Importurile Chinei şi exporturile Statelor Unite au impulsionat comerţul global

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Comerţ / 7 ianuarie 2022

Importurile Chinei şi exporturile Statelor Unite au impulsionat comerţul global
Călin Rechea

Volumul comerţului global şi-a accelerat creşterea anuală în octombrie 2021 până la 6,1%, de la 4,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,6%, după un declin de 1,1% în luna anterioară, conform ultimului raport World Trade Monitor de la institutul olandez CPB (www.cpb.nl) (vezi graficul 1)

Importurile Chinei şi exporturile Statelor Unite au impulsionat comerţul global

Importurile globale şi-au accelerat creşterea anuală până la 7,4%, de la 6,2%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,5%, iar exporturile şi-au accelerat creşterea anuală până la 4,9%, de la 3,4%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,7%.

În raport se subliniază că "o parte substanţială a creşterii comerţului global poate fi atribuită creşterii exporturilor din Statele Unite şi a importurilor Chinei".

Schimburile comerciale ale Chinei şi-au accelerat semnificativ creşterea anuală în octombrie 2021, până la 7,8%, de la 2,1%, în condiţiile unei creşteri lunare de 5,1%. Importurile au crescut cu o rată anuală de 2,4%, după un declin de 4,3% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 6,8%, iar exporturile şi-au accelerat creşterea anuală până la 13,3%, de la 8,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 3,5%.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au înregistrat o creştere lunară semnificativă, de 3,8%, după o scădere de 2,1% în luna anterioară, pe fondul creşterii exporturilor cu 9,3% şi a scăderii importurilor cu 0,7%. Creşterea anuală s-a accelerat până la 5,9%, de la 4,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri anuale de 6,7% a exporturilor şi de 5,1% a importurilor.

Conform datelor de la US Census Bureau, valoarea cumulată, în termeni nominali, a exporturilor de bunuri din SUA a atins un nou record în octombrie 2021, de 157,9 miliarde de dolari, în condiţiile în care şi exporturile către China au atins un nou record lunar, de 16,6 miliarde de dolari. Pe fondul unor importuri lunare din China de circa 48 de miliarde de dolari, deficitul comercial al Statelor Unite în relaţia bilaterală cu China s-a redus cu o rată lunară de 14%, până la 31,4 miliarde de dolari.

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente şi-a accelerat creşterea anuală până la 10,3%, de la 7,6% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1,8%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate şi-a accelerat creşterea anuală până la 4,2%, de la 3,4% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,6%.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a accelerat creşterea anuală până la 5,9%, de la 3,7%, pe fondul unei creşteri lunare de 3,5%, după o scădere de 0,7% în luna precedentă. Importurile şi-au accelerat creşterea anuală până la 7,9%, de la 3,3%, pe fondul unei creşteri lunare de 4,7%, iar creşterea anuală a exporturilor s-a accelerat până la 4%, de la 2,3%, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,5%.

Dinamica schimburilor comerciale din Europa Centrală şi de Est şi-a temperat tendinţa anuală pozitivă şi în octombrie 2021. Creşterea anuală a fost de 11,1%, după un avans de 12,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%. Exporturile şi-au accelerat scăderea anuală până la 2,4%, de la 2,1%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,5%, iar importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 26%, de la 28% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, s-a înregistrat o stagnare lunară a schimburilor comerciale, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 19,3%, de la 16,9%. Volumul exporturilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 14,2%, de la 11,9%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,7%, iar volumul importurilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 24,5%, de la 22%, pe fondul unui avans lunar de 0,6%.

Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei a înregistrat a patra scădere lunară consecutivă în octombrie 2021, de 3,2%, după un declin de 3,5% în luna precedentă, iar scăderea anuală a fost de 1,6%, după un avans de 4,6% în luna anterioară. Exporturile au scăzut cu o rată anuală de 2,2%, după o creştere de 1,4%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,6%, iar importurile au scăzut cu o rată anuală de 1%, după o creştere de 7,7%, în condiţiile unei scăderi lunare de 5,7%.

Exporturile au avut un rol important şi pentru dinamica schimburilor comerciale din America Latină. Acestea au înregistrat o scădere anuală de 2,2%, după o scădere de 2,8% în luna precedentă, pe fondul unei noi scăderi lunare de 0,9%. Volumul total al schimburilor comerciale şi-a accelerat creşterea anuală până la 8,2%, de la 7,1%, pe fondul unei stagnări lunare, în condiţiile în care importurile şi-au accelerat creşterea anuală până la 21%, de la 19,4%, în urma unui avans lunar de 0,9%.

Avansul schimburilor comerciale globale a avut loc pe fondul relativei plafonări la un nivel ridicat al costului transportului maritim în containere.

Media la nivel global a fost de circa 10.300 de dolari pentru un container, în scădere de la circa 10.800 de dolari în luna precedentă (vezi graficul 2)

Importurile Chinei şi exporturile Statelor Unite au impulsionat comerţul global

Pentru rutele maritime din China către porturile din Marea Mediterană şi din Nordul Europei costurile unitare medii s-au apropiat de 13.300 de dolari, respectiv 14.400 de dolari.

Pentru relaţia China - Coasta de Est a Statelor Unite, costul mediu închiriere al unui container a scăzut cu peste 1.300 de dolari în octombrie, până la circa 21.300 de dolari, conform datelor de la Freightos. În ultimele luni s-a înregistrat un declin accentuat al costurilor de transport pe această rută, până la circa 16.600 de dolari pentru un container la sfârşitul anului trecut.

Datele institutului olandez CPB mai arată o creştere anuală de 4% a producţiei industriale globale în luna octombrie 2021, după un avans de 4,2% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%.

Economiile avansate au fost un factor determinant al acestei dinamici, în condiţiile în care avansul anual al producţiei industriale s-a temperat până la 3,2%, de la 3,4%, pe fondul unui avans lunar de 0,9%.

Creşterea anuală de la nivelul economiilor emergente s-a temperat până la 4,8%, de la 4,9%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,7%, pe fondul unui avans lunar de 1% al producţiei industriale din Europa Centrală şi de Est.

În timp ce producţia industrială din zona euro şi-a temperat creşterea anuală până la 2%, de la 3,6%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,1%, producţia industrială din SUA şi-a accelerat creşterea anuală până la 5,3%, de la 4,7%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,7%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb