Galaţiul şi Buzăul accesează fonduri pentru drumuri din viitorul exerciţiu financiar

Ana Felea
Miscellanea / 24 august 2021

Galaţiul şi Buzăul accesează fonduri pentru drumuri din viitorul exerciţiu financiar

Galaţiul şi Buzăul sunt primele judeţe din Regiunea 2SE care au anunţat deja faptul că vor primi fonduri din exerciţiul financiar următor. La Galaţi, potrivit preşedintelui CJ, Costel Fotea, o axă rutieră extrem de importantă pentru judeţ va fi reabilitată cu 40 de milioane de euro, în timp ce, la Buzău, preşedintele Petre Emanoil Neagu a anunţat că judeţul ar putea primi 200 de milioane de euro pentru reabilitarea unui drum care ridică grave problem din cauza alunecărilor de teren.

Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi, a anunţat, pe pagina de Facebook, o investiţie de 40 de milioane de euro ce ar urma să fie făcută în judeţ după ce Agenţia De Dezvoltare Sud EST a acceptat un proiect pe fonduri europene. Banii vor fi pentru început alocaţi pentru realizarea documentaţiei necesare, iar ulterior vor veni şi fondurile necesare lucrărilor de reabilitare.

"Veste bună de la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. A fost semnat contractul de finanţare pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru modernizarea a peste 61 de km de drum judeţean, pe ruta DN24D - Bălăbăneşti - Bălăşeşti - Ciureştii Noi - Cotoroaia - Cerţeşti - Blânzi - Corod - Valea Mărului - Slobozia Conachi - Schela (ferma de la Greaca) - intersecţia cu DN25 (pod sat Traian). Este vorba despre o investiţie de peste 40 de milioane de euro, bani europeni pentru care avem deja garanţia că îi vom obţine în cadrul noului exerciţiu financiar", a anunţat Costel Fotea.

Preşedintele CJ Galaţi a mai precizat şi faptul că acest proiect este deja înscris pe o lista predefinită de proiecte selectate, ceea ce înseamnă că această importantă investiţie va fi cu siguranţă finanţată.

"Însă, până la deschiderea noilor apeluri de finanţare trebuie să avem gata toată documentaţia tehnico-economică, la care se lucrează deja", a subliniat Fotea.

La Buzău, Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ, a anunţat că Un tronson de drum, cu grave probleme, care nu a fost reabilitat de ani buni, va fi modernizat cu bani europeni. Domnia sa a explicat că acest proiect va fi primul acceptat spre finanţate de Agenţia Regională SE, din exerciţiul financiar 2021-2027. În total, este vorba despre 200 de milioane de lei, adică o sumă despre care Neagu spune că nu ar fi putut niciodată asigurată din bugetul Consiliului Judeţean.

"Am terminat un tronson de drum pe 203 K, Vintilă Vodă-Plaiul Nucului. Vom plăti din surse proprii acea proiectare, iar după aceea vom depune la ADR şi vom lua banii pe proiectare, fiind eligibil din fonduri europene. Vom fi primul judeţ din ţara asta care vom lua primii bani europeni din exerciţiul financiar 2021-2027.Am făcut demersurile necesare atât la Ministerul Fondurilor Europene, cât şi către Guvernul României şi implicit către Comisia Europeană. Sunt 10 mari proiecte pe agenţie care vor fi finanţate prin fonduri europene printre care şi tronsonul de drum 203 K", a spus Petre Emanoil Neagu, preşedintele CJ Buzău.

Petre Emanoil Neagu a explicat faptul că suma este foarte mare şi că, dacă nu s-ar fi putut obţine această finanţare, s-ar fi căutat şi alte surse tocmai pentru că din bugetul CJ nu s-ar fi putut asigura toţi banii necesari acestor lucrări. Licitaţia va fi lansată în luna octombrie, iar lucrările se vot întinde pe o distanţă de 34 de kilometri de drum.

"Suma este destul de mare, aproximativ 200 de milioane de euro în total. Şi avem probleme cu sarea, care erodează drumul. Marea alunecare de la Podul Muncii, ştiţi că pe o lungime destul de mare a drumului curge Râul Slănic, deci este obligatorie amenajarea albiei, ziduri de sprijin şi altele. Din proiectare a reieşit o sumă de aproximativ 200 de milioane de euro.Undeva la începutul lunii octombrie noi vom lansa licitaţia pentru construcţie, pentru că s-a terminat proiectarea. Probabil că din licitaţie suma va fi mai mică. Vorbim despre aproximativ 34 de km. Suma este destul e mare şi nu o puteam avea aproape niciodată din fonduri proprii. Prioritatea noastră este de a atrage fondurile europene, indiferent cât de mari sunt fondurile noastre proprii, nu ne ajung niciodată pentru câte nevoi avem", a spus preşedintele CJ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb