ESTIMĂRI MOODY'S Băncile din Cipru ar putea avea nevoie de capital adiţional de 1,5 miliarde euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 octombrie 2013

Băncile din Cipru ar putea avea nevoie de capital adiţional de 1,5 miliarde euro

Băncile din Cipru ar putea avea nevoie de capital de încă 1,5 miliarde euro (2 miliarde dolari), peste fondurile de 2,5 miliarde euro alocate de UE pentru sprijinirea sectorului financiar al ţării, ca să facă faţă creşterii volumului creditelor fără acoperire, conform agenţiei de evaluare Moody's Investors Service.

Potrivit agenţiei, perspectiva sistemului bancar cipriot rămâne una negativă, care reflectă provocările semnificative cu care se confruntă băncile locale, respectiv deteriorarea calităţii activelor, îngrijorările cu privire la solvabilitate şi presiunile mari cu privire la finanţare şi lichiditate.

Specialiştii Moody's consideră că băncile cipriote vor continua să funcţioneze într-un mediu de stres, în condiţiile în care agenţia anticipează un declin al economiei statului insular de 12% în 2013, urmat de o scădere de 6,4% în 2014. Moody's arată că această evoluţie negativă va amplifica presiunile asupra calităţii activelor băncilor din Cipru, determinând constituirea unor provizioane pentru pierderi excepţionale.

"Moody's estimează că împrumuturile problemă au crescut la 26% din portofoliul total de credite în luna decembrie 2012 şi vor ajunge până la 35% la finele lui 2013", notează agenţia, adăugând: "Ca urmare a deteriorării activelor, băncile ar putea avea nevoie de capital suplimentar, peste recentele recapitalizări".

Potrivit agenţiei, ca urmare a pierderilor suferite de deponenţii bancari din Cipru, încrederea în sistem s-a erodat, provocând o reducere a depozitelor. Moody's aşteaptă ca depozitele să continue să scadă, urmând ca dependenţa băncilor comerciale de finanţarea oferită de banca centrală, care în luna august 2013 se ridica la 11,3 miliarde euro (aproximativ 22% din depozitele bancare şi 70% din PIB), să continue să crească.

Amintim că, în primăvara acestui an, Ciprul a obţinut un împrumut de 10 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În schimb, Nicosia a fost nevoită să accepte restructurarea "Bank of Cyprus" - cea mai mare bancă din ţară, respectiv lichidarea celei de-a doua, "Laiki Bank".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb