Guvernul Merkel, vulnerabilizat de pierderea alegerilor din Hesse

F.B.
Internaţional / 29 octombrie 2018

Angela Merkel (Sursa foto: Twitter)

Angela Merkel (Sursa foto: Twitter)

Partidul de centru de centru-dreapta al Angelei Merkel şi partenerul său social-democrat de coaliţie au suferit pierderi grave în alegeri regionale-cheie ieri, în Germania, ceea ce face un pic mai incertă supravieţuirea Guvernului cancelarului, relatează AFP.

Potrivit estimărilor posturilor de televiziune publică, Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului se clasează prima după scrutinul din landul Hesse, cu 27,2% din voturile exprimate, însă acest scor reprezintă o scădere cu 11 puncte procentuale faţă de precedentele alegeri, în 2013.

Partidul Social Democrat (SPD) a obţinut, la rândul său, aproximativ 19,6% din voturile exprimate, faţă de 30,7% în urmă cu cinci ani, în Hesse, unde se află capitala financiară a Germaniei, Frankfurt.

Câştigătorii sunt ecologiştii, care şi-au dublat scorul, la aproape 20%, şi extrema dreaptă, care a obţinut 13% din voturile exprimate şi intră astfel în ultimul parlament regional în care nu era reprezentată.

Această dublă sancţionare a partidelor aflate la putere la nivel federal, asociate în cadrul unei "mari coaliţii" puse cu greu pe picioare în martie, este o veste proastă pentru Angela Merkel, în contextul în care este deja slăbită politic.

Este vorba despre al doilea scrutin regional dezamăgitor pentru tabăra conservatoare, în urma unor alegerii în Bavaria, în urmă cu două săptămâni, în urma căruia a pierdut majoritatea absolută pe care o deţinea în regiune de decenii.

Numărul doi din CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, o apropiată a lui Merkel, a vorbit ieri seara de un rezultat "foarte dureros".

Conservatorii vor putea cu siguranţă să conducă Hesse, într-o alianţă al cărei contur urmează să fie definit. Însă pierderea suferită riscă să intensifice dezbaterea - în curs în cadrul CDU - cu privire la viitorul Angelei Merkel, uzată de 13 ani de putere. Popularitatea sa este în continuă scădere, după ce a decis să deschidă frontierele ţării unui milion de solicitanţi de azil, în 2015 şi 2016.

În faţa ascensiunii extremei drepte, criticii lui Merkel din tabăra sa reclamă o reorientare către dreapta şi mai ales ca ea să-şi pregătească succesiunea. Cancelarul înfruntă, pe această temă, un test crucial la începutul lui decemrbie, la un Congres CDU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb