Ieşiţi cu bilanţul la tablă!

Sorin Rosca Stanescu
Editorial / 19 aprilie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Marile jocuri sunt în plină desfăşurare. Jocuri despre guvernare. Despre cine ia locul cui. Şi, evident, sunt împinşi în faţă de te miri unde oamenii sistemului. Cum ar fi de pildă Sorin Grindeanu. Care, spun tot mai mulţi, ar trebui să rămână. După rotativă. Numai că acest Guvern a avut şi mai are un program. Membrii Cabinetului trebuie judecaţi exclusiv în raport cu acest document asumat de coaliţie şi aprobat de Parlament. Iar coaliţia în sine stă în spatele unui document. Iar documentul precizează ce se va schimba şi ce nu se va schimba. Să iasă liderii la tablă şi să facă bilanţul.

Panică mare. Atât la PNL, care se teme că, după pierderea poziţiei de premier, se va duce la vale vertiginos, cât şi în tabăra PSD, care, nevoit să rostogolească o gaură care se face tot mai mare, e în pericol să se erodeze sever după preluarea poziţiei de premier. Şi unii şi alţii se tem ca de moarte de ascensiunea AUR. Şi, în aceste condiţii, încearcă să sară peste etape.

În loc să iasă la tablă şi să ne prezinte bilanţul, ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut din ceea ce s-a stabilit de către cele trei partide, ei încearcă să încropească o alianţă postelectorală şi, susţinându-se unii pe alţii, să încerce să rămână la putere, indiferent de ce vrea electoratul. Tentativa de înşelătorie merge mai departe. Şi constă în organizarea alegerilor în aşa fel încât localele să se desfăşoare simultan cu parlamentarele. De ce? Pentru că altfel primarii le scapă din mână. Mai ales primarii PNL. Iar calendarul alegerilor în mod obligatoriu trebuie bătut în cuie cu un an înainte. Deci până în toamnă. Numai că în toamnă s-ar putea să fie, dintr-un punct de vedere, prea târziu. Şi atunci se încearcă un acord la pachet cu rotativa. Din punctul de vedere al interesului cetăţeanului, întreaga operaţie este organizată alandala.

Mai simplu şi mai cinstit este să iasă cei trei lideri la tablă şi să ia punct cu punct, înainte de orice, programul de guvernare. Ce s-a realizat şi ce nu s-a realizat. Pus faţă în faţă programul de guvernare cu rezultatele, reiese fără niciun fel de jonglerii care dintre miniştri a performat, dacă o fi performat vreunul, şi care a ratat ţintele. În principiu, în funcţie de asta ar putea fi judecaţi demnitarii şi s-ar putea stabili cine merită să rămână şi cine nu.

Dar nu e suficient. Cele trei partide au omologat, au susţinut şi s-au angajat să îndeplinească criteriile pe care clasa noastră politică le-a stabilit pentru accesarea banilor europeni. Ce a fost îndeplinit şi ce nu dintre aceste criterii? Din nou trebuie răspuns în mod public la întrebarea cine a performat şi cine a ratat. Cine poate merge mai departe şi cine trebuie lăsat în prima staţie.

Chiar şi aşa, mai există o problemă. Când s-a făcut coaliţia, s-a bătut palma şi s-a semnat un document. Documentul este legea părţilor. În document scrie clar când se face rotativa şi care sunt ministerele care continuă să fie gestionate de acelaşi partid. Văd că se discută dincolo de acest document. Înseamnă că, într-un fel sau altul, legea părţilor e aruncată la gunoi. Se poate şi aşa. Dar cu condiţia să ştim şi noi. Cu alte cuvinte, să se renegocieze totul în condiţii de transparenţă. Dacă mai este posibil. Dacă nu care cumva staff-urile celor trei partide se vor încăiera.

În toate situaţiile pe care le-am enumerat mai sus, singura soluţie democratică este cea sugerată în titlu. Să iasă liderii la tablă! Şi să explice ce şi cum.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. PSD si PNL , tusea si junghiul . USR = otrava !

    1. Ești ușor, ușor cretinizat! Puțină " otravă " ti-ar face bine!

      Da, in schimb AUR este lapte si miere. Dar cine este AUR ?

    Programul de guvernare: sa-si umple ei buzunarele, si conturile. S-a realizat ? Da. Sper ca v-am lamurit.

    Ciolacu 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb