Începe road-show-ul pentru listarea Electrica

ANA ZIDARU, ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iunie 2014

Începe road-show-ul pentru listarea Electrica

Road-show-ul pentru listarea Electrica ar urma să înceapă chiar astăzi, ne-au declarat surse apropiate situaţiei, care ne-au precizat că autorităţile se vor întâlni cu investitorii în Bucureşti, Londra, Varşovia şi Frankfurt. Această perioadă de pre-marketing ar urma să dureze 8-10 zile, conform surselor noastre, după care va fi înaintată Guvernului propunerea pentru preţul de pornire al ofertei Electrica.

Vineri, a fost publicat, pe pagina oficială a Bursei de Valori de la Londra, anunţul privind intenţia Electrica să lanseze o ofertă publică iniţială (IPO) de noi acţiuni şi de Certificate Globale de Depozit.

Potrivit surselor noastre, preţul de pornire al ofertei ar urma să fie aprobat de Guvern în şedinţa din 11 iunie, iar IPO-ul ar urma să se încheie pe 25-26 iunie. Sursele noastre afirmă: "Prospectul urmează să fie transmis Autorităţii de Supraveghere Financiară luni sau marţi (n.r. astăzi sau mâine). Intermediarii şi consultanţii sunt optimişti cu privire la succesul listării Electrica. Oferta va fi împărţită în trei tranşe, respectiv pentru micii investitori, pentru investitorii mari şi pentru cei instituţionali.

Autorităţile au decis să garanteze până la 1.000 de acţiuni pentru micii investitori care vor subscrie pe tranşa lor, pentru a evita situaţia de la Romgaz, unde micii investitori au fost diluaţi la subscrierea de acţiuni prin facilităţile acordate de bănci clienţilor premium".

Potrivit surselor, investitorii mari ar dori să găsească în prospect şi lista investiţiilor care vor fi finanţate din majorarea de capital.

Nicolescu: "Ştim că anumiţi investitori îşi manifestă un optimism rezervat, întrucât ţin cont de conjuctura externă"

Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat, vineri: "Departamentul pentru Energie intenţionează să facă din IPO-ul Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodată pe Bursa de Valori Bucureşti. În acelaşi timp însă, ştim că anumiţi investitori îşi manifestă un optimism rezervat, întrucât ţin cont de conjuctura externă, de ratingul de ţară al României şi de posibilele evoluţii ale contextului geopolitic din regiune. Îi asigurăm pe toţi că Electrica este o companie foarte stabilă, solidă, cu venituri reglementate şi predictibile, care va reprezenta un plasament, pe termen mediu şi lung".

Domnia sa a precizat că este prognozat că, la jumătatea lunii iunie, va începe subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectivă ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii iunie.

Departamentul pentru Energie afirmă că activitatea de distribuţie de energie electrică a Grupului Electrica este cea mai mare din România, atât în termeni de cantitate de energie electrică distribuită către utilizatori, cât şi după numărul de utilizatori. Potrivit ANRE, în 2013, Grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrică, reprezentând 39% din electricitatea distribuită în ţara noastră, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori.

Potrivit ANRE, în 2013, Electrica a furnizat 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din cantitatea furnizată în ţară, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

Profit net consolidat de 60 milioane lei în primul trimestru

Conducerea Electrica a anunţat, vineri, că holdingul a generat un profit net consolidat, excluzând participaţiile minoritare, de 243 milioane lei la venituri de aproximativ 5,2 miliarde lei anul trecut şi un profit net consolidat, excluzând participaţiile minoritare, de 60 milioane lei la venituri de aproximativ 1,2 miliarde lei în primul trimestru din 2014.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) Electrica la nivel consolidat a fost de 222 milioane lei în primul trimestru din 2014, în comparaţie cu 180 milioane lei în primul trimestru din 2013.

Grupul Electrica a fost recent reorganizat, iar ca urmare a acestui proces, participaţiile sale minoritare au fost transferate către o societate nou-înfiinţată în scopul administrării acestor active, la care Statul este acţionar unic.

La 31 martie 2014, Electrica opera o reţea de distribuţie de 8.389 km de linii de înaltă tensiune, 45.643 km de linii de medie tensiune şi 134.834 km de linii de joasa tensiune.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cu ASF-ul de faţă la Harinvest în 15 noiembrie 2013 mi-au vândut neautorizat acţiunile de curând cumpărate la Romgaz. Nu s-a aflat nici până azi cine a dispus abuzul ! Dacă şi la Electrica se găseşte un Harinvest să facă la fel ?? Şi nici până azi Fondul de compensare nu i-a despăgubit, măcar parţial, pe cei păcăliţi prin Harinvest!!!

    ce e asta Departamentul pentru Energie? Traim in US deja?

    Intervalul 7.5-9 lei/actzie ar fi acceptabil...

    1. ai facut media intre numarul de actiune si capitalul social in RAS si IFRS?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb