ÎN PROBLEMA NUCLEARĂ Europa respinge ultimatumul dat de Iran

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 mai 2019

Teheran, capitala Iranului

Teheran, capitala Iranului

Uniunea Europeană a respins, ieri, "ultimatumul" de 60 de zile dat recent de Iran, anunţând că nu va accepta asemenea atitudine de la Teheran cu privre la acordul nuclear încheiat în 2015.

"Respingem orice ultimatum şi vom evalua respectarea de către Iran a angajamentelor sale în domeniul nuclear", au informat aceste state, res­pectiv şeful diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Miercuri, Iranul a anunţat că sus­pendă aplicarea unora dintre angajamentele luate în cadrul acordului internaţional încheiat cu marile puteri în 2015 privind programul său nuclear, ca răspuns la denunţarea unilaterală a acestui pact în urmă cu un an de către SUA.

Astfel, Iranul va sista limitarea rezervelor sale de apă grea şi de uraniu îmbogăţit conform angajamentelor luate prin acordul din 2015, a informat Consiliul Suprem de Securitate Naţională (CSSN) de la Teheran.

Teheranul a dat un termen de 60 de zile celorlalte ţări semnatare ale acordului ca să pună în practică promisiunile de a proteja sectoarele bancar şi petrolier irakiene împotriva sancţiunilor Washingtonului.

Europenii au subliniat că sunt "pe deplin ataşaţi" faţă de menţinerea şi punerea integrală în aplicare a acordului în domeniul nuclear, menţionând că aşteaptă de la Iran să continue să adere la formatele şi mecanismele instituite prin acordul în domeniul nuclear.

Tot miercuri, Washingtonul a anunţat înăsprirea suplimentară a sancţiunilor economice împotriva Iranului, adăugând oţelul, fierul, aluminiul şi cuprul pe lista sectoarelor vizate de măsuri punitive, ameninţând că va lua noi măsuri dacă Teheranul nu-şi schimbă radical atitudinea.

"Politica Statelor Unite constă întotdeauna în a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară şi rachete balistice intercontinentale şi în a contracara întreaga influenţă nefastă a Iranului în Orientul Mijlociu", a scris preşedintele american în decretul său, adăugând: "În urma acţiunilor noastre, regimul iranian întâmpină dificultăţi în finanţarea campaniei sale de violenţă şi teroare, iar economia sa se scufundă într-o depresiune fără precedent".

În opinia sa, noile măsuri ţintesc principalele surse de venituri din exporturile Iranului, după petrol, care este deja în vizorul Trezoreriei americane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb