Fuziunea fermieri-transportatori-poliţişti

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 15 ianuarie

Sorin Rosca Stanescu

A fost declanşat un fenomen care se întâmplă extrem de rar într-o societate. O demonstraţie puternică, care durează de aproape o săptămână, a fermierilor şi transportatorilor din România, i-a coalizat, iată, şi pe poliţişti. Aşa cum, în detaliu, ne explică sindicatul acestora, Europol. În acest moment, protestatarii sunt de neoprit. O fi mâna lui George Simion? Sau o fi mâna lui Vladimir Putin? În presa de la noi s-au vehiculat cele două scenarii.

Sau poate că este mâna extratereştrilor. Cine ştie? Or fi acţionat extratereştrii şi în Germania? Sau este tot mâna lui George Simion şi acolo? Sau mâna lui Vladimir Putin? În Germania, în acest moment, autostrăzile, bulevardele şi localităţile sunt luate cu asalt de sute de mii de utilaje, conduse de transportatori şi de fermieri din ce în ce mai nervoşi. Aceştia, după cum se vede din imaginile distribuite de diversele canale de televiziune, pentru a paraliza întreaga circulaţie, au ridicat munţi de pământ pe străzi, sub forma unor baraje, şi deversează gunoaie menajere la intrarea unora dintre cele mai importante instituţii ale statului. Autorităţile germane sunt paralizate, iar poliţiştii sunt sfătuiţi să "umble cu mănuşi". Noi, în România, trecem printr-o experienţă diametral opusă.

Manifestanţii sunt paşnici, dar fermi, în timp ce reprezentanţii Executivului devin din ce în ce mai agresivi. Un exemplu elocvent în acest sens ni-l oferă Europol, printr-un comunicat oficial. Este denunţată decizia guvernanţilor prin care li s-a ordonat poliţiştilor, citez, "să facă orice" pentru a-i opri pe demonstranţi. Acest "orice" înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât utilizarea violenţei maxime împotriva a ceea ce Dan Chitic caracteriza în urmă cu câteva zile drept "răscoala de la Bucureşti", răscoală care între timp s-a întins în întreaga ţară. Europol denunţă faptul că Guvernul preconizează un nou "10 august" şi îi nominalizează pe Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, Bogdan Despescu, secretar de stat şi Benone Marian Matei, chestor şef al Poliţiei, pentru că ar fi dat asemenea dispoziţii. În comunicat se mai precizează şi faptul că, la rândul lor, poliţiştii sunt nemulţumiţi de condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea, ceea ce sugerează o posibilă solidarizare a acestora cu fermierii şi cu transportatorii. O asemenea reacţie vine la doar câteva ore după ce poliţiştii au informat opinia publică asupra faptului că, în timpul liber, au şi ei dreptul să organizeze manifestaţii de protest.

Guvernul Ciolacu este într-o situaţie limită. Dacă nu cedează, nemulţumirile se pot generaliza. Oricând este posibil ca această scânteie generată de fermieri şi de transportatori să se extindă şi asupra altor categorii socioprofesionale. Transformând-se într-o vâlvătaie. Nu este de mirare că, în aceste condiţii, întreg aparatul de supraveghere şi dezinformare este turat la maximum. Europol reclamă şi el că Poliţiei i s-a cerut să-şi intensifice supravegherea prin orice mijloace a grupurilor de oameni nemulţumiţi. Este de presupus că şi serviciile secrete ale României sunt puse în mişcare în aceeaşi direcţie. Fireşte, sunt utilizate şi toate instrumentele de diversiune pe care statul român militarizat le are la dispoziţie. Inclusiv aparatul de dezinformare este turat la maximum. Zilele trecute au fost, pe rând, vânturate în acest sens două informaţii menite a compromite manifestaţiile şi a submina încrederea opiniei publice în justeţea revendicărilor. Prima informaţie de acest fel a fost cum că organizatorul din umbră al acestor proteste ar fi George Simion, pentru că altfel, vezi Doamne, nu s-ar putea explica cum de protestele continuă, în timp ce revendicărilor demonstranţilor li s-a răspuns rând pe rând pozitiv. Şi, vezi Doamne, multe dintre ele ar fi fost prinse în bugetul semnat de ministrul Finanţelor, care, în plin weekend, a pus coada între picioare şi a dat fuga-fuguţa la Bruxelles. A doua diversiune, invocându-se în susţinerea ei o singură imagine, cu un steag aparent rusesc în cârca unui demonstrant, cum că tot acest protest ar fi montat de la Kremlin.

A trecut însă de mult vremea când românii mai înghiţeau asemenea baliverne. Este un moment de cumpănă pentru Marcel Ciolacu. Este momentul în care Guvernul astfel scurtcircuitat trebuie să se trezească şi să-i ofere propriei populaţii soluţii clare, în locul balivernelor lansate până acum către opinia publică, prin intermediul unor televiziuni şi site-uri "prietenoase".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Un foc de paie. Dacă nu pot scoate cetățenii în strada scot utilaje sa para ca sunt mulți. Nu au nici o șansă. Acum nuai merge cu autobuzul și s-au reinventat. Nu ii sprijină nimeni.

    1. tu nu-i sprijini , adica tu esti nimeni !

    Românii nu numai că înghit în continuare baliverne, dar pe majoritatea nu-i mai interesează decât stomacul propriu.

    Și ce soluții clare să ofere guvernul, indiferent care ar fi ăsta? 

    Avem 160 mild. Euro datorie externă și se va ajunge probabil la 200 la sfârșitul anului.

    2 chestii:

    - Guvernul a dat anul trecut subventii pt seceta din 2022(care a fost groaznica), acum fermierii cer bani pt "seceta" din 2023(asta in conditiile in care a fost an cu precipitatii record, Hidroelectrica a facut productie record, plus 40% debit de apa fata de 2022) 

    -Guvernul sau EU a dat bani la cei cu cerealele pt pierderi cauzate de cerealele din Ucraina vandute in Romania. Azi nu se mai vand cereale UKR in RO, dar fermierii vor alti bani pt ca pretul e mic. 

    Morala, cand incepi cu pomeni lumea se asteapta sa le tot dai. 

    a doua problema: tu ai cifra de afaceri de 50.000.000 euro!! si nu poti sa dai impozit pe profit sau impozit pe CA 1%(care iese mai mare). (de ce??!) 

    E clar ca nu prea mai gandeste nimeni "ce pot sa fac eu pentru tara", ci mai degraba cum pot eu sa mulg cat mai mult de la tara mea. 

    Si o parere personala apropo de marea agricultura, de la noi. In vest am vazut multe ferme, pamant proprietate personala, lucrat de familia fermierului. Nu arenda , nu angajati. Si traiesc decent. Poate a vazut cineva Ferma lui Clarkson.  

    Ei , in Romania in ultimii ani posibil si din cauza captalului ieftin plus subventii a venit moda, cca 10% teren in proprietate, si inca de 10 ori pe atat pamant in arenda. Arenda care costa cca 200 eur/ha in medie.

    Sa luam de exemplu firma Holde Agri. Ca avem cifrele de pe BVB. 13.000 de ha de pamant din care cca 12000 arenda= 2.400.000 euro cheltuieli cu arenda pe an. adica aproape 10.000.000 lei. Pai n-au avut niciodata 10 mil lei profit. Si normal ca tu cand ai asemenea cheltuieli, plus credite cca 100 mil lei, la care dai dobanda sa zicem 8%/an, adica 8.000.000 lei/ an , deja s-au facut 18.000.000 cheltuieli numai din arenda si dobanzi!! Si dup-aia se duc acolo in piata si-i cer bani la Ciolacu, adica din taxe, pt ca ei n-au profit. 

    ...

    1. aici nu e "poporul" in strada, ci niste mega firme care mai vor niste subventii.

    De ce sa suporte oamenii de rand prostiile si datoriile facute de guvernanti ?

    protestul s-a incheiat . ura sl la gara .

    Manipulare cu iz de intelligence romanesc , deja pute !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb