ÎCCJ dispune prelungirea arestului preventiv pentru Viorel şi Andrei Hrebenciuc

E.D.
Anticorupţie / 19 noiembrie 2014

DNA a trimis ÎCCJ propunerile de arestare a deputaţilor Adam şi Diniţă, care vor fi dezbătute joi

Camera Deputaţilor a aprobat vacantarea locurilor deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ştefan Stoica

Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, miercuri, propunerea de prelungire a arestului preventiv pentru Viorel şi Andrei Hrebenciuc, precum şi pentru Gheorghe Paltin Sturdza, toţi trei urmăriţi penal în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure.

Perioada în care aceştia trebuie să stea în arest a fost prelungită până la 22 decembrie.

Decizia ICCJ nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

În acelaşi dosar, ICCJ va judeca, joi, propunerea de arestare preventivă a deputatului Ioan Adam, după ce plenul Camerei a avizat, marţi, luarea de măsuri preventive faţă de acesta.

Procurorii DNA susţin că, în aprilie 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Paltin Sturdza a unei suprafeţe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Potrivit procurorilor, începând din aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, împreună cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu, a constituit şi coordonat un grup, care a fost sprijinit ulterior şi de alte persoane, ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei, pentru a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi vânzarea rapidă a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 de hectare, dobândit prin hotărârea judecătorească din 2012 de la Tribunalul Covasna.

În acest sens, în aprilie 2013, Hrebenciuc şi Bengescu le-ar fi promis deputatului Ioan Adam şi lui Paltin Sturdza că-i va determina pe funcţionarii publici care trebuiau să îl pună în posesie pe Sturdza şi să elibereze titlul de proprietate pentru terenul de 43.227 de hectare - printre care Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, Direcţia Silvică Bacău, Comisiile locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava şi Romsilva - să urgenteze îndeplinirea actelor sau să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău. Hrebenciuc şi Bengescu ar fi acceptat să primească de la cei doi, în schimbul intervenţiilor sale, bani sau alte foloase, au precizat procurorii.

Hrebenciuc mai este acuzat că, începând din 2013, i-ar fi solicitat senatorului PSD Ilie Sîrbu să-i transmită "mesaje obligatorii" directorului general al Romsilva, Adam Crăciunescu, membru în acelaşi partid, în legătură cu modul în care Romsilva trebuia să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate şi litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate pentru cele peste 43.000 de hectare de pădure.

În dosarul retrocedării sunt urmăriţi penal şi senatorii Dan Şova şi Ilie Sârbu, precum şi directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

DNA a trimis ÎCCJ propunerile de arestare a deputaţilor Adam şi Diniţă, care vor fi dezbătute joi

DNA a trimis instanţei supreme propunerile de arestare preventivă a deputaţilor Ioan Adam, cercetat în cazul retrocedării ilegale a 43.000 de hectare de pădure, şi Ion Diniţă, în dosarul privind atribuirea ilegală a unor contracte de către CJ Braşov, cererile procurorilor urmând să fie judecate joi.

Propunerile de arestare preventivă au fost formulate după ce plenul Camerei Deputaţilor a avizat, marţi, arestare preventivă a deputatului PSD Ioan Adam şi a deputatului PC Ion Diniţă, în cele două dosare de la Direcţia Naţională Anticorupţie în care aceştia sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vor lua joi în discuţie propunerile de arestare preventivă a lui Adam şi Diniţă.

Ioan Adam este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, în dosarul privind retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure.

Camera Deputaţilor a aprobat vacantarea locurilor deputaţilor Viorel Hrebenciuc şi Ştefan Stoica

Camera Deputaţilor a aprobat, miercuri, vacantarea locurilor de deputaţi deţinute de Viorel Hrebenciuc şi Ştefan Stoica.

Deputaţii au votat, miercuri, proiectul de hotărâre de vacantare a locului de deputat al luui Hrebeciuc din circumscripţia Bacău, colegiul uninominal 9, după ce acesta şi-a dat demisia din Camera Deputaţilor în 21 octombrie.

Hrebenciuc a demisionat după ce Parchetul a solicitat Camerei încuviinţarea arestării sale preventive în dosarul retrocedărilor. Hrebenciuc se află, în prezent, în arest.

Camera Deputaţilor a aprobat, miercuri, cu 279 voturi "pentru", 1"împotrivă" şi 12 abţineri, vacantarea locului deputatului PDL Ştefan Stoica căruia i-a încetat mandatul pe motiv de incompatibilitate decisă de ICCJ prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, pentru perioada când era consilier judeţean.

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, a declarat, după vot, că deputaţii Uniunii s-au abţinut la vot deoarece se reconfirmă un precedent că un deputat îşi pierde mandatul chiar dacă a fost găsit incompatibil într-o altă funcţie.

"Am creat un precedent faţă de toată lumea. Gândiţi-vă ce se poate întâmpla peste o săptămână sau două şi cu cine", a spus Mate Andras Levente, sugerând situaţia în care s-ar afla Klaus Iohannis care are un proces de incompatibilitate.

Deputaţii au luat act, în 27 octombrie, de starea de incompatibilitate în care se află deputatul Ştefan Bucur Stoica, acesta contestând procedura şi declarând că îşi va căuta dreptatea în justiţie.

Ştefan Bucur Stoica a spus atunci că, în calitatea de deputat, nu s-a aflat în nicio situaţie de incompatibilitate şi că hotărârea ICCJ privind incompatibilitatea sa se referă la o situaţie anterioară mandatului de deputat, în 2011, când a fost declarat incompatibil pentru că era consilier judeţean şi director al unei direcţii regionale de drumuri şi poduri. "E un caz anterior mandatului de deputat", a adăugat Stoica, precizând că-şi va căuta "dreptatea în justiţie"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb