ÎNTR-UN RAPORT PRIVIND CLIMATUL INVESTIŢIONAL SUA reclamă corupţia din ţara noastră

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2018

Un nou raport negativ a apărut zilele trecute în spaţiul public, la adresa ţării noastre. Departamentul de Stat al SUA, prin intermediul Biroului Economic şi Afacerilor, a postat pe pagina sa de internet un raport privind climatul investiţiilor străine în România în cursul anului 2018.

În document, sunt criticate dur modificările legislative cât şi cele din domeniul justiţiei făcute de Parlament şi Guvern. Cele mai dure critici sunt formulate în capitolul 9, intitulat "Corupţia".

În raport se afirmă că decizia Guvernului Dăncilă din luna ianuarie 2018 de a transfera plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat a afectat în mod negativ toate companiile prin costuri administrative suplimentare rezultate ca urmare a renegocierii şi înregistrării noilor contracte de muncă. Documentul se referă şi la stagnarea vânzării pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de guvern la mai multe companii de stat din sectoare cheie, cum ar fi cele din domeniul energiei.

Americanii consideră că guvernul coaliţiei PSD-ALDE a redus punerea în aplicare a codului de guvernanţă corporatistă în companiile de stat prin scutirea în decembrie 2017 mai multor companii de stat de la respectarea acestui cod.

În raport se arată: "În ciuda numeroaselor atacuri ale politicienilor români şi ale organizaţiilor mass-media aliate, DNA a continuat investigarea şi urmărirea penală în cazurile de corupţie care implică oficiali din scena politică, juridică şi administrativă, până în 2017, cu aproape 1.000 de acuzaţi, din care o treime deţineau funcţii publice înalte, iar 189 de oficiali au fost acuzaţi de diverse abuzuri".

Totodată, în documentul publicat de Departamentul de Stat se arată că mai multe companii americane s-au plâns de faptul că autorităţile din România le solicită şpagă: "În timp ce societăţile private utilizează controale interne, programe de etică şi de conformitate pentru a detecta şi preveni corupţia, începând cu anul 2017 guvernul român a revizuit codul de guvernanţă corporativă al companiilor de stat".

Investitorii americani s-au plâns de corupţia de la nivel guvernamental, cât şi de aceea de la nivelul climatului investiţional, evocând frecvent serviciul vamal, funcţionarii de la nivelul primăriei, dar şi autorităţile financiare locale.

În document se arată: "În unele cazuri, cererile de mită din partea autorităţilor ajung până la punctul de hărţuire. De exemplu, companiile raportează cereri de mită atunci când sunt necesare îmbunătăţiri ale infrastructurii locale pentru a facilita operaţiunile de afaceri, în special pentru drumurile finanţate din bugetul local".

În raportul Departamentului de Stat al SUA mai este acuzată lipsa de predictibilitate legislativă în domeniul investiţiilor, iar afaceriştii americani sunt sfătuiţi, înainte de a investi în ţara noastră, să îşi angajeze un consilier juridic sau un avocat care să le des­luşeas­că iţele încurcate din legislaţia română privind mediul economic şi de afaceri.

Americanii susţin că o problemă a ţării noastre o reprezintă faptul că 17% dintre achiziţiile publice sunt făcute prin negociere directă, fără publicarea vreunui anunţ, şi că mai mult de 40% dintre contractele semnate de instituţiile publice au fost încheiate pe baza unei singure oferte individuale.

"Acest lucru a mărit îngrijorarea în rândul întreprinzătorilor cu privire la corupţia în achiziţiile publice, ceea ce reduce concurenţa şi diminuează eficienţa cheltuielilor publice", se arată în raport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb