FOSTUL PREMIER ELEN GEORGIOS PAPANDREOU: Grecia are nevoie urgentă de un guvern pro-european

Alina Vasiescu
Internaţional / 17 iunie 2012

Grecia are nevoie urgentă de un guvern pro-european

UPDATE: Secţiile de votare s-au deschis în această dimineaţă în Grecia la ora locală 7.00 (7.00, ora ţării noastre), în cadrul unor alegeri legislative cu valoare de test, considerate un referendum asupra euro şi care vor servi la stabilirea viitorului ţării, aflată în criză, relatează AFP, conform surselor de presă.

Secţiile de votare se vor fi închise la ora locală 19.00 (19.00, ora ţării noastre), când va fi publicat primul sondaj la ieşirea de la urne.

Sondajele de opinie arată o luptă strânsă între Noua Democraţie, de dreapta, şi stânga radicală Syriza, care se opune măsurilor de austeritate.

Alergătorii greci au fost avertizaţi mai mult sau mai puţin direct de numeroşi oficiali europeni, cu privire la rezultatul votului.

Fostul premier George Papandreou a declarat pentru BBC: Ieşirea Greciei din zona euro "ar fi o catastrofă majora". "Euro ne ţine stabili. Părăsirea zonei ar însemna retrageri din bănci, inflaţie ridicată, tăieri adânci de salarii şi o scădere a PIB-ului cu peste 20%". El a adăugat că Grecia nu este problema zonei euro, ci un "precedent" al unor probleme cu arhitectura zonei.

Syriza a solicitat Ministerului de interne să prelungească programul secţiilor de vot cu două ore pentru insulele Lesvos si Hios, unde vântul puternic şi un accident de feribot care a avut loc ieri au întârziat accesul oamenilor pe insule.

O grenadă a fost aruncată în faţă sediului televiziunii Skai de către două persoane aflate pe o motocicletă, dar nu a explodat. La faţa locului se află genişti. Purtătorul de cuvânt al guvernului: Atacul era menit să "influenţeze alegerile făcute de greci astăzi".

Preşedintele Karolos Papoulias: "Sper că votul de astăzi va duce la un guvern stabil care va căuta imediat soluţii la problemele care chinuie Grecia".

Incident în faţa unei secţii de vot din Zakynthos: Un tânăr de 25 de ani a tras două focuri de armă în aer fără să rănsească pe cineva, apoi a fugit. Poliţia este pe urmele lui.

Alexis Tsipras (liderul Syiriza), după ce a votat: "Am învins teama. Astăzi pavăm drumul pentru speranţă, pentru un viitor mai bun, pentru o Grecia cu dreptate socială şi progres, un membru egal al unei Europe care se schimbă. Suntem optimişti, vom câştiga".

Un sondaj citat de televiziunea Antenna, în dimineaţa aceasta, arăta că circa 40% dintre alegători vor să îşi schimbe votul faţă de cel din 6 mai.

----------

Grecia are nevoie urgentă de un guvern pro-european, care să conducă ţara prin criza severă de care este afectată, spune fostul premier de la Atena, Georgios Papandreou, citat de publicaţia britanică The Guardian.

Fostul şef al Cabinetului elen a afirmat, înaintea alegerilor care au loc astăzi în Grecia: "Sper în victoria pro-europenilor, care pot crea o coaliţie stabilă. Apoi ne putem uita la modalităţile de ameliorare a măsurilor de austeritate".

Conform sondajelor de opinie, lupta electorală din Grecia va fi dusă între Syriza, partidul de extremă stângă, anti-austeritate, şi conservatorii din Noua Democraţie, formaţiune pro-europeană. La încheierea campaniei electorale, liderul partidului Noua Democraţie, Antonis Samaras, a declarat că aducerea la putere a celor de la Syriza ar genera o "catastrofă" în ţară.

Alexis Tsipras, liderul Syriza, a spus, însă, că respectarea în continuare a condiţiilor grele ale acordului de împrumut internaţional destinat susţinerii economiei Greciei ar genera falimentul unei ţări aflate acum "în genunchi".

Deşi s-au aflat în opoziţie cât timp Papandreou a condus Grecia, liderul formaţiunii Noua Democraţie, Antonis Samaras, este susţinut acum de fostul premier, care consideră că numai venirea acestui partid la putere va asigura rămânerea Greciei în zona euro.

Primele rezultate ale exit poll-urilor sunt aşteptate la încheierea votului de astăzi, respectiv la ora 19.00 (ora Atenei), iar primele estimări ofciale, în jurul orei 21.00.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb