Holcim îşi separă divizia nord-americană, listând-o la NYSE

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 ianuarie

Holcim îşi separă divizia nord-americană, listând-o la NYSE

English Version

Gigantul elveţian al materialelor de construcţii Holcim Ltd. îşi va separa operaţiunile nord-americane printr-o listare la Bursa din New York (New York Stock Exchange - NYSE), operaţiune care ar putea evalua afacerea la 30 de miliarde de dolari, conform Reuters.

Anunţul privind separarea a fost făcut de companie duminică, odată cu publicarea informaţiei conform căreia, de la 1 mai, aceasta îl va înlocui pe directorul executiv Jan Jenisch cu Miljan Gutovic, care în prezent este şeful operaţiunilor Holcim din Europa.

Jan Jenisch a declarat, conform Reuters: "Vom face o separare completă a afacerii noastre din America de Nord, aşa că vom lista 100% din divizie la Bursa de Valori din New York". Jenisch este încrezător că va obţine sprijinul acţionarilor pentru tranzacţie.

După separarea diviziei nord-americane, Holcim nu va păstra o cotă în aceasta.

Afacerea din SUA are ca ţintă să-şi crească vânzările anuale de la aproximativ 11 miliarde de dolari în prezent la peste 20 de miliarde de dolari şi să genereze un profit operaţional de peste 5 miliarde de dolari până în 2030, potrivit companiei.

Restul afacerilor globale ale Holcim - din Europa, America Latină, Africa şi Asia - vor rămâne listate la bursa elveţiană, fiind parte a indicelui blue chip SMI. Aceste afaceri se vor concentra pe soluţii de construcţie, cum sunt produsele pentru acoperişuri.

Jenisch, care conduce Holcim din 2017, va rămâne preşedinte şi se va ocupa de listarea planificată în SUA, unde companiile de materiale de construcţii aduc câştiguri mai mari decât în Europa.

Analiştii sunt pozitivi în ceea ce priveşte listarea diviziei nord-americane, care va fi una dintre cele mai mari din industria construcţiilor, din ultimii ani. "Deoarece sinergiile transatlantice sunt limitate, operaţiunea are sens pentru mine", spune Martin Husler, analist la Zurcher Kantonalbank, menţionând: "Evaluările companiilor americane de materiale de construcţie sunt mai mari decât a Holcim, aşa că o consider o operaţiune pozitivă".

Tranzacţia a fost planificată de mult timp, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

Descriind Statele Unite ca una din cele mai atractive pieţe globale de construcţii, Jenisch a explicat că decizia de separare va ajuta noua companie să capitalizeze boom-ul din regiune în domeniul infrastructurii şi construcţiilor, notează Reuters. Holcim este cel mai mare producător de ciment din America de Nord, având 16.000 angajaţi în 850 de unităţi de producţie. Afacerea concurează în regiune cu societăţi precum Carlisle şi RPM pe zona de produse şi soluţii pentru construcţii, respectiv cu Eagle Materials şi Summit Materials în industria cimentului.

În primele nouă luni din 2023, divizia nord-americană a fost responsabilă pentru un sfert din vânzările Holcim, SUA fiind cea mai profitabilă regiune pentru companie. În ultimii ani, vânzările diviziei au crescut cu peste 20%, în medie.

"Operaţiunile din SUA au fost, pur şi simplu, prea de succes ca să rămână o subsidiară", a conchis Jenisch.

După separare, restul afacerii Holcim va avea vânzări de aproximativ 17 miliarde de franci (aproape 20 de miliarde de dolari) şi 48.000 angajaţi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb