FOTBAL ŞI BANI Meciuri la TV de 34 milioane euro

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 19 iulie 2013

Meciuri la TV de 34 milioane euro

Noul sezon al Ligii 1 la fotbal debutează astăzi la Timişoara. Timp de unsprezece luni vom putea urmări la lucru 18 formaţii, pentru ale căror meciuri două trusturi TV au plătit nu mai puţin de 34.000.000 euro. Comparativ cu marile campionate ale Europei, suma este mică, dar având în vedere situaţia din "teren"- unde sunt grave probleme financiare şi de imagine, bugetele relativ mici - putem afirma că sunt foarte mulţi bani. Nu este un secret pentru nimeni că mai bine de jumătate din cluburile primei divizii nu fac mai deloc audienţă la TV atunci când au meciuri între ele şi nici nu reuşesc să aducă la stadion mai mult de două trei mii de spectatori. Tocmai pentru aceste formaţii banii din drepturile TV sunt vitali, asigurând peste 75% din bugetul anual. Din Liga a 2-a au venit patru formaţii (ACS Poli Timişoara, Corona Braşov, Săgeata Năvodari şi FC Botoşani) care din punct de vedere al palmaresului sunt zero pentru prima scenă fotbalistică, aşa că dincolo de un interes iniţial oarecum "exotic", acestea nu pot capacita prea multă atenţie din alte localităţi decât cele în care îşi desfăşoară activitatea. Din păcate, nici numele mari ale campionatului nu traversează perioade foarte fast: Dinamo are un lot tânăr, făr experienţă, care nu îi permite să spere prea mult la o eventuală implicare în lupta pentru titlu, iar Rapid nu are în acest moment nici măcar tot lotul configurat, încercând să-şi revină după şocurile retrogradării, barajului şi proceselor de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Liga 1 este unul dintre cele mai scumpe programe TV achiziţionate de televiziunile de la noi. Practic, fiecare meci va costa peste 111.000 de euro, fie că e vorba de Steaua - Dinamo, Rapid - CFR Cluj sau Săgeata Năvodari - Corona Braşov, Viitorul Constanţa - FC Botoşani. În 2011, toate pachetele de meciuri pentru trei sezoane au fost vândute pentru 101.000.000 euro. La prima licitaţie, organizată de către Liga profesionistă de Fotbal, RCS&RDS a făcut o ofertă doar pentru primul pachet, reuşind să-l achiziţioneze cu 13.200.000 euro plus TVA, pentru trei ani. Pachetul numărul 2 a revenit Romtelecom, care urma să plătească 12.900.000 euro plus TVA, iar Antena 1 a achiziţionat pachetul numărul 8, cu 10.500.000 euro plus TVA. Astfel, în urma licitaţiei s-au obţinut 45.200.000 de euro pentru trei pachete pe trei asni, iar ulterior prin vânzarea directă către RCS&RDS, au mai fost obţinute 55.800.000 de euro pentru şase pachete. Oamenii de fotbal sunt sceptici că anul viitor, când va avea loc o nouă licitaţie, Liga Profesionistă de Fotbal va reuşi să obţină de la televiziuni o sumă la acelaşi nivel cu aceea din ultimii trei ani, având în vedere că în ultima perioadă competiţia a scăzut mult din punctul de vedere al spectacolului oferit spectatorilor şi telespectatorilor.

Programul primei etape

ACS Poli Timişoara - Dinamo: vineri - ora 20.45

Pandurii - FC Braşov: sâmbătă - ora 19.00

Săgeata Năvodari - Gaz Metan Mediaş: sâmbătă - ora 19.00

Steaua - Ceahlăul Piatra Neamţ: sâmbătă - ora 21.30

FC Botoşani - CFR Cluj: duminică - ora 17.00

U Cluj - Petrolul Ploieşti: duminică - ora 19.00

Viitorul Constanţa - Astra Giurgiu: duminica - ora 21.30

Corona Braşov - Oţelul Galaţi: luni - ora 19.00

FC Vaslui - Rapid: luni - ora 21.30

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Abia astept sa inceapa...PREMIER LEAGUE sau BUNDESLIGA ! Despre fotbalul romanesc nu ma intereseaza decat sa il felicit pe cel ce IL VA SCUIPA INTRE OCHI PE GUNOIUL sandu ! Si ii voi face cinste, etapa de etapa, cate beri va dori Domnia sa...UCIGA-L CRUCEA PE SANDU si CLICA LUI !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb