ECONOMIŞTII AMERICANI ANTICIPEAZĂ Produsul Intern Brut al SUA va creşte cu 3,5% în 2006

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 noiembrie 2005

Specialiştii şi-au modificat în scădere previziunile legate de preţul ţiţeiului

Valoarea Produsului Intern Brut al Statelor Unite va creşte cu 3,5% în acest an şi cu 3,3% anul viitor (după recordul de 4,2% consemnat în 2004), în pofida pagubelor provocate de uragane şi a majorării preţurilor energiei, estimează National Association for Business Economics (NABE). În opinia vicepreşedintelui asociaţiei americane, Carl Tannenbaum, Rezerva Federală (Fed, banca centrală a SUA) va continua să-şi majoreze rata dobînzii de referinţă în anul care vine, astfel încît să ţină inflaţia sub control. Fed a ridicat rata dobînzii de referinţă cu 0,25% la începutul lunii noiembrie 2005, aceasta fiind a 12-a majorare din luna iunie a anului 2004 pînă în prezent. Dobînda Fed este de 4%, iar NABE aşteaptă ca aceasta să ajungă la 4,75% anul viitor. Măsurile adoptate de Fed au urmărit să modereze inflaţia, respectiv temerile privind creşterea acestui indicator.

Specialiştii de la NABE consideră că preţurile de consum, mai puţin cele ale alimentelor şi energiei, vor creşte anul viitor. Astfel, indicele principal al preţurilor de consum, care exclude alimentele şi energia, va spori cu 2,4% în perioada octombrie 2005 - decembrie 2006, comparativ cu 2,1% în perioada similară care se termină în acest an (la 31 decembrie). Dacă sînt luate în calcul şi preţurile alimentelor şi energiei, inflaţia va fi de 3,8% în acest an, respectiv de 2,3% în 2006, spun cei de la NABE.

Economiştii americani mai anticipează că bonurile de tezaur cu maturitate la zece ani vor avea un randament mediu de 4,65% în decembrie 2005, mai mare decît cel de 4,45% preconizat de aceiaşi specialişti în studiul publicat în luna septembrie. Economiştii din cadrul NABE sînt de părere că randamentul acestor titluri de valoare va creşte la 5,15% în decembrie 2006, estimarea anterioară fiind de 5,1%.

Pentru anul care vine, NABE şi-a modificat în scădere estimările privind preţurile de pe piaţa petrolului. Astfel, asociaţia preconizează un preţ de 59 de dolari pentru un baril de petrol brut la finele acestui an, respectiv de 53 de dolari pentru sfîrşitul anului viitor. În studiul lansat în luna septembrie, NABE anticipa o cotaţie de 63 dolari/baril pentru finele lui 2005, respectiv 55 de dolari /baril pentru sfîrşitul anului viitor.

În ceea ce priveşte piaţa imobiliară, economiştii aşteaptă o domolire a acesteia în 2006. Construcţiile de locuinţe noi vor creşte într-un ritm mai încet, ajungînd la 1,9 milioane în 2006, de la 2,1 milioane în 2005. Preţul locuinţelor va urca cu 4,9% în 2006, cu mult sub majorarea de anul acesta, de 10%. Pe acest segment, NABE nu şi-a modificat estimările comparativ cu cele lansate în luna septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb