Educaţia se reorientează către învăţământul profesional

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 4 ianuarie 2017

Educaţia se reorientează către învăţământul profesional

Educaţia se va orienta, începând cu acest an, către învăţământul profesional şi tehnic. A fost pusă la punct o campanie de informare în acest sens, tocmai pentru ca informaţii esenţiale să ajungă la cât mai mulţi elevi dornici să înveţe o meserie. Rămâne de văzut dacă noul ministru al Educaţiei va decide să meargă pe aceeaşi linie ca predecesorul său, cel puţin în acest caz punctual, sau va veni cu o altă viziune, aşa cum s-a tot întâmplat în ultimii 27 de ani. Dincolo de deciziile miniştrilor, a devenit evident pentru toată lumea că învăţământul profesional este absolut necesar, pe piaţa muncii existând un deficit de personal tânăr şi calificat. În plus, mulţi tineri ajung după patru ani de liceu teoretic să nu aibă nicio calificare şi nicio diplomă, prima lor opţiune fiind ...şomajul.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNIDPT) vor derula programul naţional "2017 - anul învăţământului profesional şi tehnic în România". Conform edu.ro, desfăşurarea acestei campanii de informare şi conştientizare privind rolul învăţământului profesional şi tehnic, dar şi a învăţământului dual, a fost aprobată, la finele anului 2016, prin ordin de ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru: " Miza esenţială a campaniei este schimbarea percepţiei în legătură cu acest traseu de educaţie şi formare profesională, întrucât educaţia şi formarea profesională iniţială au un rol esenţial pentru dobândirea de abilităţi, cunoştinţe şi aptitudini necesare integrării pe o piaţă a muncii dinamică şi competitivă. De asemenea, se urmăreşte atragerea unui număr semnificativ de elevi şi companii în învăţământul profesional şi tehnic prin evenimente de diseminare a beneficiilor pe care părţile implicate le pot obţine. Programul activităţilor din cadrul acestei campanii vizează atât specialiştii din domeniul educaţiei şi formării profesionale iniţiale (inspectori şcolari, cadre didactice din unităţile de învăţământ profesional şi tehnic şi din unităţile de învăţământ gimnazial), cât şi elevii de clasa a VIII-a şi părinţii acestora, reprezentanţii structurilor parteneriale consultative pentru învăţământul profesional şi tehnic şi operatorii economici. Pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic, inclusiv a învăţământului dual, va fi organizată, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ gimnazial, "Săptămâna meseriilor". Cu acest prilej elevii de clasa a VIII-a şi părinţii lor vor putea obţine informaţii utile şi relevante despre modul de organizare şi funcţionare a învăţământului dual, condiţiile de acces la învăţământul profesional şi tehnic sau beneficiile formării profesionale iniţiale prin învăţământul profesional şi tehnic în general şi ale formării prin învăţământul dual în special. Activităţile prevăzute presupun şi organizarea de informări publice referitoare la învăţământul dual, la modul de organizare şi funcţionare al acestuia, la etapele constituirii formaţiunilor de studiu, la calendarul şi modul de organizare şi desfăşurare a admiterii".

În derularea acestei campanii se vor implica inspectoratele şcolare judeţene, Centrele Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională, unităţile de învăţământ şi agenţi economici. În ultimul an au apărut informaţii legate de colaborari de succes dintre anumite intreprinderi mari şi şcoli profesionale, în care o parte din costurile de instruire şi din bursele şcolare au fost suportate de către agenţii economici, care oferă şi locuri de muncă absolvenţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb