Euro Insol preia administrarea Romelectro

G.D.
Companii / 28 iulie 2022

Euro Insol preia administrarea Romelectro

Prin încheierea de şedinţă de astăzi, 28 iulie 2022, pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul 909/3/2022, Euro Insol a fost desemnat administrator judiciar al debitoarei Romelectro SA, cel mai mare contractor general din România pe lucrări de producere, transport, distribuţie şi furnizare energie electrică, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, înfiinţat în 1971 Romelectro a participat activ pe partea de proiectare şi inginerie la punerea în funcţiune a peste 15.000 MW în centrale electrice convenţionale (hidro, cărbune, gaz) şi nucleare, ceea ce reprezintă aproape 80% din capacitatea totală instalată în România. A retehnologizat peste 3.000 MW instalaţi în centrale hidro şi termo, a asigurat inginerie şi design pentru punerea în funcţiune a peste 150 de staţii de înaltă tensiune şi lucrări de proiectare şi execuţie a mai mult de 22.000 km de LEA.

Romelectro a intrat în insolvenţă la data de 03.02.2022 ca urmare a incapacităţii de plată a datoriei scadente ce se ridica la suma de 227.000.000 lei. Starea de insolvabilitate s-a instalat mult mai devreme, încă din 2019 ca urmare a intrării în vigoare a OUG 114/2018 prin care aproape s-a dublat salariul minim în domeniul construcţiilor şi a pierderilor din contractele încheiate cu ROMGAZ, Transelectrica şi Hidroelectrica. Pierderile operaţionale s-au majorat în perioada 2020-2021 pe fondul restricţiilor de deplasare, a regulilor de izolare şi limitării numărului de muncitori pe şantiere.

"Preluarea mandatului de administrator judiciar la Romelectro reprezintă pentru noi o mare provocare. Indiscutabil Romelectro este o societate cu un palmares impresionant de lucrări atât în România cât şi pe alte pieţe. Romelectro este o societate vitală din perspectiva siguranţei sistemului energetic naţional, dar cu o situaţie financiară precară, cu un sold al datoriilor de două ori mai mare decât al activelor, cu capitaluri proprii negative şi cu pierderi operaţionale pe toate contractele cu producătorii şi transportatorul de energie care au refuzat să recunoască costurile reale ale lucrărilor şi să adiţioneze contractele cu valoarea actuală a materialelor, echipamentelor şi a salariilor. Managementul companiilor energetice la care statul este acţionar trebuie sa realizeze că investiţiile sunt mai importante decât profitul. Raportarea cu mândrie patriotică a unor profituri astronomice la care nu au nicio contribuţie, fiind rezultatul doar al unor conjuncturi de piaţă, în detrimentul investiţiilor ne costă scump şi ne va costa şi mai scump în anii următori. Este o realitate a ultimilor 30 de ani că statul ca acţionar majoritar la marii producători de energie nu a reuşit să pună în funcţiune nici măcar un Kw. Avem capacităţi de producţie hidro şi pe cărbune cu durata de viaţă depăşită, unele mai vechi de 50 de ani. Nu am fost în măsură să retehnologizăm capacităţile existente şi nici să punem în funcţiune capacităţi noi de producere a energiei electrice. Lipsa investiţiilor în energie a condus la insolvenţa marilor contractori: UCM Reşiţa, ISPH, Hidroserv, Hidroconstrucţia, Romelectro. Prioritatea noastră este ca în cel mai scurt timp să reuşim să renegociem cu Romgaz contractul construcţiei centralei electrice pe gaz de la Iernut. Este o centrală de mare putere de 430 MW, cu regim de funcţionare în bandă, adică 365 zile/an şi cu o producţie de peste 3.000.000 MWh/an, adică peste 7% din consumul naţional de energie. Punerea în funcţiune a acestui obiectiv strategic va conduce la atenuarea preţului la electricitate cu efecte favorabile atât pentru economie cât şi pentru populaţie." - a declarat Av. Dr. Remus Borza, practician coordonator Euro Insol, se mai arată în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb