ÎN CONTEXTUL ARESTĂRII CRINUŢEI DUMITREAN Senatorul Valer Marian cere verificarea contractelor dintre ANRP şi evaluatorul "Romcontrol"

A.A.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 5 decembrie 2014

Senatorul Valer Marian cere verificarea contractelor dintre ANRP şi evaluatorul "Romcontrol"

Deputatul Andreea Paul, soţia actualului preşedinte Romcontrol, a susţinut, în repetate rânduri, că soţul său nu are legătură cu încasările de la ANRP din 2010, iar plăţile din 2011 reprezentau evaluări mai vechi

"Am un proces pe rol cu Valer Marian, pentru calomnie, pe acest subiect, care este în ultima fază", ne-a spus doamna Paul

Senatorul Valer Marian solicită premierului Victor Ponta şi preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, să verifice dacă contractul cadru şi contractele punctuale dintre ANRP şi Romcontrol, firmă de evaluare condusă, în prezent, de Cristian Paul, soţul deputatului Andreea Paul, au fost încheiate cu respectarea condiţiilor legale, precum şi dacă plăţile au fost efectuate conform actelor normative în vigoare.

Senatorul mai cere şi numele persoanelor fizice şi denumirea persoanelor juridice în dosarele cărora a efectuat evaluări SC Romcontrol SA, precum şi dacă vreuna din acestea a beneficiat de servicii de reprezentare şi de asistenţă juridică din partea Cabinetului de avocatură Vass Iulia-Erszebet (sora doamnei Andreea Paul).

Interpelarea lui Valer Marian vine în contextul în care, recent, fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean, a fost arestată într-un dosar privind prejudicirea statului prin supraevaluarea unor drepturi de despăgubire.

Valer Marian precizează: "Conform unor informaţii furnizate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în perioada 2009 - 2012, în care cea mai mare parte funcţia de preşedinte al ANRP a fost deţinută de doamna Crinuţa Dumitrean, anchetată de Direcţia Naţională Anticorupţie şi arestată recent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru fapte de corupţie, firma SC Romcontrol SA Bucureşti a încasat cea mai mare sumă de bani de la ANRP, pentru evaluări efectuate în dosare de retrocedare, dintre cei 115 evaluatori acreditaţi (persoane fizice sau persoane juridice). Concret, SC Romcontrol SA a încasat circa 1/7 din totalul sumei achitate evaluatorilor acreditaţi, în baza unui contract-cadru încheiat în anul 2007.

În perioada susmenţionată, la SC Romcontrol SA au avut calitatea de acţionari principali şi de administratori soţul (n.r. Cristian Paul) actualului deputat Andreea Paul (prim-vicepreşedinte al PDL, partid care a promovat-o în funcţia de preşedinte al ANRP pe doamna Crinuţa Dumitrean), tatăl acestuia şi fratele acestuia (n.r. Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor). În aceeaşi perioadă, doamna Andreea Paul a deţinut funcţiile de consilier al fostului consilier prezidenţial Theodor Stolojan şi de consilier pe probleme economice al foştilor prim-miniştri PDL Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu. Actualmente, conform unor surse din PNL, doamna Andreea Paul aspiră să devină consilier pe probleme economice al preşedintelui ales Klaus Iohannis sau să propună în această funcţie un apropiat al său".

Andreea Paul, care a declarat, în repetate rânduri, că soţul său nu are legătură cu contractele dintre Romcontrol şi ANRP, ne-a spus că, în prezent, are un proces pentru calomnie cu Valer Marian, care este în faza finală. "Aştept decizia definitivă şi irevocabilă a instanţei", ne-a precizat doamna Paul.

În 2012, un raport de audit al Ministerului Finanţelor a constatat că "atât în anul 2010 cât şi în anul 2011, cele mai mari sume plătite de ANRP pentru serviciile de evaluare a proprietăţilor au fost achitate cu precădere către aceleaşi societăţi de evaluare sau evaluatori - persoane fizice autorizate". Astfel, un grup de 14 firme specializate în evaluare a primit, de la ANRP, 86% din plăţile făcute în 2010 şi 77% din plăţile făcute pe 2011, în total peste 1 milion de euro.

Firma Romcontrol se află pe lista evaluatorilor nominalizaţi în raport, cu 427.101 lei, în 2010, şi 152.712 lei, în 2011.

Potrivit unei declaraţii a Andreei Paul din 2012, contractul dintre ANRP şi Romcontrol este semnat în anul 2007, când soţul său nu era angajat la această firmă, iar ea nu lucra la Guvern.

Andreea Paul a explicat la acea vreme: "Se sugerează că Cristian Paul a obţinut contractul cu ANRP ca soţ al consilierei primului ministru. Adevărul este că: 1. Cristian Paul nu era director Romcontrol, a preluat funcţia abia în 2011; 2. În 2007, Cristian Paul nu era soţul meu; 3. În 2007, nu eram consiliera niciunui prim-ministru".

Doamna Paul a mai adăugat atunci: "În anul 2010, soţul meu s-a angajat la Romcontrol abia în luna noiembrie. Aşadar, nu are legătură cu încasările pe parcursul anului 2010. În anul 2011 s-au încasat 153.000 lei, bună parte din ei reprezentând evaluări făcute în anii anteriori, când soţul meu nu conducea această firmă. În prezent (n.r. 2012), ANRP are o datorie de 80.000 euro către Romcontrol pentru lucrările efectuate în trecut".

Firma Romcontrol apare ca evaluator şi în dosarul în care Radu Pricop, ginerele preşedintelui Traian Băsescu, este urmărit penal într-un dosar în care este acuzat de nereguli privind o serie de retrocedări de terenuri.

Avocatul Radu Pricop a obţinut, alături de alte patru persoane, printre care şi omul de afaceri Valentin Vişoiu, despăgubiri de 10 milioane de euro pentru un teren de la Ştefăneşti, care aparţinuse familiei Brătianu.

Referitor la acest caz, Andreea Paul a declarat, la finalul anului trecut: "Radu Pricop, pe care nu-l cunosc, a câştigat în instanţă despăgubiri din partea Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, iar raportul de evaluare a fost realizat de către Romcontrol, firmă al cărei director general este soţul meu, Cristian Paul. Menţionez că această firmă nu este în proprietatea familiei mele, care are doar calitatea de acţionar minoritar. Romcontrol este una dintre puţinele firme credibile, cu istorie, tradiţie şi experienţă în evaluarea de bunuri şi mărfuri de pe piaţa românească, activând de 60 de ani în domeniu".

Domnia sa a mai spus că orice evaluare făcută de Romcontrol pentru ANRP este validată de evaluatori autorizaţi, angajaţi ai ANRP.

Conform datelor de la Registrul Comerţului, firma Romcontrol este deţinută de 461 de acţionari, persoane fizice. Cristian Paul deţine 22,75% din companie, după cum reiese din declaraţia de avere a deputatului Andreea Paul din 2012.

La finalul lunii trecute, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au arestat-o pe Crinuţa-Nicoleta Dumitrean, fost preşedinte al ANRP şi al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din aceeaşi instituţie, acuzată de abuz în serviciu, dar şi pe Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, care în 2011 era colega doamnei Dumitrean la ANRP.

Procurorii DNA au susţinut că fosta şefă a ANRP, Crinuţa Dumitrean şi fost şefă DIICOT, Alina Bica au acţionat concertat şi s-au susţinut una pe cealaltă în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, iar activitatea acestora şi a celorlalţi şapte membri ai comisiei a fost "abuzivă, infracţională".

Anchetatorii au arătat că, în 15 martie 2011, Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru - au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 61 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. este fara cuvinte ce se intampla in tara aceasta! si doamna ne da lectii de economie.tot trebuie schimbat in aceasta tara.de la femeia de servici care face curatenie.

    1. ...evident...trebuie sa schimbam tot ca sa prinzi si tu ceva....macar postul femeii de servici!!!!

      .....femeii de serviciu! istetule. 

    Familia doamnei este "curata", ca lacrima. Se poate confirma prin "googalare" mai amanuntita.Probabil numai faptul ca inca cei care controleaza firma, nu s-au gandit, ea nu se numeste Vasscontrol :) Acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare cu ..."DNA-are". Ca toate lucrurile care se intampla in tara asta.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb