Elevii refugiaţi din Ucraina pot intra fără examen la liceu

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 27 mai 2022

Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu

Guvernul a adoptat mai multe măsuri legate de activitatea şcolară, de ajutarea elevilor care fug din calea războiului şi de stimularea performanţelor. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, după şedinţa de Guvern, că elevii care provin din Ucraina se vor putea înscrie la liceu, fără susţinerea examenului de Evaluare naţională, pe locuri suplimentare celor ale elevilor români. "Este o modalitate de sprijin pentru elevii ucraineni care îşi doresc să continue studiile liceale, în învăţământul românesc", a spus ministrul. Astfel, pentru anii şcolari 2022-2023 şi 2023-2024, cetăţenii ucraineni cu statut de elev în sistemul naţional de învăţământ românesc, au dreptul să se înscrie în clasa a- IX-a, fără susţinerea evaluării naţionale, pe locuri speciale, şi peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formaţiune/clasă, în conformitate cu prevederile unei proceduri aprobată prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

În altă ordine de idei, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat că în şedinţa de Guvern a fost adoptată o Ordonanţă privind majorarea premiilor pentru olimpiadele naţionale. Astfel, premiul I va fi 1.000 de lei, premiul 2 va fi de 700 de lei, premiul 3 de 500 de lei, iar menţiunea va fi de 300 de lei. În plus, se vor acorda burse de performanţă şi pentru elevii din sistemul privat care ajung să reprezinte România la olimpiadele internaţionale.

Ministrul a anunţat că prin Ordonanţa adoptată s-au aprobat mai multe măsuri atât pentru învăţământul preuniversitar cât şi universitări, un pachet care pregăteşte legislaţia care va face proiectul România Educată operaţional: "Este vorba în primul rând de recunoaşterea şi susţinerea performanţei elevilor români. În acest sens, au fost adoptate următoarele patru măsuri, pentru recunoaşterea performanţei: în primul rând, în contextul în care valoarea premiilor pentru participarea la olimpiadele naţionale, cu etapă internaţională, ajunge până la 12.550 de lei premiul I, fiind peste 4.000 de lei, menţiunea, pentru etapa regională, premierul întâi este 4.440 de lei şi 2.500 de lei menţiunea. Premii naţionale care să pornească de la 65 de lei şi să se oprească la 150 de lei, pentru un elev care a fost primul în ţară la o olimpiadă au fost considerate ridicole de către Guvern, pe bună dreptate. Pe cale de consecinţă, premiul I va fi 1.000 de lei, premiul 2, 700 de lei, premiul 3, 500 de lei, iar menţiunea 300 de lei".

A doua măsură anunţată de ministru este pentru participarea la olimpiadele naţionale, Guvernul a dublat alocaţia zilnică pentru cazare şi masă, pentru fiecare participant, în medie fiind în jur de 20.000 de participanţi, elevi şi profesori. Ministrul a precizat că o altă măsură luată de Guvern a fost ca performanţa elevilor la olimpiadele internaţionale să fie recunoscută indiferent de şcoala de unde provin, prin alocarea unor burse de performanţă, pentru prima oară în şcolile private.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Domnule MINISTRU. Daca elevii din Ucraina refugiati in Romania,pot fi acceptati in Liceu fara examen,cred ca trebuie sa propuneti Premierului,ca o parte din oligarhii Ucrainieni fugiti ILEGAL din cauza razboiului in ciuda Legii care interzicea barbatilor ucrainieni cu varsta intre 18 si 60 de ani sa paraseasca Ucraina,sa fie numiti in functia de MINISTRII in guvernul romaniei,intrucat sunt mai SPECIALIZATI in HOTII decat OLIGARHII ROMANI.!

    1. Ba mai mult domnule Ministru.Scoala Romaneasca,se scindeaza dupa "pricipiul" Tinutului Secuiesc.Primarul Brasovului,ALI BABA si cei 40 de HOTI ai lui,se vor separa de scoala Romaneasca ,si elevii din BRASOV,vor STUDIA dupa modelul FINLANDEZ. Iata ca apare un nou "TINUT" adica "TINUTUL BRASOV". Cine o sa fie numit noul Ministru al Invatamantului in noul "TINUT".? Probabil un numaru 1 sau 2 din FINLANDA si uita asa Romania se FEDERALIZEAZA pe zi ce trece. BRAVOS NATIUNE.!

      România deschizătoare de drumuri! Se vorbea de findlandizarea Ucrainei, dar iată că România i-o ia înainte!

      Cinste Domnilor Cîmpeanu, Ciucă și Iohannis. Oamenii politici pe care românii nu doar îi apreciază dar îi și merită cu vârf și îndesat! 

    Cand va spuneam ca pnl usr in frunte cu iohanis sunt trădători săreau rezisti si spuneau că sunt comunista si este doar începutul o să fim slugi in tara noastra de fapt suntem deja

    1. Suntem de mult. Și ne place căci altfel nu eram.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb