Gazprom facturează Ucraina cu 1,7 miliarde de dolari pe măsură ce se apropie termenul din iunie

A.C.
Internaţional #Energie / 13 mai 2014

Gazprom, exportatorul Rusiei de gaze naturale, a trimis Ucrainei o factură estimată la 1,7 miliarde de dolari (1,23 miliarde euro) pentru importurile de luna viitoare, declarând că va tăia livrările dacă statul vecin nu va începe plata în avans, potrivit Bloomberg.

Factura Ucrainei pentru iunie s-a bazat pe rata medie a livrărilor de 114 milioane de metri cubi pe zi, la preţul de 485 de dolari/1000 mc stabilit pentru al doilea trimestru, a declarat, astăzi în Moscova, Sergei Kupriyanov, un purtător de cuvânt a Gazprom.

Plata este datorată până pe 2 iunie, iar începând cu următoarea zi, Ucraina va primi doar ce a plătit, a mai spus Kupryanov.

Ucraina depinde de Rusia pentru aproape jumătate din resursele sale de gaze, subiectul energiei devenind un câmp de luptă în contextul tensiunilor mai extinse dintre cele două state. Deoarece 15% din gazele UE trec prin reţeaua de gazoducte a Ucrainei, o întrerupere a exporturilor ar putea întrerupe livrările către restul regiunii.

Cerereile Gazprom sunt un "semnal prematur", a declarat Vygaudas Usackas, şeful delegaţiei UE în Rusia, într-un interviu de pe televiziunea Bloomberg. UE este "nerăbdătoare" să lucreze cu Rusia pentru a calma criza Ucraineană, a declarat acesta.

Relaţiile Rusiei cu SUA şi UE au căzut la cel mai scăzut nivel de la căderea Cortinei de Fier.

Ucraina are posibilitatea de a plăti cel puţin o parte din datoria sa după ce a primit săptămâna trecută primii 3,2 miliarde dolari dintr-un împrumut FMI de 17 miliarde de dolari, potrivit declaraţiilor de ieri a Prim-ministrului rus Dmitry Medvedev. Acesta a ordonat companiei Gazprom să trimită Ucrainei factura pe iunie în contextul în care compania arată către o datorie de 3,51 miliarde de dolari pentru combustibilul livrat în 2013 şi în aprilie. Compania naţională a Ucrainei, Naftogaz nu a recunoscut întreaga datorie.

Ucraina a importat mai mult gaz din Rusia din 17 aprilie, ziua în care Preşedintele Rusiei Vladimir Putin, iniţial a avertizat că va impune această mişcare pentru plata în avans şi posibila întrerupere a surselor de gaze către Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb