Guvernul şi-a angajat răspunderea pe legea bugetului de stat, legea asigurărilor sociale de stat şi pe modificările OUG114

I.L.
Politică / 23 decembrie 2019

Guvernul şi-a angajat răspunderea pe legea bugetului de stat, legea asigurărilor sociale de stat şi pe modificările OUG114

Actualizare - Ludovic Orban: "Ne propunem să facem un cadou românilor: bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat (...) Folosim în premieră o modalitate de aprobare a bugetului de stat care nu a mai fost folosită: angajarea răspunderii Guvernului. E o procedură care spre deosebire de OUG are foarte multe aspecte care o fac democratică. Sigur, poate am surprins pe foarte mulţi", a spus Orban la începutul prezentării sale. El a precizat că a accepta foarte multe amendamente ale grupurilor şi parlamentarilor individual. "Am ales această procedură pentru că altfel nu am fi putut adopta bugetul", a mai spus el.

---

Actualizare - Şedinţa a fost suspendată deoarece nu a ajuns încă la Parlament forma finală a bugetului pe anul viitor.

---

Actualizare - Şeful guvernului a anunţat că a renunţat la plafonarea sporurilor pentru bugetari la 25% din salariul minim, precizând că acestea vor rămâne la nivelul actual: 15% din salariul fiecărui angajat. Orban a anunţat şi prorogarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru aleşii locali, la solicitarea USR, dar şi introducerea interdicţiei de a cumula salariul la stat cu pensia, cu excepţia profesorilor din mediul preuniversitar şi a însoţitorilor persoanelor cu handicat (amendament Pro România), dar şi a unor angajaţi din companii precum CFR Marfă. De asemenea, vor putea să cumuleze pensia cu salariul angajaţii de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă şi cei de la Academia Română, "unde foarte mulţi angajaţi sunt pensionari", potrivit premierului.

---

Actualizare - Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis facă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113. Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

---

Actualizare - Ludovic Orban a declarat: "În ce priveşte pilonul II de pensii, abrogăm prevederile care obligau administratorii fondurilor să-şi majoreze capitalul social, prevedere care ar fi făcut aproape imposibilă continuarea activităţii acestor administratori, pentru că nu ar fi avut capacitatea să facă această majorare de capital şi ar fi fost obligaţi să iasă din piaţă. Iar banii românilor ar fi rămas fără administratori, cu consecinţe negative privind plasarea lor în plasamente cu randamente bune."

---

Actualizare - În legatura cu modificarea OUG 114, premierul Ludoivic Orban a declarat: "Consumatorul vulnerabil e o problemă pe care nici un guvern nu a rezolvat-o până acum. De preţul reglementat la gaze şi enegie nu beneficiază doar categoriile vulnerabile, ci toţi cetăţenii. Ne dorim să direcţionăm resursele către cetăţenii care au nevoie de sprijin din cauza veniturilor mici. În perioada de tranziţie până la liberalizarea pieţei de gaze şi energie electrică ne-am asumat să venim cu legislaţia privind consumatorul vulenrabil. Am desfiinţat taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie. ANRE, deşi ştia că noi ne angajăm răspunderea pentru modificarea OUG 114, a inclus taxa de 2% în costurile de anul viitor, ceea ce a dus la creşterea preţurilor. După intrarea în vigoare a acestei legi, vor putea recalcula tarifele fără această taxă de 2%".

---

Actualizare - Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman: "Parlamentarii PNL au depus 26 amendamente agreeate cu Guvernul pentru bugetul de stat. Cele mai importante fiind în învăţământ şi apărare, iar alte amendamente au fost puse pe OUG114."

---

Actualizare - Ludovic Orban: ''Am analizat amendamentele depuse şi probabil, vom aproba câteva''.

---

Actualizare - Deputatul PSD, Daniel Suciu, a precizat că Partidul Social Democrat au depus 35 de amendamente asupra bugetului de stat şi alte şase, asupra OUG 114/2018.

---

Actualizare - Pro România a depus un singur amendament, la proiectul de modificare a OUG 114/2018, prin care propune exceptarea asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap din categoria celor care nu au dreptul la cumulul pensie-salariu.

---

Potrivit amendamentului depus de PSD, dublarea alocaţiei de stat pentru copii ar însemna un efort bugetar de circa 6 miliarde de lei, sursa de finanţare fiind din creşterea colectării şi reducerea evaziunii fiscale, acţiuni considerate prioritare de către ministrul Finanţelor.

Parlamentarii PSD propun şi suplimentarea cu 100.000.000 lei a sumelor prevăzute pentru demararea lucrărilor de construire a primelor trei Spitale Regionale Clinice de Urgenţă din Cluj, Craiova şi Iaşi.

Un alt amendament al PSD se referă la suplimentarea creditelor de angajament cu suma de 2.000.000.000 lei şi a creditelor bugetare cu 1.350.000.000 lei pentru asigurarea finanţării integrale a Programului Start Up Nation 2019 şi a deschiderii noii sesiuni Start Up Nation 2020.

La bugetul Educaţiei, PSD propune suplimentarea creditelor de angajament cu suma de 200.000.000 lei şi a creditelor bugetare cu 200.000 mii lei pentru modernizarea şi reabilitarea infrastructurii şcolare.

De asemenea, PSD mai propune suplimentarea creditelor de angajament cu suma de 300.000.000 lei şi a creditelor bugetare cu suma de 300.000.000 lei pentru creşterea burselor pentru elevi şi studenţi.

---

Bugetul de stat pentru următorul an este dezbătut, astăzi, în şedinţa de Guvern de la Palatul Victoria, de asemenea, proiectul privind asigurările de stat şi măsurile fiscale pentru modificarea ordonanţei 114 se află pe ordinea de zi, informează Guvernul.

Potrivit agendei instituţiei, Guvernul se reuneşte astăzi, la ora 16, pentru a discuta cele trei legi pe care premierul Ludovic Orban a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că şi le va asuma.

Premierul afirma atunci: "Decizia de angajare a răspunderii este o decizie responsabilă şi indispensabilă pentru atingerea obiectivului pe care îl avem, şi anume de a reuşit până în data de 31 decembrie să oferim României şi românilor un buget de stat care să stea în picioare, să se bazeze pe realităţile economice şi să ofere posibilitatea fiecărui român, fiecărei firme, fiecărei autorităţi locale să ştie la ce să se aştepte pentru anul 2020 din partea legii bugetului de stat".

Partidele au posibilitatea să depună amendamente asupra proiectelor bugetului de stat, al asigurărilor sociale şi cel de modificare fiscal-bugetară a Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, până la ora 10, informează Guvernul.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Numai atat la modificarea OUG 114/2018 ? Sunteti cu adevarat responsabili pentru ce se intampla.

    Startup nation este o frauda pt. Un miliard. Cineva a luat o drona de 35000 euro, care nu-l folosește la nimic. Toate îs cu relații. Economia liberala trebe lăsat în pace, nu ca pe o parte distrugi destine pt. o mai buna colectare și pe de alta fără număr arunci banii, doar ca suna cool startup nation!!

    Și încă ceva, taxarea băncilor trebe sa rămână. PSD ul sa strige tare pt. acesta, și va acumla capital politic

    1. Să mori tu, bibicule?

      Ce intelegi tu prin taxarea bancilor? Ceea ce ti-a transmis gigolo Teodorovici sau realitatea?

      In cam toate tarile s-a introdus o taxare pentru banci. Culmea e ca peste tot in jurul nostru nivelul taxei creste iar la noi se elimina.

    Guvernarea PNL a dovedit cu varf si indesat ca este cel mai stupid, cel mai mincinos guvern post-revolutionar. Hai, Orban bibicule.... sa mori tu ca stiai cum sa tai, cum sa eficientizezi, cum sa liberalizezi. Sa mori tu, bibicule. Nesimtitule.

    Taieri pensii speciale, MUCI 

    Plafonari sporuri, RATATULE 

    Au fost suficiente cateva amenintari si gata, te-ai inmuiat bibicule. Mincinosule ticalos.

    In ianuarie si februarie 2020,d-le Orban veti lucra cu 1/12 din bugetul anului 2019.Ti-au spus clar cei de la PSD ca vor proceda precum Werner in februarie 2019 si vor ataca la CCR bugetul de stat si bugetul asigurarilor de stat,doar ca vor face acest lucru in ultima saptamana a lui 2019.

    Se excepteaza profesorii din scoli dar nu cei din universitatii...

    Cine dracu i a pus sa si dea doctorate si sa publice atata... 

    1. Liberalii , precum si celelalte partide au afirmat ca vor aplica in primul rand criteriul competentei si a profesionalismului . Nu se observa nici o urma a acestei masuri .

      Multi pensionari , care primesc pensie ( de altfel legal ! ) si care sunt competenti,profesionisti , de neinlocuiti la locul lor de munca se vor plictisi in a mai profesa in continuare si se vor retrage neobservati si in locul lor vor aparea ( sau nu vor aparea de loc ! ) , descurcaretii , rudele , etc. 

      Alti pensionari care au si contract de munca , se vor adresa instantelor judecatoresti si vor castiga .

    Taiem pisica dupa care o consultam .cea mai proasta guvernare .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb