INJECŢIE DE 4,9 MILIARDE EURO Banca Portugaliei preia controlul la "Banco Espirito Santo"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 august 2014

Acţionarii şi deţinătorii de bonduri junior vor rămâne cu "activele problemă"

Banca Centrală a Portugaliei a preluat controlul la "Banco Espirito Santo" SA (BES), a doua bancă majoră din ţară, printr-un bailout de 4,9 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari).

În urma acestei măsuri, activele băncii vor fi împărţite în două - creditele neperformante sunt transferate într-o bancă de rebuturi ("banca rea"), iar cele viabile - într-o nouă entitate ("banca bună"), "Novo Banco".

Acţionarii "Espirito Santo" şi deţinătorii de bonduri junior vor rămâne cu "activele problemă", inclusiv cu creditele către alte companii din "Espirito Santo Group".

Cele 4,9 miliarde de euro, care provin din pachetul de asistenţă financiară acordat Portugaliei în aprilie 2011, vor ajunge la "Novo Banco".

Decizia privind injecţia de capital era aşteptată după ce, vineri, BES a raportat pierderi nete de 3,58 miliarde de euro pentru primul semestru din 2014, ceea ce a eliminat, astfel, cele 2,1 miliarde de euro din capitalul tampon al instituţiei. Drept urmare, banca era nevoită să-şi majoreze capitalul.

"Planul (n.r. - de bailout) nu reprezintă niciun risc pentru finanţele publice sau pentru plătitorii de taxe", a afirmat guvernatorul băncii centrale a Portugaliei, Carlos Cosa, adăugând: "Era necesară adoptarea de urgenţă a unei soluţii pentru protejarea depozitelor şi pentru a asigura stabilitatea sistemului bancar".

Temerile investitorilor privind problemele financiare ale grupului "Espirito Santo", din care face parte banca, au generat, în ultimele săptămâni, un declin masiv al acţiunilor la Bursa din Lisabona. Săptămâna trecută, scăderea a fost 73%, la 12 eurocenţi/titlu. Numai vineri aceste titluri au pierdut peste 40%, după care au fost suspendate de la tranzacţionare. Capitalizarea bursieră a băncii a ajuns, astfel, la 675 de milioane de euro.

Ieri, investitorii aşteptau ca BES să fie delistată.

"Novo Banco" va fi vândută ulterior

"Novo Banco" va fi condusă de Fondul de Rezoluţie al Băncii Portugaliei, iar ulterior va putea fi vândută. Câştigurile din vânzare vor fi utilizate pentru achitarea împrumutului de 4,9 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară. Conducerea "Novo Banco" va căuta investitori privaţi care să cumpere "deţineri semnificative" la această bancă, "într-un orizont de timp adecvat", conform băncii centrale de la Lisabona.

BES şi-a constituit provizioane de 4,25 miliarde de euro în primul semestru din 2014 pentru acoperirea creditelor neperformante acordate altor membri ai grupului "Espirito Santo". Astfel, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al băncii a ajuns la 5%, în timp ce nivelul minim cerut de autorităţile de reglementare este de 7%.

"Banco Espirito Santo" este deţinută, în proporţie de 20%, de "Espirito Santo Financial Group".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb