie 2017.

ii. Se vor abţine de la transferul şi constituirea unor sarcini sau a oricăror altor drepturi ale unor terţi asupra acţiunilor Zentiva SA pe durata Perioadei de Angajament".

De asemenea, Zentiva SA a precizat, la finalul anului trecut, că a fost informată de către Zentiva NV cu privire la următoarele aspecte: "- intenţia de a demara acţiunile premergătoare lansării ofertei publice de cumpărare; - lansarea ofertei publice de cumpărare de către Zentiva NV şi/sau de către o persoană acţionând în mod concertat cu aceasta este condiţionată de îndeplinirea unor condiţii prealabile certe, parte din aceste condiţii fiind în afara controlului Zentiva NV; - faptul că preţul de cumpărare oferit în cadrul ofertei publice de cumpărare va fi stabilit cu respectarea prevederilor legale aplicabile".

Zentiva SA a raportat, pe anul 2017, o cifră de afaceri de 458,6 milioane lei, în creştere cu 9%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, şi un profit operaţional de 104,3 milioane de lei, conform raportului preliminar al companiei. Profitul operaţional este în creştere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, fiind influenţat pozitiv, în special de creşterea vânzărilor atât pe piaţa locală, cât şi la export, au mai arătat reprezentanţii companiei. Zentiva a încheiat anul trecut cu un profit net de 86,29 milioane de lei, în urcare cu 18%.

Societatea a luat naştere în 1962, an în care a fost înfiinţată Întreprinderea de Medicamente Bucureşti. După anul 1990, societatea a fost redenumită Sicomed SA, fiind listată la Bursa de Valori Bucureşti (Categoria a-II-a, simbol bursier SCD) în anul 1998. În anul următor procesul de privatizare al acestei companii s-a încheiat ca urmare a achiziţionării pachetului majoritar de acţiuni de un grup de investitori instituţionali, printre care şi BERD. După privatizare, noii acţionari demarează procesul de modernizare şi privatizare, compania fiind achiziţionată în anul 2005 de către grupul farmaceutic Zentiva.

Zentiva NV este deţinută în proporţie de 100% de Sanofi-Aventis, subsidiară a Sanofi, conform documentului de ofertă publică. Sanofi este o companie mondială, lider în domeniul farmaceutic, cu vânzări nete de 33,8 milioane de euro, în 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb