DUPĂ CE A INTRAT ÎN VIGOARE Surse: "Legea insolvenţei persoanelor fizice nu este funcţională"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 4 ianuarie 2018

Surse: "Legea insolvenţei persoanelor fizice nu este funcţională"

Legea insolvenţei persoanelor fizice nu este funcţională, deşi a intrat în vigoare la începutul acestui an, ne-au spus surse apropiate situaţiei.

Adoptată în Parlament în data de 20 mai 2015, Legea insolvenţei personale a fost amânată de mai multe ori, prima dată în decembrie 2015, pe motiv că nu există fondurile şi logistica necesare pentru aplicarea noilor reglementări, dar şi din cauza lipsei normelor metodologice de aplicare.

În prima jumătate a lunii iunie 2017, Guvernul a aprobat normele metodologice pentru aplicarea acestei legi, iar în toamna anului trecut aplicarea legii a fost prorogată până la 1 ianuarie 2018.

În acest context, sursele noastre ne-au declarat: "S-a ţinut cu tot dinadinsul ca legea să intre în vigoare, dar ea nu este funcţională. Nu sunt comisii judeţene, Ministerul de Justiţie nu are ceea ce îi trebuie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) are mai puţin de 20 de angajaţi dintr-un necesar de 270 de oameni, pentru că în vara anului trecut au fost blocate angajările din sistemul bugetar. Abia fuseseră angajaţi 26 de oameni, dintre care au mai plecat în jur de 7. Între timp, au existat mai multe propuneri de amânare a legii, dar nu s-a dorit ca ea să fie amânată, deşi nu se poate aplica".

Conform surselor noastre, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a angajat 600 de oameni, ANPC putând să facă angajări în baza unui memorandum: "ANPC a făcut un memorandum încă de când Mihai Fifor era ministrul economiei, însă acesta stă pe masa ministerului de resort fără să fie semnat".

La finalul lunii octombrie, când Camera Deputaţilor a votat intrarea în vigoare a legii începând din acest an, deputatul liberal Ioan Cupşa a spus că aceasta este aşteptată de peste doi ani şi a făcut apel la miniştrii Justiţiei şi de Finanţe să ia toate măsurile pentru ca actul normativ să fie aplicat. La rândul său, deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat: "Teoretic, în 18 decembrie 2015, trebuia ca legea să intre în vigoare şi de atunci suntem în prorogări. Foarte mulţi cetăţeni sunt într-o situaţie economică destul de gravă, (...) avem nevoie de această instituţie". Parlamentarul a spus că este ultima dată când UDMR va vota o astfel de prorogare.

Avocatul Gheorghe Piperea a susţinut tot timpul că textul legii are deficienţe. Specialistul a scris, marţi, pe pagina sa de Facebook: "Legea ar fi trebuit să fie un adevărat eveniment legislativ, dar este, precum se observă, complet ignorată de public şi de comercianţi, deopotrivă. În sine, respectivul act normativ este cvasi-imposibil de aplicat şi greşit din multe puncte de vedere. Cred, totuşi, că o lege proastă este mai bună decât o lege lipsă".

În altă ocazie, avocatul Piperea ne-a declarat: "Nu există logistică, suficienţi judecători specializaţi şi personal administrativ necesar aplicării legii. De altfel, este vorba de o lege nefuncţională. Ea va trebui corectată în timp rezonabil, pentru a putea fi un instrument real de restructurare a datoriilor sau, după caz, de descărcare de datorii a simplilor particulari supra-îndatoraţi. Unele termene trebuie să fie reduse. Legea, aşa cum este făcută, trimite direct la o comisie, deşi oamenii au dreptul constituţional la o instanţă. În plus, nu există o metodă clară de aplicare a acestei legi. O lege simplă şi uşor de aplicat, aşa cum era proiectul scris de mine şi care a rămas blocat în Parlament, a fost înlocuită cu o lege care îţi dă impresia că este făcută special să nu poată fi aplicată".

Senatorul PSD Ana Birchall, care a iniţiat această lege în anul 2014, este de altă părere, apreciind, după adoptarea normelor metodologice, care stabilesc modalitatea de desfăşurare a şedinţelor de conciliere, modul de comunicare cu debitorul şi creditorii, tipurile de onorarii pentru administratorul procedurii şi pentru lichidator, precum şi cuantumul minim şi maxim al acestor onorarii: "Odată cu adoptarea normelor metodologice, Legea insolvenţei persoanelor fizice devine un sprijin real pentru românii aflaţi în necaz financiar".

Textul legislativ prevede ca cetăţenii aflaţi în incapacitate de plată a datoriilor nu din vina lor să îşi poată reeşalona obligaţiile de plată pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani, ce poate fi prelungită cu 12 luni. Potrivit legii, debitorul poate solicita începerea procedurii de insolvenţă dacă este în incapacitate de a-şi achita datoriile în decurs de 90 de zile de la data scadentă a acestora. Astfel, cei care îşi declară insolvenţa sunt protejaţi de executarea silită şi orice astfel de procedură aflată în curs de desfăşurare se suspendă pe durata insolvenţei, conform textului legislativ. De asemenea, nu se vor acumula dobânzi penalizatoare, penalităţi sau alte tipuri de costuri suplimentare la datoriile existente la data deschiderii procedurii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cine nu poate plati in 90 de zile va cauta.

    Cei din 2008 nu se simt discriminati?

    Bancile au amanat 10 ani sa ii poata jupui pe romani? 

    In ce sens // "Surse: Legea..." // ?

    E vorba de parerea juristului Piperea, pe care il si citati cum e corect, asa ca nu e nici un motiv sa-l transformati in titlu in "sursa". E o opinie citata, nimic secret scotocit si prelins "pe surse". 

    1. ...in sensul in care sursa doreste sa-si pastreze anonimatul. Va asigur, in calitate de autor al articolului, ca sursa nu este avocatul Piperea, caruia ii apartin doar declaratiile unde este citat. Dupa cum observati, sursa noastra ne-a oferit informatii legate de logistica, respectiv numarul de angajati de la ANPC si ONRC etc., in timp ce avocatul Piperea face referire la continutul textului de lege.

      Multumesc! 

    foarte tare ca a intrat in vigoare! in sfarsit

    1. Si cu ce ne ajuta ca a intrat in vigoare, daca nu se poate aplica?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb