GĂSELNIŢA LUI KLAUS IOHANNIS PENTRU REFERENDUM  Cadru legislativ nou pentru ordonanţele de urgenţă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 2 aprilie 2019

Cadru legislativ nou pentru ordonanţele de urgenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a găsit, ieri, un nou motiv pentru referendumul anunţat pentru 26 mai 2019. Chiar dacă nu a emis încă decretul de convocare al referendumului naţional şi nici nu cunoaştem întrebarea sau întrebările la care alegătorii vor trebui să răspundă cu Da sau Nu, şeful statului a considerat de cuviinţă să lărgească acest scrutin şi să includă în el şi problema spinoasă a ordonanţelor de urgenţă de care au uzat, excesiv, toate guvernele care s-au perindat la conducerea ţării în ultimii 29 de ani.

Klaus Iohannis a precizat,în declaraţia de presă făcută, ieri, la Cotroceni: "O imensă problemă a apărut pe parcursul guvernărilor pesediştilor (...). Această imensă problemă în felul în care guvernează PSD, sunt ordonanţele de urgenţă, ordonanţele de urgenţă care se dau într-un mod, de obicei, total netransparent, fără consultări prealabile, fără a exista o claritate de ce trebuie să se dea ordonanţă de urgenţă. Şi asta se întâmplă inclusiv în domenii extrem de sensibile. PSD guvernează prin ordonanţe de urgenţă în zona justiţiei, în zona politicii penale a statului român, or acest lucru nu se poate tolera mai departe".

Şeful statului consideră că este obligatorie reglementarea folosirii acestor ordonanţe de urgenţă şi că, totodată, trebuie introduse posibilităţi de contestare a acestor ordonanţe la Curtea Constituţională. În acest moment, ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern pot fi contestate la Curtea Constituţională a României doar de Avocatul Poporului.

În declaraţa sa, Klaus Iohannis a mai menţionat că, până la soluţionarea prin referendum, a chestiunii privind emiterea şi atacarea ordonanţelor de urgenţă, avertizează guvernul Dăncilă să nu emită ordonanţe de urgenţă în justiţie şi politică penală.

Şase ordonanţe de urgenţă pe justiţie, în numai doi ani

Amintim că, în ultimii doi ani, în domeniul justiţiei şi legislaţiei penale, guvernele coaliţiei PSD-ALDE au aprobat mai multe ordonanţe de urgenţă. Prima a fost OUG 13/2017, iniţiată de fostul ministru al justiţiei, Florin Iordache (actual vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor), care a fost aprobată de guvernul Grindeanu în seara zilei de 31 ianuarie 2017 şi prin care era dezincriminat parţial abuzul în serviciu. În urma protestelor masive de stradă din toată ţara, coaliţia PSD-ALDE a dat înapoi şi a abrogat OUG 13 prin OUG 14.

Abuzul de ordonanţe de urgenţă în domeniul modificării legilor justiţiei şi a legislaţiei penale a fost înregistrat în cursul anului trecut şi pe parcursul anului 2019. Astfel, în toamna anului 2018, guvernul Dăncilă, la iniţiativa ministrului justiţiei Tudorel Toader, a adoptat două ordonanţe de urgenţă: privind operaţionalizarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi modificarea legilor justiţiei şi legis-laţiei penale. OUG 90/2018 şi OUG 92/2018 au fost ulterior aprobate de coaliţia majoritar parlamentară PSD-ALDE, care a beneficiat şi de voturile unor aleşi UDMR şi ai deputaţilor minorităţilor naţionale.

În luna februarie 2018, cabinetul Dăncilă a aprobat OUG 7/2019 prin care a introdus noi măsuri privind numirea procurorilor şefi ai unor parchete, măsuri prin care nu se mai diferenţiază profesia de judecător de aceea de procuror. Tot prin acelaşi act normativ au fost introduse noi atribuţii pentru Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi pentru Inspecţia Judiciară, atribuţii menite, conform asociaţiilor judecătorilor şi procurorilor din toată ţara, să creeze presiune asupra magis-traţilor incomozi şi să pună în pericol independenţa justiţiei şi a actului de justiţie.

Această ordonanţă a scos în stradă mii de procurori şi judecători care au protestat vehement în toată ţara şi a atras nemulţumirea Parchetului General, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Protestele magistraţilor au fost ignorate de ministrul de resort, Tudorel Toader, care a iniţiat o nouă ordonanţă de urgenţă în domeniul justiţiei. Astfel, guvernul Dăncilă a aprobat imediat OUG 8/2019 privind procedura de selecţie a procurorilor europeni din partea ţării noastre pentru Parchetul European, procedură ce introduce alte criterii şi condiţii faţă de cele prevăzute în regulamentul-cadru aprobat de Comisia Europeană şi de Parlamentul European. În urma criticilor primite cu privire la acest act normativ, care a trecut tacit de Senat şi se află spre adoptare la Camera Deputaţilor, ministrul Tudorel Toader a amânat sine die interviurile pe care urma să le aibă cu candidaţii pentru funcţia de procuror european din partea ţării noastre.

În acest moment, pe circuitul de avizare se află un nou proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de ministrul Tudorel Toader care priveşte noi modificări ale legilor justiţiei, modificarea OUG 7 şi modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală cu articolele care au trecut de Curtea Constituţională a României, fapt care a intesnificat nemulţumirea magistraţilor şi societăţii civile.

PSD i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că ordonanţele de urgenţă reprezintă singura modalitate de legiferare prin care să evite blocajele şefului statului. Într-un comunicat de presă, social-democraţii arată: "Preşedintele acuză PSD că insistă pe tema justiţiei, dar în realitate Iohannis este cel care insistă ca această temă să fie adusă în prim planul agendei publice. Este clar că Iohannis foloseşte Justiţia ca pe un cal troian electoral cu care vrea să intre în conştiinţa electoratului pentru a determina un vot în favoarea sa şi a partidului pe care îl susţine. Este o tentativă grosolană de manipulare a electoratului. (...) Emiterea ordonanţelor de urgenţă reprezintă în momentul de faţă singura modalitate a Guvernului de a evita blocajele repetate ale preşedintelui Iohannis", a mai precizat sursa citată.

Potrivit PSD, în doar trei ani de mandat, preşedintele Iohannis "a blocat legile emise de Parlament" prin 56 de sesizări la Curtea Constituţională, "folosind în mod abuziv această prerogativă pe care i-o conferă Constituţia".

-----------------

Magistraţii din toată ţara protestează, de două săptămâni, pe treptele palatelor de justiţie şi parchetelor, faţă de intentia de adoptare a OUG de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală: Conform participanţilor la protest, prevederile vehiculate sunt de natură să creeze un dezechilibru între drepturile procesuale ale inculpaţilor şi cele ale persoanelor vătămate. Procurorii şi judecătorii afirmă că proiectul prevede, fără nicio justificare şi fără existenţa unei urgenţe reale, dezincriminarea unor infracţiuni grave, reducerea termenelor de prescripţie, reducerea fracţiilor minime de executat în cazul liberării condiţionate, precum şi instituirea unor condiţii noi pentru dispunerea arestării preventive, finalitatea fiind îngreunarea considerabila a activităţii organelor judiciare şi un tratament preferenţial pentru inculpaţi, fără nicio dispoziţie în favoarea victimelor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. POPONAR NAZIST HITLERIST NU MAI DA VINA PE P. S. D. VINO PUBLIC ȘI STAI ÎN GENUNCHI ÎN FATA ROMANILOR ȘI CEREȚI IERTARE PENTRU CIT RĂU LE AI FĂCUT TU ÎN 5 ANI. UNDE AI FOST 5 ANI NU AI FĂCUT ABSOLUT NIMIC DOAR AI BLOCAT TARA ȘI BUNUL MERS AL EI CU RĂUTATEA TA FASCISTA. DE DOUA SĂPTĂMÂNI APARI ÎN FIECARE ZI NIMENI NU TE BAGA ÎN SEAMA, NU NE MAI CĂDEA SILA NE SCIRBA DE TINE TRĂDĂTORULE DE TARA DAȚI DEMISIA PREDA CETĂȚENIA ROMANA CA NU O MERIȚI ȘI DUTE ÎN GERMANIA TA SLUGA LUI MERKEL ȘI TIMMERMANS. LA ALEGERI O SA IEI PROCENTE 6% EXACT CITE CASE AI FURAT CU ACTE FALSE CA ȘI TINE.PENTRU ALOCAȚIILE LA COPII NOȘTRI ȘI PENSIONARI NU AI VRUT SA SEMNEZI PINA NU ȚI A DAT CU BUGETUL ÎN CAP C. C. R. DAR PENTRU PROCURORUL DE CAZ DE LA COLECTIV CARE A INSTRUMENTAT CAZUL ȘI ÎN 3 ANI NU A FĂCUT NIMIC REPEDE AI SEMNAT DE CE OARE. MAI VREI REFERENDUM ÎNCĂ NU AI PRIMIT ÎNTREBAREA ÎN PLIC DISPERATULE, BĂIATUL LUI MENGHELEV

    1. Vezi să nu ţi se aplece de la atâtea majuscule. Ia cu apă, să îţi treacă sila. E greu când mesteci acelaşi rahat pe care îl auzi seară de seară la Antena 3 şi România TV. Te cred că ai probleme cu intelectul şi îţi recomand călduros să te dai cu capul de pereţi. Poate îţi revii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb