Inovaţia în domeniul medical are nevoie de femei antreprenor

G.B
Miscellanea / 10 februarie 2022

Inovaţia în domeniul medical are nevoie de femei antreprenor

Femeile reprezintă doar o treime din absolvenţii de ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică din Europa, în timp ce doar 15,5% dintre start-up-uri sunt fondate de către acestea. Există, însă, mult mai multe tendinţe pozitive care trebuie sărbătorite cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeilor şi Fetelor în Ştiinţă pe 11 februarie. Un indicator esenţial arată că întreprinderile înfiinţate de femei le depăşesc în termeni de performanţă pe cele fondate de bărbaţi. EIT Health, unul dintre cele mai mari parteneriate public-privat din Europa în domeniul inovaţiei în sistemul medical, a contribuit la ascensiunea mai multor femei antreprenor din Europa Centrală, de Est şi de Sud în sectorul medical şi cel al biotehnologiei, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în 2015, Organizaţia Naţiunilor Unite a desemnat ziua de 11 februarie drept Ziua Internaţională a Femeilor şi Fetelor din Ştiinţă pentru a încuraja activitatea acestora în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică (STEM). În Europa, femeile reprezintă circa o treime din absolvenţii STEM, potrivit raportului Comisiei Europene, Women in Digital Scoreboard 2021. Diferenţa provocată de gen afectează, de asemenea, antreprenoriatul, deoarece femeile reprezintă doar 15,5 % dintre fondatorii de start-up-uri din UE.

Pe lângă faptul că sunt mai puţine absolvente în domeniile STEM, femeile se confruntă şi cu obstacole în procesul de finanţare. În Europa Centrală şi de Est, un studiu recent arată că doar 1% din capitalul disponibil merge către start-up-uri cu fondatori de sex feminin şi încă 5% către echipe mixte. Potrivit studiului, femeile care fondează start-up-uri în regiune fructifică mai mult fondurile primite, depăşind competitorii de sex masculin în ceea ce priveşte productivitatea capitalului şi generând cu 96% mai multe venituri la fiecare 1 euro obţinut prin finanţare decât start-up-urile înfiinţate de bărbaţi.

Sistemul medical: un domeniu promiţător pentru profesioniste

Femeile reprezintă majoritatea angajaţilor din domeniul sănătăţii din Europa (70-80%). Cea mai mare proporţie de medici de sex feminin se găseşte în ţările dezvoltate din Europa Centrală, de Est şi de Sud. În ţările baltice, în Grupul de la Visegrad, respectiv Slovenia şi Portugalia, majoritatea medicilor sunt femei, depăşind media OCDE de 49%. Chiar dacă experienţele profesionale ale medicilor de sex feminin ar putea aduce schimbări inovatoare în industria medicală, impulsul lor antreprenorial este mai puţin explorat decât cel al colegilor lor de sex masculin. Deşi aşa au decurs lucrurile din punct de vedere istoric, mai multe trend-uri recente au condus la un număr tot mai mare de antreprenoare în domeniul sănătăţii.

"În prezent, observăm trei tendinţe puternice. În primul rând, femeile care inovează în domeniul sănătăţii vin din industrii mai diverse. Desigur, ştiinţa şi tehnologia sunt majoritare, multe femei având la bază studii din domeniu, însă există şi absolvente de ştiinţe sociale. Sunt multe roluri esenţiale în inovare în aria sănătăţii, iar femeile pot prelua rapid controlul. În al doilea rând, observăm că mai multe start-up-uri sunt co-fondate şi/sau conduse de femei. Iar în al treilea rând, vor exista în viitorul apropiat discuţii cu privire la asigurarea de şanse egale pentru start-up-urile conduse de femei şi observăm o tendinţă în ecosistemul start-up-urilor conform căreia investitorii sunt mai deschişi ca niciodată să investească în start-up-uri conduse de femei", mărturiseşte Monika Toth, director al Schemei Regionale de Inovare din cadrul EIT Health InnoStars, organizaţie lider care sprijină dezvoltarea inovaţiei în domeniul sănătăţii.

EIT Health cuprinde mai multe programe concepute pentru a încuraja femeile antreprenor. Unul dintre acestea este Bootcamp-ul de Antreprenoriat Feminin, ce are loc pe o perioadă de cinci săptămâni şi care conectează start-up-urile din domeniul sănătăţii în stadiu incipient, conduse sau co-deţinute de femei la o reţea de mentori care să îi sprijine în procesul de creştere. Iniţiativa, susţinută de IESE Business School, Institute Pedro Nunes şi NUI Galway, oferă un proces intensiv de formare, acces la reţea şi mentorat. EIT Health acceptă cererile de înscriere în program până pe data de 14 martie.

Trebuie să vezi ca să crezi

"Poziţionarea femeilor care inovează în lumina reflectoarelor nu este esenţială doar pentru propriile lor start-up-uri, ci contribuie şi la generarea unui impact social semnificativ, contribuind la atragerea unui număr cât mai mare de femei în STEM şi inovare", subliniază Monika Toth. Portofoliul EIT Health conţine numeroşi lideri importanţi care pun bazele inovării în domeniul sănătăţii.

Joana Melo, o tânără antreprenor din Portugalia, a participat la mai multe programe de accelerare ale EIT Health InnoStars. Compania Joanei, NU-RISE, ajută medicii să ofere o radioterapie mai sigură şi mai precisă, asigurând dozele adecvate la locul potrivit. Compatrioata ei, Joana Paiva, este CTO şi co-fondator al iLof. Prin valorificarea biofotonicii şi a inteligenţei artificiale, compania cu sediul în Porto dezvoltă o soluţie non-invazivă pentru screening-ul pacienţilor cu Alzheimer pentru teste clinice. În 2020, Joana a fost inclusă în lista "Forbes 30 Under 30 Europe" la categoria Ştiinţă şi Sănătate şi a fost nominalizată la EIT Woman Award.

În Polonia, lista celor mai influente 100 de femei numite de revista Forbes le include pe Magdalena Jander, PhD, CEO şi co-fondator al UVera, câştigătoare a EIT Health Catapult şi InnoStars Awards, care dezvoltă următoarea generaţie de substanţe sănătoase şi ecologice de protecţie împotriva întregului spectru de radiaţii solare UV. Împreună cu echipa sa, aceasta îşi doreşte o afacere bazată pe producţie sustenabilă, contribuind în acelaşi timp la economia circulară.

"Ne propunem să producem o substanţă foarte puternică, care să fie 100% ecologică. Nu numai că nu ar afecta recifele de corali sau viaţa marină, dar procesul de producţie este durabil. Acest proces consumă tone de CO2 şi eliberează tone de O2 şi biomasă fertilă ca subproduse", explică Magdalena Jander, adăugând că, dacă vrem să vedem mai multe fete în ariile STEM, sistemul de învăţământ trebuie schimbat încă din faza incipientă şi trebuie dezvoltate abilităţi de gândire critică care ar putea atrage atenţia fetelor din şcolile primare şi liceale. "De cele mai multe ori totul este despre a prinde gustul ştiinţei la momentul potrivit", susţine Magdalena.

Potrivit unui sondaj realizat de Microsoft, 11.500 de tinere din 12 ţări europene, fete cu vârste cuprinse între 11 şi 12 ani sunt la fel de interesate de disciplinele STEM precum băieţii. Cu toate acestea, odată cu împlinirea vârstei de 15-16 ani, interesul lor scade. La această vârstă, potrivit unui studiu OCDE, doar 5% dintre fete spun că se aşteaptă la o carieră în informatică sau inginerie, comparativ cu 18% dintre băieţi. Studiul Microsoft arată că modelele feminine din industrie măresc interesul fetelor pentru cariere în domeniile STEM, pe lângă experienţa practică şi exerciţiile din sala de curs sau din afara ei.

În centrul atenţiei fondatoarelor intră şi sustenabilitatea

UVera nu este singura companie care consideră sustenabilitatea o prioritate. Start-up-ul lituanian fondat de femei CasZyme dezvoltă sisteme care îmbunătăţesc implementarea CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats - grupuri de repetări scurte palindromice în ordine intercalată) în cercetarea şi dezvoltarea din sfera modificărilor genetice. Sistemul are deja succes în domeniul sănătăţii, în combaterea bolilor genetice şi a diferitelor forme de cancer, precum şi în accelerarea procesului de testare Covid-19. Cu toate acestea, CRISPR - aşa-numita tehnologie "foarfecă genetică" - poate juca, de asemenea, un rol major în combaterea schimbărilor climatice, urmărind să permită comunităţilor locale să cultive suficientă hrană în fiecare climat, reducând astfel costurile de mediu ale transportului.

Potrivit dr. Monika Paule, care are un doctorat în ştiinţe sociale şi experienţă în dezvoltarea afacerilor de tehnologii de vârf şi în transferul de tehnologie în industria biotehnologiei, "trebuie să remodelăm industria biotehnologiei pentru a deveni favorabilă ambelor sexe".

Unul dintre motive este faptul că femeile din industria biotehnologiei pot fi mai interesate de utilizarea în domeniul protecţiei mediului a celor mai recente descoperiri din domeniu. Studiul OCDE arată cum femeile din întreaga lume tind să fie mai preocupate de acţiunile ecologice, sunt mai înclinate spre activităţi de reciclare, spre a cumpăra alimente ecologice şi produse etichetate ecologic, spre a se implica în economisirea apei şi a energiei şi spre a utiliza forme de transport eficiente din punct de vedere energetic. Acest lucru poate fi perceput ca o serie de idei privind sustenabilitatea generate de femei, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb