Hotelierii de pe Valea Prahovei au avut, în primele două luni ale acestui an, încasări mai mici cu peste 15% decât în perioada similară a anului trecut, scăderile provenind nu atât din reducerea numărului de turişti, cât mai ales din diminuarea cheltuielilor cu mâncarea. "Singura veste bună legată de munte este că e zăpadă. În rest, este mai rău ca anul trecut, iar încasările din primele două luni ale acestui an au scăzut cu peste 15% comparativ cu ianuarie-februarie 2010", a declarat Mihai Râjniţă, secretarul general al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), citat de Mediafax.
Scăderile provin atât din diminuarea numărului de turişti, cât şi din reducerea cheltuielilor acestora cu mâncarea. "Nu se mişcă deloc businessul. E mai rău decât anul trecut, iar anul trecut a fost mai prost decât 2009. Nu ştiu de unde a apărut luminiţa anul acesta, pentru că eu nu văd capătul tunelului", a mai spus Râjniţă.
Dan Măluşel, proprietarul hotelului Ursuleţul din Predeal şi adminis-tratorul discotecii The Office din acelaşi oraş, spune că turiştii care au venit în acest an la munte au redus drastic cheltuielile.
Ştefan Bercea, proprietarul hotelului şi restaurantului Cabana Vânătorilor de pe Valea Prahovei, spune la rândul lui că turiştii de la munte cheltuiesc mai puţin comparativ cu anul trecut.
"În acest an, încasările sunt cu 30% mai slabe faţă de primele luni ale anului trecut. Din acest motiv, sunt scoase la vânzare foarte multe hoteluri şi pensiuni din Predeal, dar nu le cumpără nimeni", a a afirmat Damian Marina, directorul hotelului Trei Brazi din Predeal.
El a spus că dacă anul trecut restaurantul hotelului era plin în week-end, acum acesta este ocupat mai puţin de jumătate.
"Vin oamenii la masă şi mănâncă mult mai puţin. Dacă anul trecut îşi luau câte două feluri de mâncare şi desert, acum a dispărut felul doi. Bărbaţii îşi iau doar o ciorbă, iar doamnele o porţie de papanaşi. Se simte sărăcia", a adăugat Damian Marina.