ETORO: Acţiunile alternativelor la carne şi la produse lactate se prăbuşesc, în timp ce producătorii de carne îşi revin

G.D.
Piaţa de Capital / 1 noiembrie 2022

Acţiunile alternativelor la carne şi la produse lactate se prăbuşesc, în timp ce producătorii de carne îşi revin

Etoro precizează că investitorii şi-au pierdut apetitul pentru aşa-numitele "acţiuni vegane" în ultimele 12 luni, în timp ce acţiunile producătorilor de carne au avut o evoluţie mult mai bună, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în timp ce lumea marchează Ziua Mondială a Veganilor (1 noiembrie), datele colectate de platforma socială de investiţii eToro arată că un coş de 10 dintre cele mai mari acţiuni vegane şi-ar fi văzut valoarea scăzând cu 51% în ultimele 12 luni şi cu 36% în ultimii doi ani. Un coş echivalent de acţiuni ale celor mai renumite companii producătoare de carne ar fi pierdut pentru investitori doar 12% în ultimul an şi ar fi câştigat 7% în ultimii doi ani, în dolari americani.

Aceasta este o inversare a tendinţei observate în anii anteriori, când preţul acţiunilor vegane a crescut vertiginos. Pe o perioadă mai îndelungată, coşul vegan ar fi fost în continuare o investiţie mai bună decât coşul de carne, cu un randament de 38% faţă de -10% pe o perioadă de trei ani şi de 20% faţă de 5% pe o perioadă de cinci ani. Acest lucru se datorează însă exclusiv creşterii fenomenale a producătorului de băuturi vegane Celsius Holdings, al cărui preţ al acţiunilor a înregistrat un salt de peste 1500% în cinci ani.

Pe o perioadă de cinci ani, niciunul dintre cele două coşuri nu ar eclipsa randamentele oferite de Nasdaq, care a crescut cu 67%, dar ambele au avut o performanţă mult mai bună decât FTSE100 în acest interval de timp, în scădere cu 5%.

Datele privind preţul acţiunilor au fost obţinute la închiderea pieţei din 26/10/2022. Performanţa indicelui a fost calculată în USD.

Pe lângă Celsius Holdings, coşul acţiunilor vegane a inclus companii bine cunoscute de înlocuire a cărnii şi a produselor lactate, precum Beyond Meat şi Oatly, care şi-au văzut preţul acţiunilor prăbuşindu-se în 2022, la scurt timp după ce s-au listat pe Nasdaq. Coşul a fost compus şi din mărci vegane din alte sectoare, de exemplu, compania de cosmetice ELF Beauty. Coşul cu acţiuni din industria cărnii a inclus producători de carne giganţi, cum ar fi compania braziliană JBS, cea mai mare companie de procesare a cărnii din lume, şi producătorul american de carne Tyson Foods, subliniază sursa citată.

Comentând, Ben Laidler, strategul pentru pieţe globale al eToro, a declarat: "Multe dintre aşa-numitele acţiuni vegane au crescut vertiginos în timpul boom-ului tehnologiei şi al capitalului de risc din ultimii ani, dar acum se prăbuşesc pe fondul condiţiilor dificile de pe piaţă, al ratelor ridicate ale dobânzilor şi al riscurilor de recesiune. Multe dintre aceste acţiuni au avut performanţe îngrozitoare după listări relativ recente, deşi succese precum Celsius arată că există cu siguranţă oportunităţi în acest spaţiu.

În timp ce adoptarea acţiunilor vegane continuă să crească, ceea ce determină tendinţele recente, există şi operatori tradiţionali din domeniul proteinelor şi giganţi alimentari consacraţi care se extind, adăugând noi linii de produse non-carne, valorificându-şi astfel avantajele de scară şi de distribuţie. Performanţa acţiunilor tradiţionale din industria cărnii a fost lentă şi constantă şi este probabil ca aceste companii să beneficieze acum de pe urma consumatorilor care se orientează către surse de proteine mai ieftine, în contextul crizei costului vieţii, în timp ce investitorii se orientează mai mult către acţiunile de valoare de bază în contextul actual", se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb