FDA autorizează dozele suplimentare pentru vaccinurile Moderna şi J&J

J.P.
Internaţional / 21 octombrie 2021

FDA autorizează dozele suplimentare pentru vaccinurile Moderna şi J&J

Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a autorizat miercuri doze booster de vaccinuri Covid-19 produse de Johnson & Johnson şi Moderna şi a spus că oricare din cele trei vaccinuri autorizate poate fi booster, acceptând procedura "mix- and-match", informează CNN, citat de Hotnews.

Dar formula după care se stabileşte cine şi când poate primi doza booster rămâne complicată, iar oficialii spun că o vor simplifica după ce vor avea mai multe date privind siguranţa.

Acum, consilierii pentru vaccinare de la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor (US Center for Disease Control and Prevention - CDC) vor lua în consideraţie autorizaţia de la FDA şi vor formula propria recomandare. Dacă va semna directoarea de la CDC, dr. Rochelle Walensky, americanii vor putea primi în câteva zile boostere Moderna şi J&J.

FDA a autorizat utilizarea de urgenţă a unei jumătăţi de doză de vaccin Moderna ca booster pentru oameni vaccinaţi integral în urmă cu şase luni şi care au peste 65 de ani, sau cel puţin 18 ani - dar sunt expuşi unui risc mare de Covid grav sau au expunere mare la virus, instituţională sau ocupaţională.

Agenţia a autorizat şi boostere Johnson & Johnson pentru toţi cei de peste 18 ani care au primit acel vaccin cu cel puţin două luni în urmă.

Şi a mai spus că oricare din cele trei vaccinuri autorizate poate fi utilizat ca booster pentru celelalte. Pfizer are deja autorizaţie pentru cei vaccinaţi acum şase luni - cu aceleaşi restricţii ca pentru vaccinul Moderna: persoane peste 65 de ani sau cu risc mare de a contracta boala.

FDA a mai anunţat că permite combinaţii "mix-and-match" pentru boostere, după ce cercetătorii din Institutele Naţionale pentru Sănătate au prezentat săptămâna trecută rezultatele lor. Deşi datele sunt limitate, ei au afirmat cu certitudine că o combinaţie de vaccinuri diferite este sigură.

Agenţia a dat câteva exemple despre cum ar putea să meargă lucrurile.

De exemplu, cei de peste 18 ani care au primit vaccinul Janssen pot să mai primească după ce au trecut cel puţin două luni o singură doză de Janssen, Moderna (jumătate de doză) sau Pfizer BioNTech.

Iar cei care au făcut vaccinul Moderna sau Pfizer BioNTech şi sunt în categoriile autorizate, pot primi după cel puţin şase luni booster de la Moderna (jumătate de doză), Pfizer sau Johnson & Johnson.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In atentia autoritatilor decizionale din Romania,

    Hotararea agentiei de reglementare americane FDA la care se face referire in acest articol este logica, bazata pe date clinice, fiind de natura sa creasca complianta persoanelor si gradul de vaccinare in rapel. 

    In acest moment in Romania, persoanele anterior vaccinate cu vaccin anti-COVID produs de Johnson & Johnson, avand ca vector un adenovirus, pot face rapel doar cu un vaccin tip mARN (Moderna sau Pfizer). 

    O buna parte dintre cei care au ales Johnson & Johnson si-au bazat decizia pe dorinta lor de a evita tehnologia mARN in favoarea uneia "clasice" pe baza de virus ADN (adenovirus). Obligand aceasta categorie de vaccinati la rapel cu vaccin mRNA este de natura sa scada gradul de aderenta la administrarea rapelului, cu consecinte nefaste asupra sanatatii publice. 

    Consider ca este in interesul campaniei de vaccinare anti-COVID din Romania ca, odata ce rapelul pe baza de vaccin Johnson & Johnson va fi aprobat si de catre Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) sa fie permis si in tara noastra rapelul cu acest vaccin pe baza de adenovirus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb