Guvernul a adoptat proiectul de lege conform cu recomandările CCR despre carantină

A.P.
Politică / 6 iulie 2020

Raed Arafat

Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat, după şedinţa de Guvern, că termenii "carantină" şi "izolare" au alte definiţii, după ce Executivul a adoptat proiectul de lege în acord cu recomandările CCR, conform Digi24.

"Termenii carantina persoanelor şi izolare au acum alte definiţii. Carantina se va referi la persoane sănătoase, iar termenul izolare se referă la persoanele bolnave sau infectate", a anunţat secretarul de stat în MAI.

"Carantina persoanelor are acum o definiţie care este asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spaţii special desemnate de autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată.

"Termenul de "izolare" reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament, în scopul vindecătorii şi reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbeşte în mod deosebit de internarea pacientului, de internarea pacientului la spital, într-o unitate care aparţine spitalului, unde lucrează personaul spitalului (...) sau, în cazul în care condiţiile permit, izolarea să aibă loc la domiciliu. Acest lucru este o excepţie, în cazul în care capacitatea spitalului integral este depăşită", potrivit Şefului DSU.

Raed Arafat a mai adăugat că "proiectul de lege ce poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic şi prevede, ca excepţie, dacă e depăşită capacitatea spitalelor, ca izolarea să poată fi făcută şi la domiciliu. Prefecturile, prin Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, la propunerea DSP, pot aproba carantinarea unor zone din judeţele lor. Legea se referă şi la situaţiile în care se instituie carantină şi izolare: epidemie declarată prin ordin al Ministerului Sănătăţii sau urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională declarată sau pandemie declarate de directorul OMS. În toate aceste situaţii pot fi luate măsuri de izolare şi carantină. Orice măsură luată de autorităţi poate fi contestată de cetăţeni în instanţă", a declarat Raed Arafat.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Tot ce traim este o mega-mascarada cand un virus este umflat cu pompa in scopuri politice, totalitare, neo-marxiste, ca sa le iasa unor baieti cartile cu digitalizarea biometrica fortata a Romaniei.

    Romania e "mediul de cultura" ideal unde va fi inoculata, insamantata noua ideologie totalitara, neo-marxista pentru ca, mai apoi sa fie generalizata in toata Europa.  

    1. Problema ta este incultura.

      Si paranoia.

    o porcarie mai mare nici nu exista

    1. esti penibil

    Dlor de la guvernare. Va rog sa luati in vedere si pericolul pe care un contagios il poate avea in comunitatile dense urbane. Adica blocurile de locuinte.

    Inteleg ca internarea nevoluntara este o reducere a drepturilor omului, dar colectivitatea de la locul de domiciliu are si ea drepturi ale omului. Si sunt mai multi indivizi care pot fi afectati decat unul singur care este internat nevoluntar. 

    Iata situatii concrete. Familia care locuieste in acelasi apartament trebuie si ea blocata si izolata in casa fara a mai avea posibilitatea de a iesi. Atunci, cine hraneste acea familie? S-au vazut gardurile din Germania si autoritatile care aduceau mancare. Acum ce vom face? Aducem mancare la fiecare doua zile fiecarei familii blocate in casa? Sau internam nevoluntar infectatul undeva unde poate fi hranit? 

    Sa nu uitam ca un asimptomatic poate fi de fapt, dupa pozitivarea testului, in una dintre situatiile: asimptomatic, pre-simptomatic sau oligosimptomatic. Cine va verifica la domiciliul infectatului in care dintre aceste situatii se afla? Gradul de contagiozitate creste foarte mult. 

    Cine arunca gunoiul familiei blocate in apartament? Are voie infectatul sa iasa pe scara blocului pana la ghena din afara apartamentului? Evident ca nu are voie. Pai si ceilalti locatari ce fac? Unde este dreptul lor de a circula liber? 

    Dar daca infectatul sta pe balcon si scuipa, tuseste sau isi scutura cearseafurile infectate in capul vecinului de apartament? Pai cum sunt afectate drepturile omului sanatos care are ghinionul sa locuiasca in acelasi bloc cu unul infectat? 

    Autoritatile romane, va rog sa includeti in legislatie si astfel de consideratii. Drepturile celorlalti membri din colectivitatea in care locuieste infectatul trebuie protejate mai mult decat infectatul. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb