Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în calitate de minister de resort, poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică exclusiv în scopul realizării de proiecte de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic la nivel naţional de către operatori economici din industria naţională de apărare, prevede o ordonanţă de urgenţă aprobată, joi, de Guvern, relatează Agerpres.
Cabinetul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare în vederea optimizării procesului de implementare a proiectelor de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională.
Ordonanţa de urgenţă completează cadrul legal al exproprierii pentru cauză de utilitate publică, adăugând la raţiunile de expropriere "implementarea proiectelor de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională".
Totodată, pe lista reprezentanţilor expropriatorului, care este statul român, este adăugat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), prin operatorii economici din industria naţională de apărare care funcţionează sub autoritatea sa pentru lucrările prevăzute în titlul actului normativ.
"Sensul OUG, în contextul actual de securitate pe scena internaţională, este de satisfacere a intereselor de securitate ale României. Practic, a fost creat cadrul pentru implementarea proiectelor de infrastructură necesare dezvoltării continue şi durabile a industriei naţionale de apărare. Ordonanţa de urgenţă a fost elaborată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, pe baza orientărilor formulate de Strategia Naţională Apărare a Ţării în direcţia descurajării unei agresiuni asupra României şi articulării unui răspuns internaţional adecvat la provocările de securitate, şi a fost avizată de CSAT", se arată în comunicat.