INDUSTRIA DE GAMBLING / ÎNTRUCÂT NU ŢIN CONT DE SPECIFICITATEA JOCULUI ROMSLOT: "Multe din reglementările legislative - imposibil de aplicat"

Ziarul BURSA #Companii / 26 februarie 2015

ROMSLOT: "Multe din reglementările legislative - imposibil de aplicat"

Parcursul pieţei de gambling nu a fost unul pozitiv, în anul 2014, lipsa de predictibilitate fiind unul dintre principalii factori care a dus la stagnarea pieţei, este de părere Viorela Rădoi, directorul executiv al Asociaţiei Organizatorilor de Sloturi (Romslot). Domnia sa subliniază că, pe segmentul pe care îl reprezintă, încă de la începutul anului trecut au fost iniţiate mai multe propuneri legislative "care aveau să agite piaţa şi să inducă prudenţă în rândul investitorilor din industria de slot machine".

Doamna Rădoi ne-a precizat: "Proiectele de lege prevedeau fie desfiinţarea efectivă a pieţei, prin măsurile pe care le propuneau, fie urmau să aibă un impact major, în cazul în care ar fi fost adoptate".

Ameninţările legislative cu care s-a confruntat industria au dus la o limitare a investiţiilor în domeniu, fapt pentru care este nevoie de o stabilizare cât mai rapidă a cadrului legislativ, în vederea dezvoltării unui mediu investiţional sănătos, apreciază Romslot.

A doua jumătate a anului a fost definită de demersuri ample pentru rescrierea reglementărilor industriei de jocuri de noroc, care s-au concretizat printr-un nou OUG, dat în ultimele zile ale anului 2014 şi care reaşează toată industria de gambling din România, menţionează reprezentantul Asociaţiei.

Viorela Rădoi ne-a spus, citând ultimul studiu efectuat de PwC România, că, la nivelul anului 2012, piaţa jocurilor de noroc din ţara noastră s-a situat în jurul valorii de 650 milioane euro, reprezentând 0,23% din piaţa europeană. Industria jocurilor de tip slot machine şi a pariurilor în cotă fixă a generat, în anul 2012, în mod direct sau indirect, 709 milioane euro din PIB-ul ţării (0,5% din total), creând 38.500 de locuri de muncă, având o contribuţie la bugetul de stat de 333 milioane euro, sub formă de taxe şi impozite, potrivit sursei citate.

În ceea ce priveşte piaţa neagră, aceasta s-a diminuat, în ultima perioadă, ca urmare a controalelor efectuate de ONJN. Şeful Romslot subliniază că noua OUG "aduce măsuri menite să ajute în lupta contra pieţei negre şi mai multă transparenţă în piaţă", prin reglementări mai clare de autorizare şi certificare, dar şi prin interconectarea tuturor aparatelor la un server central.

"Sperăm ca un control mai bun să se traducă într-o mai mare siguranţă pentru joc din punctul de vedere al jucătorilor, dar şi o curăţare a imaginii negative ce planează asupra industriei, generată tocmai de piaţa neagră, care reprezintă nu doar concurenţă neloială pentru operatorii ce îşi desfăşoară în mod corect business-ul şi îşi plătesc toate taxele în avans, dar generează şi capital de imagine negativ şi pierderi la bugetul de stat", ne-a declarat doamna Rădoi.

Romslot: "Piaţa de gambling va fi influenţată, în 2015, de puterea de adaptare la noua legislaţie"

În 2015, piaţa de gambling va fi influenţată de puterea de adaptare la noua legislaţie, estimează Viorela Rădoi, care subliniază că mai sunt multe aspecte ce trebuie clarificate înainte de a vorbi despre impactul noului cadru legislativ asupra pieţei: "Dacă ne întoarecem în timp la momentul-cheie din 2009, ce a marcat, de asemenea, o adevărată reformă a legislaţiei, ne amintim de şocul din industrie. Atunci a avut loc o scădere spectaculoasă a numărului de operatori şi dacă în iunie 2009 pe piaţa industriei de slot machine operau peste 1.200 de firme, numărul acestora s-a redus considerabil, ajungând la 411 de operatori în septembrie 2009. Sperăm, totuşi, ca tranziţia legislativă din această perioadă să nu producă acceleaşi efecte de diminuare a pieţei, ci să vizeze mai mult o reorganizare a activităţilor, şi nu o reducere a acestora".

Reprezentantul Romslot consideră că cel mai important aspect care afectează în mod negativ industria jocurilor de noroc este faptul că multe din reglementările legislative nu ţin cont de specificitatea jocului şi creează situaţii de imposibilitate a aplicării acestora. Domnia sa ne-a explicat: "Putem menţiona impozitarea câştigului de peste 600 lei al jucătorului, biletul de intrare sau recenta propunere legislativă prin care se limitau tranzacţiile în numerar. De aceea este important ca aceste propuneri legislative să ţină cont în primul rând de actualele reglementări din domeniul jocurilor de noroc, dar şi de specificul industriei. Asociaţia noastră a iniţiat un dialog cu organele legislative şi ne bucurăm că în multe cazuri am avut oportunitatea de a le explica şi clarifica situaţiile de inaplicabilitate".

Viorela Rădoi: "Sperăm ca noul cadru legislativ să permită relansarea investiţiilor în domeniul jocurilor de noroc"

Atât Ordonanţa apărută în decembrie, cât şi normele de aplicare care se află în lucru în această perioadă reprezintă o adevărată reformă legislativă pentru industria jocurilor de noroc, apreciază doamna Rădoi, care ne-a precizat: "Ne dorim ca aceste reglementări să marcheze o schimbare pozitivă asupra percepţiei publice despre industrie, realizată prin normele mult mai severe de reglementare a sectorului jocurilor de noroc. Aceste norme vizează toate etapele drumului unui aparat de sloturi, de la producţie, la comercializare şi până la utilizarea mijloacelor de joc, dar şi o mai mare protecţie a jucătorului. Sperăm ca toate aceste măsuri legislative să conducă la formarea unei imagini corecte asupra business-urilor din industrie, care îşi merită locul în liga business-urilor relevante pentru economia naţională. Să nu uităm că doar sectorul jocurilor de tip slot machine contribuie cu 0,4% la PIB-ul României şi creează peste 27.000 de locuri de muncă".

Industria jocurilor de noroc este una extrem de bine controlată şi reglementată, iar noile prevederi vor duce la un nivel şi mai mare de control, mai apreciază şeful Romslot.

Cu toate acestea, domnia sa se arată îngrijorată de nivelul excesiv de taxare şi îşi exprimă speranţa că piaţa va avea capacitatea să absoarbă modificările. "Era nevoie de o reformă a cadrului legislativ, dictată şi de evoluţia firească a industriei şi a tehnologiei, însă, această schimbare nu trebuie făcută în orice condiţii şi mai ales nu trebuie să strice ceea ce funcţionează bine", potrivit sursei citate, care opinează că un efect al faptului că în noua lege se dă mai multă atenţie reglementării asocierii va fi, probabil, crearea de fuziuni şi noi modele de business.

Reprezentantul Romslot se aşteaptă la o stabilizare a cadrului legislativ, care să permită relansarea investiţiilor în domeniu.

Viorela Rădoi salută iniţiativa autorităţilor să introducă în lege o prevedere ce are în vedere prevenirea dependenţei: "Faptul că pentru prima oară în legislaţie este specificată tema problemelor de joc reprezintă un pas înainte pentru o unitate în acest domeniu. Membrii Romslot finanţează un program de joc responsabil încă din anul 2012, fără nicio impunere legislativă. Astăzi susţinem singurul program funcţional care oferă un ajutor real persoanelor ce se confruntă cu astfel de situaţii. Este vorba de «Joc Responsabil», proiect desfăşurat în parteneriat cu Romanian Bookmakers".

O parte dintre operatorii jocurilor de noroc se gândesc să se extindă şi pe segmentul online

Subliniind că o legislaţie care să permită operatorilor de jocuri online să intre în legalitate era mult aşteptată, doamna Rădoi menţionează, citând un studiu realizat de GfK România, că acest tip de jocuri este preferat de 3% dintre români, la jocurile online participând săptămânal 2% din populaţia adultă a ţării.

"O parte din membrii noştri iau în considerare orientarea investiţiilor şi către acest segment de business, considerând o oportunitate de dezvoltare împletirea jocurilor de tip slot machine land based cu cel online", ne-a declarat şeful Romslot, adăugând: "Dincolo de ce vor conţine normele, prioritatea noastră în acest moment este dată de apariţia acestora, membrii noştri semnalându-ne faptul că în ultima perioadă au întâmpinat mai multe dificultăţi generate de tranziţia legislativă. De asemenea, ne aşteptăm ca normele să clarifice o serie de probleme majore rămase nerezolvate, cum ar fi crearea fundaţiei dedicate ajutării persoanelor cu problemele de joc, reguli referitoare la comercializarea aparatelor sau parametrii după care vor funcţiona aparatele electronice cu risc limitat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb