ÎN POFIDA RESTRICŢIILOR IMPUSE DE PANDEMIE Mii de manifestanţi au invadat centrul Varşoviei la un marş organizat de extrema dreaptă şi susţinut de guvern

G.U.
Internaţional / 12 noiembrie 2021

Mii de manifestanţi au invadat centrul Varşoviei la un marş organizat de extrema dreaptă şi susţinut de guvern

Zeci de mii de persoane au mărşăluit ieri pe străzile din centrul oraşului Varşovia pentru a marca Ziua Independenţei Poloniei cu sprijinul guvernului naţionalist, după ce guvernul Poloniei a permis desfăşurarea evenimentului, chiar dacă un tribunal a declarat anterior că este ilegal din cauza restricţiilor Covid-19, potrivit RT.com.

La începutul marşului, grupurile au purtat steaguri naţionale alb-roşu ale Poloniei, dar unii dintre manifestanţi au fluturat şi steagurile verzi radicale, un simbol al extremei drepte din anii 1930. Scandările antisemite, xenofobe, islamofobe, anti-LGBTQ şi anti-avort au răsundat din gurile manifestanţilor, iar aceştia au aprins sute de petarde şi fumigene care au fost aruncate încă de la inceputul defilării. De asemenea, au fost afişate numeroase bannere rasiste şi anti-imigraţie.

Biroul pentru Veterani de Război, organizatorul evenimentului din acest an, a declarat că acesta a fost organizat pentru a onora "protectorii frontierei" şi pentru a sublinia necesitatea apărării suveranităţii Poloniei de intruşi. Aceştia făceau referire la poliţiştii de frontieră, poliţia şi armata, care au împiedicat încă de la începutul săptămânii tentativele a aproximativ 4.000 de potenţiali solicitanţi de azil din Orientul Mijlociu de a trece în Polonia din Belarus.

Autorităţile poloneze au descris criza umanitară în curs ca un "atac hibrid" al preşedintelui Alexandru Lukaşenko împotriva Poloniei şi a Uniunii Europene.

Aceştia susţin că Alexandru Lukaşenko a adus în mod deliberat solicitanţii de azil în Belarus, trimiţându-i la graniţă ca represalii pentru sancţiunile impuse Minskului de Bruxelles pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului la începutul acestui an.

Lukaşenko spune că sancţiunile sunt cauza principală a crizei, susţinând că naţiunea nu poate face faţă afluxului de refugiaţi, deoarece comerţul şi investiţiile occidentale au scăzut.

În ultimele săptămâni, în jurul acestui subiect al organizării marşului s-a desfăşurat o întreagă bătălie juridică. Pe de o parte, lideri importanţi, printre care şi primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, au făcut tot posibilul pentru stopa organizarea acestui marş, însă Guvernul naţionalist a decretat defilarea, în ultimul moment, drept "manifestaţie de stat". Mai mult, o instanţă din Varşovia, printr-o decizie judecătorească, a şi interzis manifestaţia.

Autorităţile au fost de partea primarului Varşoviei, dar cu toate acestea nu a fost suficient pentru a împiedica adunarea. Criticii l-au numit un marş de dreapta şi i-au acuzat pe participanţi de violenţă, precum şi de insulte anti-migranţi şi homofobe în trecut.

Marţi, partidul naţionalist-conservator de guvernământ Lege şi Justiţie din Polonia (PiS) i-a acordat Biroului pentru Veterani de Război dreptul de a organiza marşul, oferindu-i statutul de ceremonie de stat în afara jurisdicţiei autorităţilor oraşului.

Mişcarea a înfuriat opoziţia, dar coaliţia de stânga a susţinut că ea a echivalat cu o admitere oficială de către guvernul PiS a legăturilor suspectate de mult timp cu grupurile naţionaliste.

Purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ a refuzat să comenteze dacă a aprobat evenimentul controversat şi a redirecţionat toate întrebările către Biroul Veteranilor de Război.

Guvernul PiS se confruntă în prezent cu Uniunea Europeană cu privire la decizia Tribunalului Constituţional al Poloniei din octombrie de a acorda prioritate legilor naţionale faţă de cele ale Curţii Europene de Justiţie. Bruxelles-ul reţine un grant de 36 de miliarde de euro pentru reconstrucţia post-pandemie din Varşovia, pentru a forţa să-şi alinieze sistemul judiciar cu standardele blocului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Aflux de refugiati in Belarus,zice Lukasenko!Pai,de unde vin astia in Belarus?Din Rusia,din Ucraina?Vin calare pe matura,zboara cu presul?Betivul asta ticalos ne crede prosti.

    1. lukasenko nu este betiv , bea doar ceai de rostopasca , pentru ca are colici .

      Da,da,sa-si dea cu tinctura de rostopasca pe fata,poate isi mai camufleaza faciesul alcoolic,sigur ar arata mai bine!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb